Veggedyr – vanlige spørsmål (FAQ)

Veggedyr seng

Kan jeg bli smittet av veggedyr fra venner som har det? Er bitt fra veggedyr farlige? Her har vi samlet gode spørsmål fra kundene våre og svarer på de vanligste spørsmålene.  

 

Lenge var veggedyr noe eksotisk, noe som mange forbinder med reisemål langt bort og kanskje et hotell med lav standard.  I dag har veggedyr blitt vanligere og vanligere, og de føles nærmere enn noen sinne. Når fler og fler får veggedyr (eller tror at de har fått det), så følger det naturligvis med noen spørsmål. Det er disse spørsmålene vi skal forsøke å svare på i dette innlegget, slik at du ikke skal gå rundt å bekymre deg for veggedyr og at du skal få vite hva du kan gjøre dersom ulykken er ute.  

 

Hvorfor heter det veggedyr?

På engelsk heter veggedyr «bed bugs» – et passende navn siden 90 % av veggedyra, hvis du blir angrepet, befinner seg i eller i nærheten av sengen. Det skjer også at veggedyr skjuler seg bak lister, tapet eller i vegger. Antageligvis var dette grunnen til at ordet veggedyr har blitt vanlig her til lands – altså fordi de skjuler seg i veggene.

Det engelske ordet «bug» betyr innsekt, så det er en ganske generell beskrivelse. Her til lands sier noen ofte «lus», noe som er litt merkelig siden veggedyr egentlig er en billetype.

 

Hvordan se veggedyr ut?

Veggedyr blir 4–5 mm lange og har en helt oval, flat kropp. De er lysegule eller brune i fargen, og det blir mer rødbrune når de har sugd blod. Her kan du lese mer om hvordan veggedyr ser ut og se bilder av dem.

 

Hvordan får man veggedyr?

Den absolutt vanligste grunnen til at vi får veggedyr, er at man er uheldig og får dem med hjem etter en reise – som regel i kofferten. Deretter etablerer veggedyret seg i hjemmet, og oftest gjømmer de seg i nærheten av sengen og kommer frem om natten når du sover. Veggedyret oppholder seg i prinsippet bare på mennesker mens den spiser – de «bor» aldri på oss.

Les mer om vanlige årsaker til veggedyr i innlegget hvordan du forebygger mot veggedyr.

 

Hvordan ser veggedyregg ut?

Eggene til veggedyret er ca. 1 mm lange og har en oval form. Eggene har en lys, hvitaktig eller gjennomsiktig farge. Eggene klekkes som oftest etter 6–7 dager, men det kan ta opptil 9 dager om temperaturen er lav.

 

Hvor finner jeg eggene til veggedyret?

Eggene legges som regels på en beskyttet plass i nærheten av vertens soveplass. Veggedyregg er så små at de ofte gjømmes i skjøter og sømmer, og oftest da i sengen eller på sengeklærne.

 

Lever veggedyret kun av mennesker?

Veggedyr foretrekker mennesker som vert og lever på menneskeblod. Men hvis det ikke finnes mennesker i nærheten, kan dyra oppsøke andre dyr.

 

Kan veggedyr hoppe?

Nei, heldigvis kan veggedyret verken hoppe eller fly. Men de kan klatre vertikalt og faktisk også opp/ned i taket hvis materialet ikke er for glatt.

 

Er veggedyrbitt farlig?

Veggedyrbitt er ikke farlig, men de kan skape mye ubehag, både psykisk og fysisk. Mennesker reagerer allergisk i forskjellig grad på bittene. Noen kan hovne veldig opp og det kan klø ganske godt. En risiko når man klør på bittene, er at de kan bli betente.

Søvnen kan også forstyrres av veggedyr, og det kan i sin tur føre til dårligere helse eller utløse ikke-relaterte sykdommer. Men generelt sett er bittene i seg selv ikke farlige.

 

Sprer veggedyret sykdommer?

Veggedyr kan bære på sykdommer som Hepatitt B, HIV, gulsott eller resistente bakterier, men heldigvis sprer ikke dyra disse sykdommene på samme måte som f.eks. flotten. Per i dag finnes det ingen bekreftede tilfeller der veggedyret har smittet mennesker.

 

Hvordan sprer veggedyret seg?

Veggedyr kan krype ca. 30 meter for egen maskin, og det gjør at de kan forflytte seg mellom ulike leiligheter i en boligblokk. Det vanligste er allikevel at de forflytter seg med oss til en ny plass, f.eks:

  • via klesplagg eller kofferter når vi er ute og reiser
  • møbler man finner eller kjøper brukt
  • mennesker som har besøkt plasser med veggedyr

 

Kan jeg bli smittet av veggedyr fra venner som har det?

Det er veldig uvanlig av veggedyr «smitter» mellom mennesker. Veggedyret er sky og kommer generelt bare frem når de skal spise. Men de kan gjemme seg klær, sko, bøker osv. som finnes i nærheten av senga. Dermed kan veggedyret følge med mennesker til nye plasser, selv om de ikke befinner seg i direkte kontakt med hud eller hår.

Se hvis vennene dine har problemer med veggedyr, bør de være forsiktige slik at de ikke bærer dem med seg til andre (f.eks. håndtere klær med omsorg).

 

Hva kan jeg gjøre for å slippe veggedyr?

Først og fremst handler det om å vite hvordan du skal håndtere tingene dine når du er ute og reiser. Du må også vite hvordan veggedyret ser ut og kjenne faresignalene slik at du raskt oppdager om hotellrommet har veggedyr. Du kan lese nærmere om forebygging mot veggedyr, som har flere detaljer om hvilke tiltak du skal ta når du er ute og reiser og hvordan du sikrer hjemmet ditt mot veggedyr.

