Faraomaur - bekjempelseguide

Faraomaur er en tropisk maur som risikerer å bli med deg hjem fra ferien. En faraomarudronning kan legge 3500 egg i løpet av levetiden, noe som gjør at noen få maur raskt kan bli til en invasjon. Dessverre er faraomauren så små at du kanskje ikke merker dem før de har rukket å etablere seg ordentlig. 

Faraomauren finnes normalt i tropisk klima. Den trives best i fuktig klima og temperaturer på 25–30℃. Dessverre har det vist seg at faraomauren også trives og i våre oppvarmede boliger. 

 

Kort om faraomauren

I naturen kan faraomaurens (Monomorium pharaonis) kolonier anta enorme proporsjoner. Én enkelt koloni kan inneholde millioner av individer! Faraomaur er en åtseleter i naturen. Maten består først og fremst av døde insekter, smådyr eller annet organisk avfall. 

I boliger er det fremfor alt matvarer som tiltaler faraomauren – alt fra søtt søl til proteinrikt dyrefôr. Faraomauren kan gnage seg gjennom pakker til frokostblandinger, godteripapir med mer for å få tilgang til innholdet.

Faraomauren kan være et stort problem i hjemmet ettersom de både forstyrrer og angriper matvarer. De skaper imidlertid enda større problemer i institusjoner som sykehus og restauranter, siden de kan bidra til å spre smitte (i egenskap av vektor).

Faraomaur

Bilde: Faraomaur (Monomorium pharaonis) © Stick AB

Slik gjenkjenner du faraomauren

Faraomauren er betydelig mindre enn de maurene vi oftest finner i Norge, bare ca. 2 mm lange. Den har også en karakteristisk gulaktig farge, som regel med en mørkere fargemarkering på maurens bakparti.

Vær ekstra oppmerksom på matvarer du tar med deg fra ferien, spesielt når tørket kjøtt og andre proteinrike matvarer. Faraomauren foretrekker mat med høyt proteininnhold, og risikoen er at de har kommet seg inn i pakningen, spesielt hvis pakningen allerede er åpnet.

På grunn av den lille størrelsen kan det være vanskelig å oppdage at du har faraomaur i hjemmet. Siden maurenes mat er matvarer, bygger de som regel sitt bosted i eller nær kjøkkenet. Det kan være i alt fra under benkeplater, lister, i blomsterpotter, vegguttak m.m.

 

Slik blir du kvitt faraomauren

Generelt bekjempes faraomauren på samme måte som vanlige sukkermaur. Se mer om bekjemping av maur. En utfordring med å bekjempe faraomauren er at en koloni inneholder flere dronninger (i motsetning til andre maur som har én dronning per koloni).

Når du begynner å bekjempe maur, er risikoen for at de rekker å handle ved å flytte og danne nye kolonier. Resultatet blir da at du har flere spredte maursamfunn å bekjempe, noe som naturligvis er mye vanskeligere. Du bør derfor gjennomføre omfattende tiltak mot faraomauren på en gang, snarere enn langsiktige og spredte innsatser. 


 Advarsel! Det kan være nødvendig med en profesjonell sanering av faraomauren hvis du ikke lykkes selv. I leilighetsbygg er det ekstra viktig å raskt sikre at maurene bekjempes, ellers kan de raskt spre seg til andre boliger og etablere seg også der.


 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top