Slik ser du om det er rotter eller mus på besøk

Rotter søppel

For å kunne bekjempe på riktig måte, er det viktig å vite om det er mus eller rotter du har på besøk. Vi viser de enkleste måtene å finne ut om det er rotter eller mus på. Det finnes forskjeller i spor som tydelig viser hvilken gnager det dreier seg om.          

 

Rotter og mus er sky gnagere. Du kan ha et omfattende gnagerproblem uten å ha sett en eneste mus eller rotte. Og selv om du lykkes med å se dem, er de ofte så raske til å gjemme seg at du kanskje ikke rekker å se hvilken gnager det er. Noen gjør avanserte forsøk med overvåkingskameraer for å finne ut om det er mus eller rotter. Men det finnes enklere og mer tradisjonelle måter å få svaret på. Undersøk de sporene gnagerne etterlater seg – de avslører garantert hvilken gnager som har vært fremme.

Det finnes mange spor som både rotter og mus etterlater seg, blant annet gangåpninger, fettflekker på vegger etter gangveier, skrapelyder, odør m.m. Disse sporene hjelper deg med å oppdage problemer med rotter eller mus, men er dessverre sjelden tilstrekkelige for å kunne avgjøre om det er rotter eller mus.

Den enkleste måten å se om det er rotter eller mus på, er å finne avføring. På avføringen ser du ganske lett hvilken gnager det er. Finner du ikke avføring, så mist ikke motet. Det finnes flere ledetråder som kan gi deg svaret, f.eks. gnagemerker eller fotavtrykk. 

 

Rotte- eller muselort

Hvis du har et ordentlig angrep av rotter eller mus, finner du alltid avføring hvis du leter ordentlig og vet hva du skal lete etter. En mus spiser ca. 2 gram mat per døgn, mens en rotte spiser ca. 10 ganger så mye, 20–25 gram. Det gjør at rotter etterlater både mer og større søl. 

Mus sprer avføringen sin rundt sine vanlige transportstrekninger (musestier), mens rotter i stedet samler avføringen på spesielle steder adskilt fra hvor de normalt sett beveger seg.

Når du har funnet avføring, er det lett å avgjøre om den kommer fra rotter, mus eller andre dyr.

Gnagere

Størrelse

Form

Husmus

ca. 6 mm

Tynnere/spisse ender

Skogmus

ca. 10 mm

Tykkere/spisse ender

Rotte

ca. 18 mm

Tykkere/butte ender


Som det fremgår av bildet og tabellen, er lorten fra de ulike gnagerne ganske lik. Spesielt hvis man ikke har dem oppstilt ved siden av hverandre for sammenligning. Den enkleste og tydeligste forskjellen er faktisk størrelsen/lengden på lorten. 

Så frem med målebåndet, og glem for all del ikke å vaske både hender og målebånd etterpå. Både mus og rotters avføring kan spre diverse smitte!

Rottelort muselort

Bilde: Rottelort (v) og muselort (h)

 

Ulike gnagemerker

Rottas gnagemerker er omtrent dobbelt så store som musas. Tannoppsettet er likt, men rottebitt gir merker som er ca. 3 mm brede. Sammenlignet med tannraden på mus, som er betydelig mindre og gir gnagemerker med en bredde på 1,5 mm.

Både mus og rotters tenner vokser hele tiden, så de har behov for å slipe dem ned. Det innebærer at du ikke bare kan finne bitemerker på søppelposer eller der de har hatt behov for å lage et hull for å komme seg inn. Ofte kan du finne steder der de ganske enkelt bare gnager for å slipe ned tennene sine.

Dessverre er det sjelden man finner ett enkelt bitemerke å studere. Både rotter og mus har en tendens til å gnage ordentlig når de først har funnet noe å gnage på. Det gjør det vanskelig å skille mellom når et bitt slutter og et annet tar over. Men man kan iblant se på formen på hele biteområdet, og dermed få veiledning om det er mus eller rotter. Musas biteområde blir ofte mer ujevnt og mer uregelmessig.

