Slik forebygger du veggedyr – praktiske råd

Forebygge veggedyr reise

Veggedyr får som oftest når du har vært på reise. En sanering av veggedyr kan ta veldig lang tid, og av og til løser det ikke problemer samt at kostnaden kan bli nærmere 100 000 kr. Derfor bør du gjøre det du kan for å slippe dem. Vi går gjennom de viktigste forebyggende rådene mot veggedyr.

 

Veggedyr er veldig flinke til å gjømme seg, og de er notorisk vanskelige å sanere. Som regel holder de seg i eller rundt senga, men det skjer at de gjømmer seg på uvanlige plasser, som f.eks. i en stikkontakt, på sengebordlampa, rullestolen, utstoppede dyr, håndvesker eller i skolebussen. Den vanligste måten å få veggedyr hjemme på, er som sagt når du er ute og reiser, men det finnes andre måter.

 

Vanlige grunner til veggedyr

Det er bra å vite hvordan veggedyra sprer seg for å kunne hindre dem. Veggedyr forflytter seg maks. 30 meter for egen maskin, så vanligvis er de blindpassasjerer på menneskene når de skal spre seg til nye plasser.

Her er de fire vanligste måtene som veggedyr spre seg på:

 

Reiser

Den absolutt vanligste måten for å få hjem veggedyr på, er at de følger med når du har vært ute og reist. Som regler handler det om at reisemålet har problemer med veggedyr, men ikke alltid. Generelt har hoteller store problemer med veggedyr fordi omsetningen av gjester er høy og de kommer fra hele verden. Enkelte kommer fra plasser hvor det veldig vanlig med veggedyr.

 

Møbler

Dessverre skjer det at møbler som har vært en plass hvor det finnes veggedyr, har blitt solgt videre eller kastet for deretter å bli funnet av andre. Det er dog sjeldent fordi de fleste gjør sitt ytterste for å ikke spre veggedyra til andre, men av og til skjer det at møbler som har blitt angrepet av veggedyr, finnes nye eiere. Siden veggedyr kan overvintre et helt år, så gjør mange mennesker den feilen at de tror at møblene er trygge å bruke igjen etter en stund.

 

Besøk

Hvis noen har veggedyr hjemme eller kommer i kontakt med dem på en reise, så kan det skje at de tar med seg veggedyra hjem til deg. Ofte handler det om ungdommer som har vært ute på reise / backpacking eller bodd på studenthjem og kommer hjem til foreldrene med ubudne og uønskede gjester.

 

Naboer

Det skjer at veggedyr flytter seg for egen maskin gjennom vegger til andre leiligheter i et boligblokk, og spesielt ved pågående sanering kan veggedyra søke seg andre steder for å beskytte seg. Det kan også skje at veggedyr ramler av møbler, f.eks. i heis eller trapp, når møbler flyttes i forbindelse med sanering. Da kan naboen få dem og problemet spre seg – uflaks, men dessverre ikke helt uvanlig. 

 

Forebygg veggedyr på reise

Den absolutt vanligste måten å få veggedyr med hjem på, er når man er ute og reiser. For å unngå dette, er det mange ting du kan gjøre og det handler om å være nøye. Her kommer en praktisk sjekkliste som dekker alt du bør gjøre før, under og etter reisa:

Før reisa

 • Skaff deg en koffert av hardplast (tøyvesker utgjør en større risiko for «blindpassasjerer»)
 • Pakk alltid klærne i plastposer, det minsker risikoen betydelig for at veggedyr skal finne gjemmesteder.
 • Ta med ekstra plastposer for både skittentøy og eventuelt nye klesinnkjøp på reisa.
 • Skaff deg en indikasjonsfelle som du tar med deg på reisa. Denne hjelper deg til å raskt se om det finnes veggedyr på hotellrommet.

