Mordersnegl: Den ultimate guiden

Mordersnegler

Mordersnegler (også kalt brunsnegler) er et mareritt for alle med hage. Vi har samlet alt du trenger å vite om mordersnegler. Guiden om mordersnegl går igjennom alt fra hvordan du kjenner igjen sneglenes egg, til hvordan du bør håndtere komposten og selvsagt hvordan du bekjemper sneglene.  

 

Innhold:

  1. Kort om mordersnegler
  2. Slik spres mordersnegler
  3. Slik vet du at det er en mordersnegl
  4. Forebyggende hagetiltak
  5. Planter som mordersneglen ikke liker
  6. Snegleår og vær
  7. Da ska man bekjempe mordersnegler
  8. Slik bekjemper du mordersnegler
  9. Slik dreper du mordersnegler 
  10. Mer fakta om mordersnegler

 

Kort om mordersnegler

Brunskogsnegl (også kalt mordersnegl) er ikke så hyggelige å ha i hagen sin. De er ikke så trivelige å se på eller å trampe på, og de spiser og ødelegger vekster som salatplanter og mye annet. De er rett og slett et stort problem for de som liker dyrking og hagearbeid.

Navnet “mordersnegl” antas å komme fra at arten er kannibalsk, dvs. at den iblant spiser døde eller skadede snegler av sin egen art. Mordersneglen sprer seg raskt både i Norge og i våre naboland, og er en plagsom skadegjører. Derfor bør man gjøre alt for å forhindre at arten sprer seg videre.

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Arion_vulgaris_eating.jpg

Bilde: Brunsnegl, Arion vulgaris [© Håkan Svensson, Xauxa, CC-BY-SA-3.0]

 

Slik spres mordersnegler

Mordersnegler sprer seg gjennom at de enten forflytter seg av egen kraft, eller ved at eggene deres følger med i f.eks. planter til et nytt sted. Derfor skal man alltid være omhyggelig med nye planter, og undersøke dem slik at ingen uønskede egg følger med.

Eggene er lette å kjenne igjen da de er melkehvite og ligger klumpvis. Mördersneglegg er ca 3,5 mm i diameter og ligger ofte som klumper på 10 til 30 stykk. Videre er eggene myke, og kan være nesten gjenomsiktige når de er nylagte.

 

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Snigel%C3%A4gg.png

Bilde: Snegleegg [© Watchduck, Tilman Piesk]

 

Slik vet du at det er en mordersnegl

Mordersneglen blir 7 til 15 cm lang, har pustehull på fremre delen av kappen (som gjellene på en fisk), og har som regel en mørk brunrød farge. Dessverre er det ganske lett å forveksle mordersneglen med vanlig norsk skogsnegl. Det finnes noen tydelige karakteristiske trekk som sammen gir deg svar:

  1. Farge: Mordersneglen her som regel en mørk brunrød farge, med en lysere rød kjole lengst ned. Dessverre kan fargen variere, og det finnes både sort og rød skogsnegl som man lett kan ta feil av.
  2. Antall: Dersom det finnes flere individer/snegler på samme sted, er det en tydelig indikasjon på at det dreier seg om mordersneglen. Men finner du noen få, kan det være at sneglen ikke har rukket å etablere seg enda. Er det slik at mordersneglen nettopp har etablert seg, så har du best sjanse til å bli kvitt den. Vi anbefaler ikke at du venter og ser.
  3. Slim: Mordersnegler utsondrer betydelig mer slim enn andre skogsnegler, som også er mer klebrig og vanskeligere å fjerne enn andre sneglers slim, da dette slimet absorberer vann.
  4. Størrelse: Mordersneglen er generelt større enn andre snegler - dersom sneglen er mer enn 7 cm utstrakt, så tyder det på at det er en mordersnegl.
  5. Åndehull: Dersom åndehullene sitter foran midten av kappen (istedet for lengre bak), er det stor sannsynlighet for at det er en mordersnegl

Man kan også undersøke skadebildet på planter for å få ledetråder om det er en mordersnegl (eller nettkjølsnegl) som har vært på ferde. Disse "skade"-sneglene etterlater følgende ledetråder:

  • Utegelmessige hull med jevnekanter på blader.
  • Slimspor på planter eller generelt i hagen.
  • Mer frekvente skader på planter med saftige blader.

 

Forebyggende hagetiltak

Det finnes mye du kan gjøre i hagen din som ikke koster noe, men som gjør stor forskjell:

Kontrollere nye planter

  • Bytt jord på og vask planter du får eller kjøper når man risikerer at snegleegg kan følge med.
  • Skyll hele rotsystement på nye planter for å spyle bort eventuelle egg.

Skap orden i hagen

  • Fjern løvhauger, frukt og annet som kan beskytte eller være føde for sneglene.
  • Unngå å dekke til dyrket jord, da dette kan gi sneglene et beskyttende miljø.
  • Hopp over høstgravingen ettersom hullene også kan fungere som sneglenes eggklekkingsplass.