Hvis du ikke finner gnagemerker, men vet at du har problemer med gnagere, kan du plassere ut såkalte indikasjonsåtekort. Det er en type kort med innkapslet lokkemiddel som hjelper deg å fastslå om det er rotter eller mus samt hvor gnagerne er mest aktive (best plass å sette feller). Med indikasjonskort kan du lokke gnagerne til å lage bitemerker som du deretter kan analysere.

Gnagemerker musas rottas

Bilde: Gnagemerker av mus og rotter (kilde: Goodnature).

 

Ulike fotavtrykk

Iblant kan man ha flaks og finne tydelige fotspor fra mus og rotter, spesielt i støvete, skitne rom eller hvis gnagerne har trødd i noe søl. Du kan også plassere ut sporingsmidler for å kartlegge hvordan gnagerne beveger seg, og da få tydelige fotavtrykk.

Et artig sammentreff er at både husmus og skogmus har fotavtrykk av samme lengde som avføringen. Lengden på fotavtrykket gis av den maksimale avstanden fra hæl til tå. For husmus ca. 6 mm, skogmus ca. 10 mm og rotter ca. 15 mm.

Fotavtrykk husmus skogmus rotte

Bilde: Fotavtrykk fra husmus (v), skogmus (midten) og rotte (h).

Generelt kan man si at avtrykkene anatomisk (bortsett fra størrelsen) er veldig like, men at rotter gir tydeligere og mer detaljrike fotavtrykk på grunn av en høyere vekt.

 

Forskjeller på bekjempelse av rotter og mus

Nå har du forhåpentligvis et tydelig bilde av hvilken gnager det dreier seg om. Identifisering av type gnager hjelper deg med å tilpasse bekjempelsen i form av: 

  1. hvilke væremåter du bør tenke på 
  2. hvilket åte som passer best 
  3. hvilke feller som passer
  4. hvilket nivå av tetting som kreves på eiendommen

 

1. Adferd

Rotter er «smartere» eller i alle fall mer forsiktige enn mus. Det gjør at de er vanskeligere å fange i feller, og de er mer skeptiske til nyintroduserte matvarer (lokkemat eller rottegift) mm.

Det gjelder å plassere lokkemat og feller mellom der rottene bor og der de finner maten sin. Men ikke der de allerede finner maten sin! Det er ellers fare for at de ignorerer åtet til fordel for den fødekilden de allerede er komfortable med. Du skal også være forberedt på at det kan ta tid før spesielt rotter begynner å gå i fellene, ofte 2–4 uker. 

2. Åte

Generelt fungerer samme åte for både rotter og mus, for eksempel peanøttsmør, nøtter eller bacon. Men iblant støter man på gnagere som er kresne, og da er det bedre å velge et åte som er spesialtilpasset for enten rotter eller mus.

3. Felletype

Noen ganger kan du bruke rottefeller også for mus, men nesten aldri omvendt. Musefeller er generelt for dårlig dimensjonerte til å tåle avliving av rotter på en human og akseptabel måte. For eksempel er det for lite kraft i slagfeller til mus, for liten inngang eller for svakt elektrisk støt i elektriske feller. 

Mus i rottefeller fungerer heller ikke alltid når en mus kommer i feil posisjon i en slagfelle, ikke er stor nok til å løse ut mekanismen eller for kort til å nå riktige plater og utløse en elektrisk felle.

Vil du kunne bruke samme redskap til både mus og rotter, anbefaler vi å bruke produkter som er utviklet for dette formålet, og som er godkjent deretter. Da handler det fremfor alt om den profesjonelle mus- og rottefella Goodnature A24.

4. Tetting av bygninger

Mus kan komme seg inn i sprekker på 5–7 mm, mens rotter trenger det doble. Det innebærer at hvis det er mus du har problemer med, så må du finne selv de minste inngangene og tette disse. Du kan for eksempel bruke gnagerbeskyttelsesnett for å tette mot både rotter og mus, eller gnagerstopp av stålull (visse andre typer tetting kan de gnage seg gjennom). Mot mus finnes det praktiske ferdige tettingsmidler som opprettholder en myk innside, noe som gjør at musa ikke vil gnage seg gjennom.

 

Vil du lære mer om bekjempelse av rotter, hvordan du slipper mus eller få mer kunnskap om rotter eller mus i våre mer generelle guider?

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top