Slik fungerer elektriske musefeller

Elektrisk musefelle inside

Det finnes et hav av ulike elektriske musefeller på markedet, noe som går hånd i hånd med økt etterspørsel. Mange kunder bytter ut gamle slagfeller med elektriske musefeller når de skal kjøpe ny musefelle. Men hvordan fungerer de elektriske fellene? Er de trygge å bruke, hvordan håndterer du en elektrisk musefelle og hvilke er fordelene sammenlignet med andre (ofte mye billigere) feller?

 

Slik fungerer elektriske musefeller

Elektriske musefeller inneholder en krets som sluttes av byttet (musa), som regel da ved å komme i kontakt med to gulvplater av metall. Musa må altså stå på flere plater for å aktivere fella. 

Når kretsen i fella lukkes, deler fella ut kraftige elektriske støt som passerer gjennom musehjernen og umiddelbart gjør den bevisstløs. Elektrisk støt fordeles deretter i en tidsperiode for å sikre at byttet avlives, og etter ca. 30 sekunder bryter et relé strømmen for at fella ikke skal bruke mer elektrisitet enn nødvendig. At musa umiddelbart blir satt i bevisstløs tilstand gjør at elektriske musefeller anses som en veldig human måte å avlive mus på.

Visse elektriske musefeller har i tillegg en utløsningsmotstand som innebærer at det kreves en viss ledningsevne i det som lukker kretsen for at fella skal løses ut. F.eks. leder en mus strøm bedre enn et hårstrå, og derfor kan musa løse ut fella mens hårstrået ikke kan det.

Kuriosa: De første elektriske musefellene delte bare ut ett kraftig elektrisk støt. Man oppdaget imidlertid at enkelte mus overlevde. I stedet testet man med to elektrisk støt, men også det viste seg å være problematisk siden musa som regel døde av det første støtet og deretter ble gjenopplivet av det etterfølgende, på samme måte som en defibrillator som brukes til å gjenopplive mennesker. I dag har man derfor flere kraftige elektriske støt etter hverandre for å sikre at byttet avlives raskt og humant.

 

Sikkerhet i elektriske musefeller

Elektriske musefeller har som regel en svært liten inngang som reduserer risikoen for at mennesker eller husdyr skal komme inn med kroppsdeler i fella og skade seg. Dessuten må flere av de ledende metallplatene i fellas gulv berøres samtidig for at fella skal løses ut. Hvis et barn likevel skulle putte en hånd inn i fella og berøre to plater, ville barnet kunne få støt – men bare i hånda og ikke gjennom resten av kroppen (et elektrisk støt gjennom hode eller hjerte er farligere og mer ubehagelig).

Som et ekstra sikkerhetslag inneholder mange elektriske musefeller sikkerhetsbrytere og smart kretsteknologi som bryter strømmen hvis fella for eksempel åpnes. Man har kommet enda ett steg videre med TheVault elektrisk musefelle. Fella stenger igjen inngangsåpningen når den har fått fangst. Det reduserer risikoen for at andre mus kommer seg inn i fella når den står «uladet», noe som ofte kan føre til at de gnager i stykker deler av fella. 

Også elektriske multifangstfeller er svært sikre, ettersom de har en lang inngang for musa som er for trang for andre dyr å komme seg inn. Den hindrer også at f.eks. en barnearm tar seg inn og blir skadet i fella. Se TheVault Multi X, som tar 10 mus om gangen.

Electronic Mouse Trap

Farlig elektrisitet?

Mange bekymrer seg for hva som skjer hvis et barn eller husdyr klarer å aktivere en elektrisk musefelle og få støt. Ikke en så merkelig bekymring med tanke på at 220 V i vanlige strømuttak er farlig, og enkelte elektriske musefeller bruker opptil 7000 V. Betyr ikke det av musefellene kort sagt kan være dødlige? Faktisk ikke, som vi kommer til å beskrive mer inngående.

Spenning måles i volt (V), og når en krets sluttes, genererer spenningen strøm som måles i ampere (A). Hvor mye strøm som genereres avhenger av motstanden som kretsen har (også kalt resistens som måles i ohm). Det som dreper mus, og mennesker eller andre dyr for den delen, er strømstyrken – dvs. hvor mange ampere som går gjennom kroppen, og hvor lenge. En mus kan drepes med et elektrisk støt med relativt lav strøm, mens et barn eller et større dyr tåler en betydelig sterkere strøm før de risikerer å bli skadet.

For å gjøre det enda mer komplisert, er det også avgjørende hvor stor den/det som får elektrisk støt er, om elektrisiteten passerer følsomme organer som f.eks. hjertet, om den som får støt er våt og derfor gir strømmen mindre motstand samt hvor lenge det elektrisk støtet pågår.

