Stokkmaur - bekjempelseguide

Termitter som stokkmaur kalles også treskadeinsekter. De kan gjøre stor skade på hus hvis de ikke oppdages og stoppes i tide. Stokkmauren er maurens konge – den i største mauren i Nord-Europa.

 

Kort om stokkmaur

Stokkmaur spiser faktisk ikke tre, noe mange tror. De finner beskyttelse i tre, og bruker deretter trespon som de fjerner som bomateriale. Uansett blir skadene på treverket de samme, og i verste fall kan bæreevnen til en konstruksjon påvirkes. Stokkmauren spiser blant annet insekter, kadaver, bladlusavføring og planter. 

Stokkmaur (Camponotus herculeanus), også kalt hushestmaur, finnes i hele Norge, men først og fremst i skogsområder som består av i hovedsak barskog. Stokkmaur finner som regel sitt bosted ute i naturen i dødt tre, f.eks. stubber eller råtnende stokker. Det hender imidlertid at stokkmaur bygger sitt bosted i hus, generelt skjer det når de er veletablert på et sted og skaper nærliggende og frittstående satellittkolonier. 

Stokkmaurenes boligbygging skjer først og fremst i råteskadet tre, men maurene kan også påvirke friskt tre når bolet har vokst og maurene har etablert seg ordentlig. Små ganger og boarealer i treverket, noe som i verste fall kan påvirke bæreevnen hvis det dreier seg om bærende konstruksjoner.

Stokkmaur

Bilde: Stokkmaur (Camponotus herculeanus). © Stick AB

Slik gjenkjenner du stokkmaur

Stokkmaur er den største maurtypen i Nord-Europa. Fullvoksen kan den bli hele 19 mm lang (som regel 6–14 mm), sammenlignet med svartmauren som bare blir ca. 4 mm.


 Tips: Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom en stor stokkmaur og en liten stokkmaur. En enkel test er å holde håndflaten noen centimeter over mauren. Hvis den stiller seg på bakbeina, er det sannsynligvis den mer aggressive stokkmauren. 


Stokkmaur er mest aktiv i årets varme måneder. Da kan du finne følgende spor som tyder på et angrep av stokkmaur:

  1. Store maur som går rundt i jakten på mat.  
  2. Lyd fra vegger som kommer fra maurens gnagende, en knitrende som kan høres ut som yr på en plate. Banker du på veggen, øker maurenes aktivitetsnivå, noe du som regel også kan høre.    
  3. Små hauger av trespon i eller utenfor huset som dannes av maurens reir.
  4. Store, bevingede maur innendørs (ikke forveksles med svartmaurene som svermer i en kort periode og da i svært store antall).

Stokkmaur trives best der det er varmt, så i hus bygger de oftest reirene sine i sørvegger, bak radiatorer, ovner eller kjøleskap. Disse stedene bør du være ekstra oppmerksom på hvis du mistenker angrep av stokkmaur. Stokkmauren er mest aktiv om natten, så det er best tid for å undersøke mistenkte reir etter lyd og aktivitet.

 

Slik unnviker du stokkmaur

Følgende ting øker risikoen for at huset ditt blir angrepet av stokkmaur, og bør derfor håndteres:

  1. Stubber, falmet tre, samt råtne planker eller pallekarmer på tomten
  2. Planter rundt hus og grunnmur 
  3. Råteskadet virke i konstruksjon eller fasade     
  4. Vedstabel mot yttervegger, spesielt i sør
  5. Dårlig vannavløp/drenering som skaper et gunstig fuktig miljø for maur

Se også veiledningen om svartmaur for generelle tiltak som reduserer mulig føde i og rundt huset, noe som igjen reduserer risikoen for at stokkmaur etablerer seg i huset.

 

Slik blir du kvitt stokkmauren

Generelt kan du si at det gjelder å fjerne stokkmaurens reir, både i huset og på tomten, eller i nærliggende skog/mark. 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top