På reisa

 • Sett indikasjonsfella under senga
 • Gjennomsøk rommet (spesielt senga) etter spor av veggedyr
 • Krev et nytt rom eller bytt hotellet helt hvis det viser seg at det finnes veggedyr
 • Ikke oppbevar koffert, sko eller klær i nærheten av senga Sett dem heller på badet eller på de spesielle koffertstativene som ofte finnes på rommet, og plasser dem langt fra senga
 • Hold kofferten stengt så mye som mulig og la alt ligge i den

Når du kommer hjem

 • Pass opp kofferten i et rom med god belysning, og langt fra soverommet (gjerne på vaskerommet)
 • Vask tekstiler på minst 60 grader (alternativt varm til 60 grader i tørkeskap/badstue i et par timer)
 • Følsomme tekstiler/gjenstander kan du heller fryse i -18 grader i minst tre døgn
 • Støvsug kofferten nøye og kast deretter støvsugerposen

Hvis du har fulgt sjekklista til punkt og prikke, er risikoen for veggedyr minimal.


 Tips: Les nettsider som tilbyr brukergenererte rapporter om veggedyr på hotell for å få en aktuell status for det hotellet du planlegger å besøke, spesielt i USA. Tenk på at de fleste hoteller har problemer med veggedyr fra tid til annen, og det er spesielt hvis det finnes en relativt ny rapport om hotellet at det er et advarselstegn. 


Hvis du reiser mye i jobben, er det større risiko for at du får med deg veggedyr. Vi anbefaler at du iverksetter ytterligere tiltak hjemme for å minimere risikoen. Det finnes ingenting som er kjedeligere enn å ta meg seg veggedyr til familien.

 

Sikre huset mot veggedyr

Det finnes en rekke ting, såkalt mekanisk forebygging, som du kan gjøre for å minske risikoen for veggedyr hjemme selv om de skulle følge med. Disse tiltakene vil enten drepe veggedyr eller hindre at de kommer til senga og deg, men at de heller sulter ihjel på sikt.

I hovedsak vil følgende tiltak beskytte hjemmet:

 1. Montering av Nattaro veggedyrteip på sengekarmen. Teipen er behandlet med kiselgur som dreper veggedyra som klarer over lista på vei mot senga.
 2. Sett veggedyrkopper under sengebeina slik at de fanger de som prøver å komme opp.
 3. Bruk en spesialbeskyttelse for madrassen som hindrer veggedyra fra å etablere seg der.
 4. Jevnlig vask eller oppvarming av sengetøy, puter og dyner.

Disse tiltakene bør gjøres på alle senger i hjemmet som brukes. F.eks. hvis mamma er den som reiser mye, kan det hende at hun kommer hjem og sover i barnas seng eller i en gjesteseng.

Husk på at senga bør stå litt ut fra veggen slik at veggedyra ikke kan klatre den veien. Det er viktig for at alle de andre tiltakene skal fungere og hindre at veggedyra får etablert seg.

 

Vær forsiktig med brukte møbler

Det skjer at møbler med veggedyr selges videre – enten på grunn av mangel på kunnskap eller gjerrighet. Som grunnregel, i alle fall når det gjelder senger, så bør du kjenne den som selger eller gir bort senga slik at du kan være sikker på at den ikke leveres med veggedyr.

Gjør det du kan for å unngå bruken av brukte møbler som kan ha vært angrepet av veggedyr, spesielt polstrede møbler som sofaer eller stoler, men det kan også være bilder, sengebord osv. Hvis du veldig gjerne vil ha brukte møbler, så se iallfall etter spor av veggedyr før du det hjem.

Du kan også varmebehandle et møbel selv, f.eks. i en badstue, for å forsikre deg om at ev. veggedyr dør før du tar møbelet i bruk.

 

Mer fakta om veggedyr

Hvis du har fått problemer med veggedyr, kan du lese om sanering av veggedyr. Vil du bli ekspert på veggedyr? Les vår guide om veggedyr.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top