Hvordan ser veggedyr ut?

Veggedyr på Nattaro

Mange av oss er livredde for å få veggedyr inn i hjemmet. Og med all rett! Veggedyr er veldig vanskelig å bekjempe og kan være en plage over lang tid. Vi viser deg fem måter å kjenne igjen veggedyr på slik at du ikke trenger å behøver du ikke bekymre deg unødvendig.

 

Veggedyr kan klare seg i opptil 18 måneder uten mat. Så til og med en lang ferie er dessverre ikke nok til å sulte ut veggedyret. Det beste du kan gjøre er å få det befreftet at det handler og veggedyr slik at du kan komme i gang med bekjempningen.

 

Slik kjenner du igjen veggedyr

Først og fremst kan du utelukke alle insekter som har vinger – veggedyr har ikke vinger i noen av livsstadiene.  I tillegg er veggedyr veldig små. Et voksent veggedyr er ca. 6-9 mm langt mens en nyklekket nymfe kan være bare 1–2 mm. Det kan være greit å ha et forstørrelsesglass for hånden.

 

Følgende fem ting vil hjelpe deg med å finne ut av om det handler om veggedyr eller ikke:

 

1. Form

Veggedyrets form er ovalt og ganske flatt, omtrent samme tykkelse som et kredittkort. Veggedyret kan allikevel være litt mer oppsvulmet og tykt når det har spist. Formen ligner mest av alt på en eplestein.

2. Farge

Fargen på veggedyret varierer en del, fra nesten helt gjennomsiktlig brunaktig farge på nymfene, til en blodrød, rustrød eller mørgere brunfarge hos voksne veggedyr.

3. Bein

Veggedyret har totalt seks bein (tre på hver side). Beina sitter nærmere hodesiden der også to antenner sitter. Når du kontrollerer krypet du har funnet, så pass på at du ikke teller antennene som bein. Troligvis trenger du et forstørrelsesglass for å være sikker.

4. Antenner

Lengst frem på veggedyrets hode sitter det to antenner. Disse er litt kortere enn beina.

5. Øyne

Lengst ut på hodet, på hver side (omtrent som hestens øyne som har såkalt binokulært syn). Veggedyrets øyne er svarte og stikker litt ut.

Veggedyr på fyrstikkeske

Bilde: Veggedyr på en fyrstikkeske

Flere tegn til veggedyr

Det finnes flere spor du kan holde utkitt etter som kan avsløre veggedyr langt før du faktisk finner selve dyret. Se etter følgende:

  • Bitt: Kløende rødt bitemerker med en svart prikk i midten. Ofte får du flere bitt på samme område, langs en linje eller klump der vegglusa har rørt seg.
  • Blodspor: Ofte kan du finne blodflekker på sengeklær eller sovetøy som avslører at veggedyr har vært fremme.
  • Avføring: Mange ganger etterlater veggedyret spor av avføring i form av små svarte prikker på sengetøyet, sengegaveln eller langs med lister nær senga.

 

Måter å unngå veggedyr på

I høyrisikomiljøer, f.eks, hotell og vandrehjem, bør det finnes proaktiv beskyttelse mot etableringen av veggedyr. En slik beskyttelse er svenskutviklede Nattaro som er en teip som monterers på sengerammen og som deretter nedkjemper veggedyr som søker seg til senga.

For du som reiser mye, og spesielt hvis du reiser til land som USA som har mange veggedyr, anbefaler vi å ha overvåkingsfeller både på reisa og hjemme. På den måten kan du fange opp det første veggedyret, eller i allefall konstatere angrepet før kolonien får godt feste.

Hvis du har fått veggedyr, anbefaler vi at du kontakter et saneringsselskap via forsikringsselskapet ditt. Da får du profesjonell hjelp som ofte trengs for å bekjempe veggedyrene. Bekjempningen kan ta lang tid, noen ganger opptil flere måneder. Ofte kjemper man med kiselgur mot veggedyra, mens du dessverre får bo hjemme som «agn». I slike tilfeller kan Nattaro Safe være verd å skaffe seg slik at du slipper å bli angrepet av veggedyr mens saneringen pågår – eller kan det selvsagt bli veldig ubehagelig og stressende.

 

Vil du bli ekspert på veggedyr?

Vil du bli ekspert på veggedyr og hva du kan gjøre for å slippe dem? Les vår komplette guide om veggedyr.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top