Kompostere profesjonelt

  • Komposter i lukket kompost slik at snegler ikke kan komme seg inn for å finne føde og beskyttelse.
  • Bruk gjerne en varmekompost ettersom varmen dreper snegleegg.

Vanne mer sparsomt

  • Vanne gressplenen og planter mer sparsomt, sneglene er bløtdyr som får vanskeligheter med å klare seg i tørre forhold..
  • Vanne gjerne om dagen, unngå kvelden ettersom sneglene er nattaktive og liker fukt.

Skap naturlige barrièrer

  • Barrièrer til hagen din, f.eks. så kan et gruslag i hagen hindre sneglenes fremfart.
  • Fri og åpen jord rundt planter kan også virke beskyttende. Kalk og sagspon kan også fungere som barrièrer, men prøv deg forsiktig frem siden plantene kan ta skade.
  • Husk at visse barrièrer (f.eks. aske eller steinmel) skylles bort av regn, og må derfor fornyes løpende. Du bør også holde et øye med plantene ettersom aske, kalk, steinmel m.m. kan påvirke gress og planter negativt.
  • Det finnes også ferdige sneglebarrièrer å få kjøpt.

 

Planter som mordersneglen ikke liker

Barnålplanter og planter med læraktige eller harde blader fungerer direkte avvisende mot mordersnegler, og er en slags biologisk beskyttelse du kan dra nytte av.

Visse planter ser ut til å slippe unna angrep:

  • Flerårig filkongslys
  • Høstfloks
  • Løytnantshjerte
  • Gullris
  • Stjerneskjerm
  • Kattemynte
  • Fargefredløs
  • Valmue
  • Flittiglise
  • Daglilje
  • Marikåpe
  • Spirblom
  • Fuksia
  • Pion
  • Kermesbær
  • Lavendel
  • Eføy
  • Julerose
  • Vortemelk
  • Pelargonium

Følgende er attraktiv føde for mordersneglen som du bør unngå:

  • Planter med saftige blader, stilker og blomster, samt visse aromatiske planter
  • Salat, potetet, georginer og bladlilje står høyt på menyen
  • Små spede planter, og til og med frukt og rotgrønnsaker

 

Snegleår og vær

Det finnes hovedsakelig en avgjørende faktor som er en bra indikator på hvordan snegleåret vil utvikle seg: Det er regnmengden i mai måned: En tørr maimåned innebærer lite snegler, mens en bløt maimåned gir mye snegler.

Mange tror eller håper at en tøff vinter med ekstrem kulde skal påvirke sneglebestanden. Dessverre er dette som regel ikke tilfellet ettersom sneglene overvintrer i hullene sine, godt beskyttet under jord og snø der kulden ikke når dem. Det som kan påvirke sneglene er om snøen ikke rekker å legge seg, og at telen da tar seg hele veien ned til sneglenes huler - da fryser mange ungsnegler ihjel.

Sneglene kommer opp av bakken først når bakketemperaturen når 4 grader. Når det først blir varmt slik at sneglene rekker å komme opp, og deretter raskt blir kaldt igjen - da kan ungsnegler, iallefall lokalt, stryke med.

 

Da ska man bekjempe mordersnegler

Tidlig om våren når temperaturen går over 4 plussgrader, kommer overvintrende mordersnegler frem. Generelt samtidig som hvitveisen blomstrer. Mordersneglegg klekkes deretter i perioden juli - oktober.

For å fjerne mordersneglene (eller i alle fall redusere dem kraftig), så kreves det at man er aktiv både vår, sommer og høst.

  1. Bekjemp mordersnegler om våren - da er populasjonen begrenset og ungsneglene har ikke kommet igang med å legge egg.
  2. Om sommeren bør du kontinuerlig bekjempe sneglene, spesielt om det er en fuktig sommer.
  3. Om høsten er det lurt å ta et siste krafttak med bekjempelsen, rett før sneglene går under jorden for vinteren (rundt september/oktober). Målet er å redusere antallet snegler som overvintrer og kommer frem for å legge egg neste vår.

 

Slik bekjemper du mordersnegler

Når mordersnegler først har etablert seg på et sted, så er de svært vanskelige å bli kvitt. En rimelig målsetning er å holde bestanden på et slikt nivå at man ikke plages, og at hagen ikke ødelegges. Vi anbefaler følgende bekjemping:

  1. Sneglemiddel: Et giftig middel for mordersnegler, f.eks. jernfosfat, men som ikke påvirker andre dyr. Det finnes også sneglemiddel/jernfosfat i granulatform som er fuktbestandig og tåler regnet bedre.
  2. Nematoder: En ny mulighet for å effektivt bekjempe mordersnegler helt biologisk. Mikroskopiske ormer infiserer og dreper sneglene, ufarlig for andre organismer og 100 % økologisk. Nemaslug heter produktet som inneholder nematoden mot snegler. 
  3. Barrièrer: En barrière med f.eks. kobbertape rundt favorittplantene eller bedet, er en effektiv beskyttelse. Det finnes også profesjonelle barrièrer for å beskytte et større dyrket areal som f.eks. mineralgranulat. Det er også mulig å bruke kalk, aske eller sagspon, man skal imidlertid være litt forsiktig og se om plantene tar skade.
  4. Annet: Det finnes en rekke relaterte produkter som kan forenkle enda mer, f.eks. sneglefeller eller Sneglebaren som beskytter sneglemiddel mot andre dyr, samt snegleplukkere og elektriske snegleavliver slik at selve plukkingen og avlivingen blir enklere. Du kan også lage enkle feller, f.eks. ved å legge ut et stort blad, en bilmatte eller en gammel dørmatte. Snegler samler seg der, og det blir enklere å samle dem opp. 

