Sneglegift - alt du trenger å vite

Sneglegift metaldehyd

Mange er desperate i sin kamp mot mordersnegler - antallet gifter mot mordersnegler understreker nettopp dette. Vi går igjennom de vanligste giftene, fra de tidligere men i dag forbudte sneglegiftene, til dagens KRAV-merkede og biologiske alternativer.  

 

Sneglegift som i dag er forbudt

Mesurol (eller egentlig Metihocarb - det aktive stoffet) er en svært sterk gift som historisk sett ble brukt i jordbruket. Mesurol er svært giftig både for husdyr, mennesker og snegler. Middelet er i dag forbudt i Sverige og EU. I de land det er tillatt er det fremdeles komplisert å håndtere, og dermed også en dårlig bekjempingsløsning.

Metaldehyd tetramer, det aktive stoffet i produkter som Luxan, Joval og Snigol, som var tillatt på 60- og 70-tallet. Metaldehyd tetramer var vanskelig å dosere i rett mengde, og ble tatt opp av plantenes rotsystem. I tillegg ble det rask svakere av regnvann, og fikk da vesentlig dårligere virkning på sneglene. Svært giftig, upraktisk, høyst uegnet å ha i sin nærhet, og er derfor forbudt i dag.

 

Jernfosfat - KRAV-merket og naturlig nedbrytbart

Jernfosfat (f.eks. Ferramol) finnes i to ulike former, toverdig og treverdig jern. Det som brukes for bekjemping av brunskogsneglen er treverdig jern (Jern(III)fosfat - FePO4). Foreningens to krystallvann gir det en naturlig skjær farge. Et lite kuriosum er at det samme stoffet brukes som positiv elektrode i litiumionbatterier, og for å skape slitesterk glasur for fliser og keramikk.

Sneglegift som baseres på jernfosfat kommer i diverse navn og forpakninger, de vanligste er: Ferramol, Snegleeffekt, SnegleGift, Sneglefritt og Econova. De skiller seg marginalt fra hverandre, f.eks. med varierende motstandskraft mot fukt, men de virker alle på samme måte mot snegler. Det fungerer som følgende: Mordersneglene spiser jernfosfat-pellets slik at de blir mette, og søker seg deretter ned i hulene sine. Tørste- og sultfølelsen er nå blokkert slik at sneglen dør av uttørking i hulen sin.

Jernfosfat er et naturlig forekommende stoff i jorden, som etter en viss tid brytes ned til jern og fosfat. Så eventuelle rester eller spredning i naturen trenger man ikke å bekymre seg for. Det er en miljøvennlig sneglegift som er økologisk sertifisert, og kan brukes ved økologisk dyrking. Jernfosfat er ikke farlig for mennesker eller tamdyr, og skader heller ikke planter.

En ulempe med jernfosfat er at det påvirkes negativt av regn (visse jernfosfatprodukter mer enn andre). Som du kanskje vet er snegler mest aktive på regnfulle dager, og det er da vi har størst behov for fungerende bekjemping. Dette fører oss til neste sneglegift, som faktisk fungerer aller best når det regner og er fuktig på bakken: Nematoder.

 

Det seneste innen sneglemidler - nematoder

Når vi snakker om nematoder mot snegler, så mener vi spesifikt nematoden Phasmarhabditis hermaphodita. Dette er egentlig en mikroskopisk rundorm/parasitt (ufarlig for mennesker og husdyr) som angriper mordersnegler med et virus.

Nematoder er svært effektive mot mordersneglene, spesielt ettersom man kan begynne å bekjempe sneglene allerede før de kommer seg opp av hulene sine og begynner å legge egg tidig på våren. Nematoder er egentlig ikke en gift i vanlig forstand, men snarere ren biologisk bekjemping gjennom virus - og dermed helt giftfritt.

En annen viktig fordel er at nematoder trives godt i regn, de påvirkes ikke på noen måte negativt. Det er snarere positivt ettersom regn gjør det enklere for nematodene å spre seg, komme seg ned i jorden og bevege seg lettere i jakten på sneglene.

I Sverige er nematoden Phasmarhabditis hermaphodita godkjent som biologisk bekjempingsmiddel av Naturvårdsverket, og den kan brukes ved økologisk dyrking. Nematoder er temmelig ufarlige for mennesker og dyr (bortsett fra snegler selvsagt), men man bør skylle grønnsaker som er behandlet før de spises.

Les også vårt innlegg spesielt om Nemaslug nematoder.

 

Miljøvennlig og ufarlig bekjemping - minst like effektiv som gift

Vi kan konstatere at det har skjedd mye positivt på området innen sneglegift og sneglebekjemping. Vi har gått fra farlige gifter til så og si helt ufarlige og “giftfrie” metoder. Samtidig er disse nye midlene minst like effektive som sine forgjengere ("giftene"), men du slipper den bitre ettersmaken.

Vil du bli ekspert på mordersnegler og hvordan man slipper dem? Da skal du lese den omfattende guiden om mordersnegler.

 

Bilde: Sneglegift (© Stick.se)

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top