Mus: Den ultimate guiden

Mus veilede

Mus leter seg ofte inn i hus og hytter i vinterhalvåret, i jakten på føde og varme. Resultatet er i beste fall litt museskitt å vaske bort. Men mus kan også gjør materielle skader som f.eks. å bite på elektriske ledninger, som i verste fall kan føre til brann! Vår guide om mus går igjennom alt fra hvordan du hindrer mus fra å komme seg inn, til hvordan du langsiktig bekjemper mus.

 

Innhold:

  1. Kort om mus
  2. Skader og sykdommer
  3. Slik vet du om du har mus
  4. Sjekkliste forebyggende tiltak
  5. Slik bekjemper du mus 
  6. Mer fakta om mus

 

Kort om mus

I Norge har vi framfor alt tre musearter i hus og hjem som regnes som skadedyr, og det er husmus, storskogmus og småskogmus. I naturen har mus mange naturlige fiender, mens de i husene våre har betydelig færre rovdyr å passe seg for.

Husmus lever, akkurat som navnet tilsier, i husene våre, der den som regel holder til på loftet, under gulvet eller i veggene.

Skogmus har sitt naturlige tilholdssted ute i naturen - men musen søker seg inn i hus for beskyttelse og varme i årets kalde måneder.

https://lh4.googleusercontent.com/SulUXE4FY1D9CxUdxlaT43qTO5YSCVuVTvAY9omuCSjqyXaTGPBf8VkolB57dBJ7dGv_jXR6Iq3EMiNNlJ8iTdknXDuGk5HXGjtjD2X5jYWmvqE8AIc0NRk05LFdBJgLeU_hFHnA

Bilde: Storskogmus, Apodemus flavicollis [© Vojtech Dostál, CC-BY-SA-3.0]

 

Skader og sykdommer

Mus kan forårsake allergi og spre smitte som f.eks. salmonella og musepest gjennom avføringen sin.

Det vanligste er materielle skader, ofte på møbler, matvarer med mer, som enten gnages i stykker eller bli kontaminert av urin og ekskrementer. Dyre materielle skader oppstår som regel når bygningsmaterialer påvirkes, som f.eks. isolering, gipsplater eller fiberkabler. Det aller farligste er dersom elektriske ledninger angripes - det kan i verste fall føre til brann.

 

Slik vet du om du har fått mus

Ettersom mus formerer seg svært raskt, er det viktig å snarest mulig oppdage at man har et museproblem og gjøre noe med det. Følgende tegn kan hjelpe deg å identifisere om du har fått mus i huset:

  1. Ekskrementene er mørke og 3 til 8 mm lange. En mus produserer 50 til 80 ekskrementer per natt, ofte i skap eller langsmed lister.
  2. Skrapelyder om natten tyder på mus, spesielt lyder fra loftet, i veggene eller under gulvet.
  3. Lukt: En sterk ammoniakklignende lukt er en indikasjon på museurin. Odører kan bli værende igjen selv etter at en musekoloni har blitt fjernet.
  4. Spor på støvete steder indikerer at det er en vei som benyttes av musen. En test er å strø fint mel eller talkum der man misstenker at mus ferdes, og neste dag undersøke om noen har etterlatt spor.
  5. Gnimerker og fettflekker oppstår iblant fra fett og smuss fra musens pels når den springer langsmed lister, vegger eller andre formål.
  6. Urinansamlinger kan oppstå ved større museangrep, som egentlig er kroppsfett og urin blandet med smuss. Disse kan forme små hauger på opp til 4 cm i høyde og ca 1 cm i bredde.
  7. Spor av reirbygging kan forekomme, da ser man som regel at myke materialer som polstring og isolering er berørt.

Hvis du har konstatert at du har mus, så er neste trinn å finne ut hvor musene gjemmer seg. Da kan du beskytte og bekjempe dem på rett sted. 

 

Sjekkliste - forebyggende tiltak

Det finnes mye du kan gjøre for å forebygge, og kanskje til og med slippe, museangrep. Viktige områder å fokusere på er tetning slik at mus ikke kommer seg inn, samt å redusere mulige matkilder. Det finnes visse typiske steder der mus pleier å komme seg inn man spesielt bør sørge for å tette.

