Bekjempe mus - slik gjør du

Mus elektriske ledninger

Mus kontaminerer matvarer og kan bite istykker elektriske ledninger som starter kortslutninger/branner. Å bekjempe mus innebærer å fjerne mus fra miljøer hvor de gjør skade, fremfor alt i våre hjem og i næringsmiddelhåndteringen. Vi går igjennom fra A til Å hvordan mus bekjempes.

 

Innhold

 1. Før du starter bekjemping
 2. Bekjemping av mus i tre trinn
 3. Anbefalte musefeller
 4. Unngå disse bekjempelsemetodene
 5. Firmaer som bekjemper mus
 6. Vil du lære deg mer?

 

Mus trives utmerket i miljøene vi mennesker ha skapt. Våre hus beskytter mot rovdyr, og spesielt om vinteren finner mus beskyttelse mot kulden i våre hus. Musenes nærvær medfører både sanitære og materielle risikoer. Brann forårsaket av mus som har gnagd i stykker elektriske ledninger kan være direkte livsfarlig, og kan om ikke annet bli svært dyrt. Mus kan også kontaminere matvarer i næringsmiddelindustrien, og da kan det handle om store mengder mat som må kastes.

 

Før du starter med bekjempelse

Kontroller typiske plasser i huset hvor mus vanligvis gjemmer seg. Dette gjør du for å finne ut om du faktisk har et pågående museangrep. Du bør helst gjennomsøke disse plassene hver høst og vinter, slik at du raskt oppdager om du har fått inn mus. Å starte bekjempelsen raskt gjør det betydelig lettere å bli kvitt mus, før museproblemet rekker å tilta.

Undersøk spor av mus, og let spesielt etter muselort for å se hvor mus kommer seg inn, hvor de har reiret sitt, hvorr de ferdes og omtrent hvor mange mus det dreier seg om. Denne kunnskapen hjelper deg videre med å tilpasse bekjempingen av mus etter nettopp din situasjon.

 

Bekjemping av mus i tre trinn

Bekjemping av mus gjøres i tre trinn Både skadedyrfirma og privatpersoner kan følge og utføre disse trinnene.

Trinn 1: innebærer at man forebygger mus på ulike måter, som dermed hindrer mus fra å komme seg inn i huset. Ofte dreier det seg om byggtekniske tiltak som å sette opp nett og tette sprekker m.m. - alt for å redusere musens mulighet til å komme seg inn i en bygning. Rengjøring og fjerning av alt som er spiselig for mus er også et viktig og forebyggende trinn.

Trinn 2: er det som kalles mekanisk bekjempelse av mus. Det er egentlig så enkelt som at ulike typer musefeller plasseres ut (disse fellene er som regel mekaniske, derav “mekanisk bekjempelse”). Når det gjelder musefeller finnes det alt fra enkle og billige slagfeller til mer avanserte elektriske feller, og til og med wifi-tilkoblede musefeller eller karbondioksidfeller.

Trinn 3: er å bruke bekjempingsmiddel eller såkalt kjemisk bekjempelse av mus. I senere år har EU og Sverige suksessivt skjerpet kravene for hvilken musegift som kan brukes, av hvem de kan brukes og i hvilken utstrekning. Resultatet er at det ikke finnes noen virksom musegift tilgjengelig for privatpersoner. Samtidig har saneringsfirmaer fått større kostnader og tøffere regler for å administrere musegift. Dermed ligger fokus i dag på å arbeide betydelig mer med mekanisk bekjempelse, blant både privatpersoner og profesjonelle bekjempere.

 

Anbefalte musefeller

Nedenfor ser du produktene vi anbefaler for å bekjempe mus, fra enkle og billige slagfeller til wifi-tilkoblede musefeller, samt de avanserte karbondioksidfellene som brukes av saneringsfirma som f.eks. Anticimex:

Produkt

Type

Ca. Pris

 RAPP2 musefelle 2-pk.

Slagfelle

63 kr

Victor® Electronic Mouse Trap

Elektrisk

395 kr

Victor® Multi-Kill Electronic musefelle

Elektrisk, flerfangst

989 kr

Victor® Smart-Kill Wifi musefelle

Elektrisk, wifi-tilkoblet

727 kr

Goodnature® A24 muse- og rottefelle

Mekanisk / karbondioksid

1995 kr

 

En viktig faktor for å fange mus, uansett hvilken musefelle du bruker, er åtet. Bruk rett åte i musefellen for å effektiv lokke mus dit.

Husk at når du skal kjøpe musefeller, så bør du lese produktbeskrivelsen nøye og påse at produktet passer for den typen bruk du har tenkt deg. Som et eksempel bør ikke elektriske musefeller brukes utendørs eller i uoppvarmede arealer.

Vil du ha en praktisk løsning, eller for sommerstua hvor du ikke kan tømme fellene regelmessig, så finnes det tre gode alternativer som kan utføre bekjempingen med en viss automatikk. Se på Victor Multi-Kill Electronic musefelle som fanger 10 stk. mus om gangen, eller Goodnature A24 som er et utendørssystem mot både mus og rotter som dreper 24 gnagere per bytte av karbondioksidpatron. Victor® Smart-Kill Wifi musefelle kobler du til wifi-systemet ditt, og du kan dermed holde et øye med fellen og fangsten overalt med din smartphone. Hvis du vil lese mer om disse musefellene, kikke på tester og finne ut om de passer din situasjon, besøk da:

 

Unngå disse bekjempelsemetodene

Vi anbefaler ikke følgende produkttyper for å bekjempe mus:

 • Levendefangstfeller ettersom disse må kontrolleres daglig, faktisk stipulerer nye og tøffere regler kontroll var 5. time!
 • Ultralydskremmere bør du heller ikke satse på ettersom de gir en begrenset beskyttelse som også kan avta over tid, spesielt om de ikke kombineres med andre bekjempelsemetoder.
 • Musegift er heller ikke noe vi anbefaler. Giftene som finnes igjen er ikke særlig virksomme, og påvirkningen på miljøet og andre arter er urovekkende. I dag finnes det gode og effektive alternativer til musegift.

 

Firmaer som bekjemper mus i bygninger

Hvis du ikke vil, ikke har tid eller ikke kan bekjempe mus selv, så finnes det firmaer som kan gjøre jobben for deg. Følgende firmaer utfører bekjempelse av mus i Norge:

 • A1 SkadedyrSentret (Rogaland)
 • Anticimex
 • Rentokil
 • Nokas Skadedyrkontroll
 • Pelias Norsk Skadedyrkontroll
 • Insekta AS
 • ABS Skadedyrkontroll
 • Rogaland Skadedyrkontroll AS (Rogaland)

Profesjonell hjelp løser som regel museproblemet. Det kan imidlertid ta tid å få hjelp, og ikke sjeldent blir det i lengden dyrt dersom museproblemet kommer tilbake. Du kan som regel utføre de samme tiltakene selv med rette produkter og kunnskap.

 

Vil du lære deg mer?

Les den omfattende guiden om mus for å bli ekspert på mus og bekjempelse av mus.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top