Tremaur - bekjempelseguide

Tremaur kan forveksles med mange langt vanligere maurarter som ikke gjør noen større skade. Du bør imidlertid være oppmerksom på om det er tremaur, da det kan gjøre vesentlig skade på treet og dermed bidra til fuktskader eller til og med påvirke konstruksjonens bæreevne.

 

Tremaurene har mange artslektninger som er svært like. Ofte skiller bare detaljer som hodeform, tenner eller størrelse på deler av antennene seg. Hvis du finner gulbrunaktige maur eller maur som kommer fra husets konstruksjonsdeler, bør du gå videre og undersøke maurene mer nøye.

 

Kort om tremaur

Tremaur, også kalt jordmaur, tilhører jordmaurene. Jordmaur bygger ikke stakkar, men bygger sitt bosted under jorden, i gamle trær eller andre hulrom. Tremaur kan noen ganger bygge bo i hus, noe som kan forårsake stor skade.

Jordmaur lever vanligvis av rotlus som de melker, eller til en viss grad av smålarver og kryp.

Tremaur

Bilde: Tremaur, trejordmaur © Stick AB

Slik gjenkjenner du tremauren

Størrelsesmessig er tremaur vanskelig å skille fra svartmaur. Brun tremaur blir 3–5 mm, svart tremaur blir 4–5,5 mm mens svartmauren blir 2–4 mm. Stokkmaur, som også kan gjøre stor skade på treverk, er betydelig større (6–8 mm). Faraomaur, som også er gule og kan finnes i et hjem, er mye mindre: kun 2 mm.

Fargen er ikke alltid en god indikator, selv om det kan gi en viss indikasjon på arten. Men hvis du finner gule maur i hjemmet, eller maur som ser ut til å komme fra konstruksjonen, skal du absolutt reagere da det kan være tremaur. 

Den brune tremauren er litt gulere i fargen, og tilhører det du tidligere kalte gulmaur. Gulmaur inkluderer også gul jordmaur, sandjordmaur og kalkmaur som ikke gir seg på hus. 

Det finnes også en svart tremaur: den blanksvarte tremauren. Denne er svært lik den vanlige svartmauren (som gjerne hilser på i kjøkkenet om sommeren), med den forskjellen at den er veldig blank.


 Tips: Hvis du er usikker på hvilken maur det er, bør du forsøke å finne maurens bo og dermed avgjøre om det er tremaur eller en annen type maur.


Skader forårsaket av tremaur

Tremaur spiser ikke tre, snarere bruker de det som konstruksjonsmateriale eller base for boet. Tremaur etablerer seg først og fremst i (fukt)skadet tre. På den måten kan de være både indikasjoner på, forverre eller til og med være årsaken til fuktskadene.

Tremaur som har etablert seg graver gangveier i trekonstruksjoner når de bygger boet. Dette kan i sin tur påvirke treverket ved å muliggjøre fuktinntrengning eller i verste fall påvirke konstruksjonens bæreevne.

 

Her finner du tremaur i hjemmet

Sukker (og til en viss grad fett) lokker maur, og derfor er kjøkkenet et vanlig sted å finne maur. Dette gjelder også for tremaur. Maurene går alltid samme vei til maten, og hvis du er heldig er disse maurveiene synlige (og ikke f.eks. inne i en vegg). 

Sukker og fett i søppelbøtta er også svært attraktivt, og duften oppfattes på langt hold av mauren. Maurene er også avhengige av vann, og derfor kan baderom eller et tak som lekker lokke til seg maur. 

 

Bli kvitt tremaur

Maurene kommer alltid inn gjennom et hull i fasaden et eller annet sted. Derfor er det viktig at fasaden er så tett som mulig. Ventilasjonstromler uten insektsnett er en vanlig første vei inn for tremaur.

Har maurene etablert seg, kan de bekjempes med f.eks. kiselgur mot maur eller vanlig maurmiddel, men det er viktig å finne boet og i første rekke bekjempe der. I boet sitter dronningen som legger alle mauregg og holder på den måten i gang maursamfunnet. 

I alvorlige tilfeller, f.eks. hvis kolonien er etablert i et bjelkelag, kan det være aktuelt med profesjonell bekjemping for å beskytte eiendommen.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top