I vår butikk kan du kjøpe produkter mot mordersnegler

 


 Tips: pass på å bekjempe når det er fuktig, da har du større sjanser for at flere snegler er fremme. Begynn tidlig i sesongen med bekjempingen, da rekker sneglene forhåpentligvis ikke å legge egg og du får et betydelig mindre snegleproblem.


 

Noen flere tiltak som kan gi dine innsatser enda større effekt:

  1. Iblant kan kommuner ta på seg å behandle fellesområder dersom de grenser til din tomt, hvis du ber om det.
  2. Planter ut ringblomster som en indikator - når sneglene har vært der og spist er det på tide å begynne å samle.
  3. Prøv å få naboene med på å kvitte dere med snegleproblemene gjennom en felles metode
  4. Vær konsekvent med å plukke/samle snegler regelmessig tidlig på morgenen eller sent på kveld, som blir ekstra effektivt når det er fuktig etter regn og sneglene generelt er mer aktive. Det tar tid, men har en merkbar effekt dersom man konsekvent samler opp sneglene daglig i noen uker.

Hjem- og fritidshusforsikringer dekker vanligvis bare skadedyr som gjør direkte materielle skadar på eiendom. Dessverre regnes ikke mordersneglen som gjør skader på planter blant disse. Så forsikringer hjelper ikke til med bekjemping av mordersnegler.

 

Slik dreper du mordersnegler

Man vil helst drepe sneglen uten for mye ubehag verken for deg eller sneglen, her er noen måter:

  1. Det enkleste og mest skånsomme er å separere sneglens hode fra kroppen med en spade eller beskjæringssaks, snittet skal være ca 1 cm fra "nesen".   
  2. Å drepe snegler med salt, samt koke eller å fryse dem er ikke noe som anbefales, da dette medfører en unødvendig lang og plagsom død.
  3. Sørg alltid for å kaste døde snegler i avfallet, blir de liggende trekker de til seg flere snegler.
  4. Kast absolutt ikke levende snegler i avfallsbøtten eller komposten, da sprer de seg enda mer i din hjemmekommune eller i hagen din.

 

Mer fakta om mordersnegler

Brunskogsneglen ble oppdaget i Norge rundt 1988. Nå er det fastsatt at den stammer fra sørvest i Frankrike, og ikke fra Spania og Portugal som man tidligere trodde. Det vienskapeige latinska navnet er i dag Arion vulgaris (tidligere Arion lusitanicus).

Sneglen er av en innført og invasiv art, og sprer seg av egen kraft. År 2007 var det vanskeligste mordersneglåret hittil. Våren og forsommeren 2007 var fuktig og sneglen, som er et bløtdyr, kunne nyte av svært gunstige forhold. Det var ikke bare privatpersoner som fikk problemer, også jordbrukere hadde store problem med snegler. Den positive effekten av dette var at myndighetene fikk øynene opp for problemet, som resulterte i mer forskningsstøtte, først og fremst på snegler i beitemark og ensilering.

Brunskogsneglen er ettårig, dvs. at dens livssyklus går over et års tid. Den er tokjønnet og legger 20 til 50 hvite egg om gangen som er 3 til 4 mm i diameter, gjerne i jordhuler eller andre beskyttende steder. Hver snegl kan legge 400 egg før den dør i oktober. Eggene utvikles på ca 4 uker fra lagt egg til klekket snegl. Deretter tar det ytterligere ca 4 uker for sneglen å bli kjønnsmoden. Nyfødte snegler er knappe en centimeter lange. Paring skjer deretter hele sommeren og høsten, fra juni-oktober, og eggleggingen skjer i hele denne perioden. Eggene klekkes deretter i perioden juli til oktober. Deretter finnes bare ungdyr i ulike størrelser, hvor de små sneglene overvintrer i hulrom i bakken, steinhauger, kompost og lignende.

Påfølgende vår, når temperaturen går over 4 plussgrader, så kommer de frem igjen. Vanligvis samtidig som hvitveisen blomstrer.

Både egg og snegler er sensitive for tørke, og tørre somrer øker derfor dødeligheten. Likeledes fører snøfattige og kalde vintrer med mye tele til økt dødelighet, ettersom ungsneglene overvintrer i huler 10 til 20 cm ned i bakken.

Brunskogsneglen spiser det meste, både levende og døde planter, men også animalsk føde. Den foretrekker materiale som er på vei til å brytes ned, så kompost er et vanlig tilholdssted.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top