Utendørs. Følgende tiltak hjelper deg å forebygge at mus etablerer seg rundt boligen din:

  1. Søk etter eventuelle hull i grunnmur og ventiler, dekk til disse med metallnett (med maskevidde 5 mm og trådtykkelse 0,7 mm). En mus trenger bare et hull på 7 mm for å komme seg inn, så vær nøye.
  2. Klipp gresset kort rundt huset. Det fjerner effektiv musenes beskyttelse slik at de blir mer utsatte.
  3. Unngå busker, trær, klatreplanter og blomster nær husfasaden. Det samme gjelder vedstabler eller hagemøbler nær husveggen. Dette bør unngås ettersom mus kan bruke dette til å klatre opp til åpninger høyere opp på huset.
  4. Ikke mat fugler eller husdyr i nærheten av huset, gjør du dette bør du i alle fall sørge for å fjerne søl og rester etterpå.
  5. Sørg for at lokk på avfallsdunker lukker tett, og eventuell kompost bør plasseres langt fra huset og være lukket.
  6. Under altaner og lignende bør det være rent, unngå generelt å ha skrap stående på eiendommen

Innendørs. Følgende tiltak hjelper deg å unngå at mus kommer seg inn i boligen din:  

  1. Tette rundt dører, vinduer, ventiler og andre mulige hulrom utad.
  2. Sørg for at rørskjøter under oppvaskkummen er tette, og at skapdører i kjøkken og spiskammer kan lukkes ordentlig. Gulvsluker skal sitte fast og være vannfylte.
  3. Hold rent, spesielt i kjeller og på loft. Sørg for at det ikke forekommer matrester, stearinlys, kakesmuler og annet som er spiselig for mus. Vask sommerhus ekstra grundig hvis du skal være borte i lengre tid.
  4. Unngå å sette kartonger rett på gulvet, bytt ut til tett lukkede plastbeholdere eller sett det iallefall på hyller unna gulv.
  5. Se over matskap og annen matoppbevaring - tette lukkede plastbeholdere holder mus unna.

 

Slik bekjemper du mus

Følgende metoder for bekjemping av mus som egner seg, avhenger av din spesifikke situasjon og forutsetninger:

  1. Musefeller - eller klassiske slagfeller som de ofte kalles. Sett gjerne ut en rekke musefeller spredd utover i huset.
  2. Elektriske musefeller: Dreper mus humant gjennom kraftige elektriske støt. Åtes enkelt med f.eks. bacon, røkt laks eller kattemat, og tømmes i søppelet ved fangst. Kun for bruk innendørs.
  3. Automatiske mekaniske feller: Avansert system som fungerer for omfattende musebekjemping eller over større områder. Lades med CO2-patron og er deretter automatiske i opp til 24 fangster. Se eksempel. Goodnature A24.
  4. Ultralydskremmer er en moderne måte å holde mus borte på. Lyden forstyrrer mus, men ikke mennesker og husdyr (bortsett tamme gnagere). Man bør alltid kombinere ultralyd med annen type bekjemping/feller for å redusere risikoen for tilvenning.
  5. Levendefangst feller innebærer også at du slipper å skade dyrene, og kan slippe dem ut på et hyggelig sted langt unna. Fangst og transport kan imidlertid være stressende for deg, men fremfor alt for musen som lett blir stresset. Det er også viktig at man kontrollerer fellen daglig (i henhold til svenske Naturvårdverkets regler) slik at håndteringen blir så human som mulig.
  6. Dersom egne forsøk på å bli kvitt mus ikke har effekt, bør du kontakte et skadedyrfirma som gjør en profesjonell sanering.

Det handler imidlertid ikke bare om å ha den beste musefellen. Å benytte åte som effektivt lokker mus, og å bruke lokkematen på rett måte er minst like viktig.

Uansett hvordan du kvitter deg med mus, så bør du også vurdere forebyggende tiltak for å slippe at museproblemet kommer tilbake.

 

Mer fakta om mus

Husmus lever i miljøer som er sterkt overlappende med oss mennesker. Husmusen er alteter, men frø og korn står høyt på menyen. En husmus er ca 9 cm lang, og har en like lang hale. Musens rygg er gråbrun som ofte skifter i gulbrunt, mens buken er gråhvit eller gul. Den har små øyne og ører. Husmusens ekskrementer er ca 6 mm lange og spissere enn skogmusens.

Storskogmus og småskogmus har sitt naturlige tilholdssted ute i naturen, men søker seg innendørs i vintermånedene for beskyttelse, varme og mat. Disse lever hovedsakelig av mat fra planteriket som f.eks. nøtter, knopper og skudd, men er altetere og kan innendørs til og med spise såpe, stearin, kitt eller annet med tvilsom næringsverdi. Storskogmusen er ca 9 til 13 cm lang med omtrent like lang hale, mens småskogmusen er mindre, omtrent som husmusen - altså ca 9 cm lang og en noe kortere hale. Både storskogmus og småskogmus har en gulbrun farge på ryggen som ofte skifter i rødbrunt, mens buken er hvit. Skogmus har vesentlig større øyne og ører enn husmus. Ekskrementene deres er kortere og tykkere enn husmusens.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top