 

Hva gjør jeg om jeg finner veggedyr hjemme?

Det første du må gjøre er å kontakte forsikringsselskapet ditt. De kommer til å hjelpe deg med (1) å kontrollere at du virkelig har veggedyr, og (2) finne leverandør som sanerer veggedyr.

 

Har veggedyr blitt resistente mot bekjempningsmidler?

I 2001 så forbød EU bekjempningsmidler med organfosfater som har vært veldig effektive mot veggedyr. Det skapte problemer siden veggedyret bygde opp en resistans mot de midlene som man fremdeles fikk bruke.

Det finnes fremdeles noen bekjempningsmidler som veggedyret ikke enda har blitt resistent mot. Kiselgur er ett eksempel – det fungerer mekanisk og risper opp veggedyrets exoskjelett som i sin tur fører til at dyra tørker ut. Dette er noe veggedyret aldri kan bli resistent mot.

Deretter finnes det også saneringsmetoder som bygger på oppvarming eller frysing som også dreper dyra. Dette er ikke bekjempningsmidler, men effektive saneringsmetoder for å bli kvitt dem. Og på samme måte som men kiselgur, er dette noe dyra ikke kan bli resistent mot.

 

Trives veggedyr bedre om det er skittent og uhygienisk?

Før i tiden trodde man det, og troligvis var det på grunn av at veggedyr ofte var vanlige hos fattige familier. Disse hadde det også litt mer skittent hjemme. Men det finnes ingen bevis på at smusset er fordelaktig for veggedyret. Det var nok andre forhold, som trange boplasser, som passet veggedyret best.  

Rengjøring kan hjelpe deg til å raskere oppdage om du har fått veggedyr, men det påvirker ikke risikoen for å få dem eller hvor raskt et angrep utvikles.

 

For raskt forplanter veggedyret seg?

Veldig raskt ... i gode forhold med tilgang til mat (menneskeblod), kan én enkelt veggedyr forplante seg til 5000 individer på bare 90 dager.

 

Kan man å veggedyr i håret?

Veggedyr vil bare midlertidig befinne seg i håret mens den «haiker» til en ny plass. Det er sjelden at den oppholder seg der, for det er ingen plass som dyra lever på eller foretrekker å være. Veggedyret er sky og oppsøker oss mennesker for å spise som regel mens vi sover. Deretter trekker de seg tilbake til gjømmestedet i puta, madrassen, bak lister, tapet, malerier osv. Hvis du finner kryp i håret eller klør i hodebunnen, er det mer trolig at det handler om hårlus, andre lus eller flott, eller handler om eksem eller allergisk reaksjon.

 

Kan jeg fryse veggedyret utendørs, f.eks. ta ut senga om vinteren?

Man kan fryse dem ihjel. Men temperaturen må synke raskt og gå ned til -18 grader. Veggedyret bør være i den temperaturen i fire døgn slik at alle stadiene av dyra dør. Hvis det er så kaldt utendørs, kan du stille ut møblene og på den måten fryse dem. Tenk på å separere dyner, åpne glidelåser osv. slik at dyra utsettes for kulda raskt. Tenk også på at dyra kan falle av møblene når du transporterer dem, og det kan føre til at angrepet sprer seg til nye plasser i hjemmet (eller til og med til en annen leilighet hvis du bor i blokk). Hvis den risikoen er til stedet, er dette ikke noe vi anbefaler.

Legg merke til at temperaturen må være -18 grader eller kaldere. Hvis det er varmere, går dyra bare i dvale. De overlever og våkner når forholdene blir bedre igjen og går tilbake til vanlig aktivitetsnivå.

 

Ved hvilken varme dør veggedyret?

Veggedyr i alle sine stadier, dør når de utsettes for temperaturer over 60° eller mer i et par timer. Man må passe på at hele materialet kommer opp i rett temperatur. Hvis du f.eks. varmer en seng, så tar det lang tid til varmen har spredd seg gjennom alle delene av senga. Veggedyret kommer naturlig til å søke seg dit det fremdeles er svalere hvis muligheten finnes.

 

Hva kan jeg bruke for å varme bort veggedyret?

Det kommer an på hva du skal varme opp og hva du skal bruke å varme med. Det vanligste er å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller tørkeskap. For møbler er det praktisk om du har tilgang til badstue. Saneringsbedrifter har ofte spesielle telt som de varmer opp og suksessivt sanerer møblene i.

OBS! Tenk på at veggedyret kan falle av og finne nye plasser å angripe når du flytter møblene. Sørg alltid for å plastre inn møblene skikkelig hvis du skal flytte dem til andre deler av huset.

 

Hvor stor blir en veggedyr?

En fullt voksen veggedyr er ca. 5–8 mm stor – omtrent samme form og størrelse og en eple- eller vannmelonstein. Se mer om veggedyrets utseende.

 

Hvordan vet veggedyret at man sover?

Nøyaktig hvordan veggedyret vet at verten/mennesket sover, er litt av en gåte, og spesielt det at de er fenomenale til å føle søvnen. Man tror at veggedyret kjenner det på CO2-mengden i luften som påvirkes av utåndingen (mengden forandrer seg når vi sover).

 

Vil du bli ekspert på veggedyr? Les vår komplette guide om veggedyr.

 

Edit: Innlegget oppdateres løpende med nye spørsmål og svar.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top