Giftfri bekjemping av skadedyr

Giftfri bekjemping

Giftfri bekjemping av skadedyr blir stadig viktigere for nordmenn. For å beskytte miljø, barn og husdyr. Men kan man virkelig bli kvitt møll, maur, mordersnegler og andre skadedyr uten å bruke giftige kjemikalier? Og er det like effektivt?  

I matbutikkene kjøper vi økologiske produkter og betaler som regel litt ekstra for det - men dessverre er holdningen for skadedyrbekjemping fremdeles at de giftfrie “snille” alternativene er mindre effektive. Dette stemmer ikke - i dag er de svært effektive.

 

Nematoder mot mordersnegler

Ser man på alle skadedyr og produktene vi har for å bekjempe dem, så finnes det eksempler der giftfrie produkter ikke bare er likeverdige, men også mer effektive og mer virksomme enn andre kjemiske produkter. Ta nematoder mot mordersnegler som et eksempel, mikroskopiske ormer som oppsøker, infiserer og dreper mordersneglene der de bor. Helt biologisk, uten risiko for andre organismer, dyr og mennesker, men fremfor alt mer effektivt enn de preparater og produkter vi tidligere har hatt på markedet. Nematoder finnes også for å bekjempe maur og sørgemygg, med stor sannsynlighet kommer spesifikke nematoder til å brukes mot de fleste av våre vanlige skadedyr i de kommende årene.

 

Mekaniske eller elektriske feller mot gnagere

Spesielt rotter og mus har lenge vært bekjempet ved hjelp av mus- og rottegift. De blodfortynnende giftene som er brukt har hatt en betydelig negativ effekt på både husdyr og dyr i naturen gjennom sekundær forgiftning. Både hunder, katter og truede havørner ble rammet.

Nå finnes det svært effektive elektriske feller mot både mus og rotter for hjemmebruk. Det finnes også mer avanserte koldioksiddrevne mekaniske feller som både er sikre og effektive. For andre gnagere som vånd finnes det skuddfeller. Felles for alle disse fellene er at de er betydelig mer artspesifikke - risikoen for at andre arter skal skades er minimal.

 

Insektfeller

Bekjemping av insekter trenger ikke å gjøres med insektspray. Å spraye gift er ikke alltid så treffsikkert hvis det f.eks. er klesmøll eller sølvkre man vil bli kvitt - skygge insekter som er flinke til å holde seg unna.

Det er mye smartere å lokke insektene til gift- og luktfrie feller, hvor de setter seg fast i limet. For eksempel feromonfeller mot klesmøll (som lokker med duften hunnmøllen avgir ved paring) eller næringsmiddelbaserte feller mot sølvkre (som lokker med sølvkreets favorittmat). På den måten får du god effekt både på klesmøll, sølvkre og andre insekter, med ren samvittighet uten gift.

 

Rødt sedertre mot insekter

Når det kommer til sølvkre, klesmøll, pelsbiller, maur etc., så finnes det naturlige og økologiske alternativ som rødsederprodukter. Disse fungerer svært godt som forebyggende tiltak, spesielt mot små insekter som klesmøll, pelsbiller, sølvkre mfl.

 

Egne feller og attrapper

Man kan også bruke enkle feller, attrapper og annet for å slippe bekjemping på tradisjonelt vis. Mot veps vil f.eks. vepsebolattrapper fungere utmerket, siden de rett og slett skremmer bort veps som er ute etter å etablere et vepsebol. Fruktfluer kan man fange i en egen felle som bare inneholder vann, eddik og honning.

Med litt list og kunnskap kan man bygge attrapper og feller som kan brukes i årevis, og som aktivt bekjemper skadedyr helt uten bekjempingsmiddel. Det finnes også en rekke produkter på markedet som bygger på helt naturlige ingredienser, og som kan kjøpes ferdige hvis man ikke har tid eller lyst til å bygge selv, for eksempel en praktisk veps- og fluefelle.

Det er også mulig å bruke skadedyrenes naturlige fiender for å skremme dem bort. For eksempel så er både mus og fugler livredde for ugler. En naturtro ugle som attrapp kan være en effektiv beskyttelse for en parkering eller uteplass mot uvelkomne fugler.

 

Profesjonell sanering

Flere store saneringsfirmaer har i dag alternative og miljøvennlige metoder for bekjemping, og som tas i bruk når disse er et fullgodt alternativ til kjemisk bekjemping. Disse alternative metodene kan f.eks. gå ut på å utnytte et skadedyrs følsomhet mot høy eller lav temperatur, og rett og slett varme opp eller kjøle ned et rom, og dermed bekjempe skadedyret.

Les våre guider per skadedyr for å se hva du kan gjøre når det gjelder rengjøring, vask eller oppvarming for å slippe skadedyr.

 

Giftfritt i fremtiden

Ettersom mange spør etter de miljøvennlige alternativene, settes det press på produsentene om å utarbeide gode alternativ. Vi håper og tror at de fleste skadedyr og insekter vil kunne bekjempes helt og holdent giftfritt om bare noen år, takket være utviklingen som nå skjer i bransjen.

Vi er stadig på jakt etter produsenter som driver utviklingen fremover, og som tør å satse giftfritt, biologisk og økologisk/naturlig slik at vi kan tilby kundene våre et sterkt og komplett sortiment.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top