Elektriske musefeller gir musa et svært korte elektrisk støt, som er direkte drepende for musa. Samme støt for et barn gir bare opphav til smerte og en midlertidig muskelkrampe. Barnet har betydelig større masse (mer motstand), og gjennom musa går støtet dessuten via hjertet mens den for et barn eller en katt sannsynligvis bare går gjennom en hånd eller pote – dermed utsettes ikke viktige vitale organer for elektrisiteten. Så konklusjonen er at elektrisk støt kan være ubehagelig for et barn, men at det generelt ikke fører til varige skader.

 

Advarsel: Det finnes ulike fabrikater av elektriske musefeller, og vi kan ikke svare for at alle er riktig konstruert med tanke på elektrisk sikkerhet. En felle med feil kan også være farlig, akkurat som annen elektronikk som ikke fungerer som den skal. 

 

Slik vedlikeholder du en elektrisk musefelle

Elektriske feller er mer følsomme for driftsforstyrrelser enn enklere mekaniske feller. Smuss i fella kan kortslutte kretsen, få fella til å løse ut og tømme batteriet. Dessverre etterlater musa ofte smuss i forbindelse med fangst. Det kan være hår, urin, skitt eller lokkemiddel som blir klisset. Det anbefales derfor at fella rengjøres etter hver fangst. Vi mener imidlertid at man kan være pragmatisk. Hvis fella ser ut som den skal og er ren, trenger den sannsynligvis ikke rengjøres etter hver fangst.

Enkelte feller kan være vanskelige å rengjøre, siden man ikke kan bruke vann. Det kan derfor være lurt å velge en felle som kan rengjøres med vann. TheVault elektrisk musefelle kan deles i to deler. Det betyr at man løsner fangstkammeret fra de elektriske komponentene og rengjører det under rennende vann, noe som er veldig praktisk.

Vær oppmerksom på at elektriske feller bare skal brukes innendørs, i romtemperatur og i tørre rom. Lavere temperaturer kan innebære at det dannes kondens i fella og kortslutter den. Dessuten fungerer ikke batterier under null grader, og fella står da ubeskyttet mot uhemmede gnagerangrep.

 

Ytterligere innebygd teknologi 

De fleste elektriske musefeller har ytterligere smarte funksjoner som gjør det lettere for brukeren. Noen eksempler:

  • Ekstern fangstindikering: Lysdioder som viser om fella har fått fangst, slik at du slipper å kontrollere etter byttet. 
  • Batteridrift: At fella helt enkelt drives av batteri slik at den fritt kan plasseres uten å behøve å ta hensyn til hvor strømuttak er plassert.
  • Batteri- og/eller nettdrift: Mulighet for å driftes med enten batteri eller direkte via strømnettet med strømadapter.
  • Flerfangst: Dreper flere mus om gangen før fella må tømmes. 
  • Wi-Fi/Bluetooth: Oppkoblet slik at brukeren kan kontrollere status for fangst, batteri mm. direkte i en smarttelefon.

Akkurat nå finnes det bare én elektrisk felle som har flerfangst, og det er Victor multi-kill. Den kan fange opptil 10 små mus før fangstbeholderen må tømmes. Deretter finnes Goodnature som tar 25 mus (eller rotter) per lading (teknisk sett ikke en elektrisk felle, men drives av kullsyre). Wisecon laget også en elektrisk felle for flerfangst, som imidlertid ikke lenger er tilgjengelig på markedet. Wisecon ble kjøpt opp av Anticimex, der de ble endret til en intern utviklingsenhet, og fellene er ikke lenger i salg.

 

Fordeler med elektriske feller

Grunnen til at elektriske feller har blitt populære, er at de har mange fordeler sammenlignet med andre produkter for å bekjempe mus. De største fordelene med elektriske musefeller:

  • En human måte å avlive byttet på, siden det går raskt og i prinsippet er 100 % effektivt. En slagfelle kan treffe feil og skade en mus, noe som fører til unødig lidelse for musa. Det skjer ikke med en elektrisk musefelle.
  • Miljøvennlig måte å bli kvitt mus på hvis man sammenligner med for eksempel musegift som risikerer å skade husdyr, gårdsdyr eller ville dyr som f.eks. havørn.
  • Hygienisk fangst av byttet ettersom du kan tømme fangsten uten å måtte berøre byttet eller fangstområdet på fella. Det er vanskeligere med slagfeller når man får mer nærkontakt med det nedfelte byttet.
  • Du slipper å se den skadede fangsten, som sjelden ser så hyggelig ut. En elektrisk felle gir ikke opphav til søl og sprut som en slagfelle gjør. Dessuten er elektriske feller innkapslet, noe som gjør at eventuelt søl holder seg i fella og ikke havner på vegger og gulv.
  • Høy sikkerhet, som reduserer risikoen for skader, ettersom fella enkelt kan lades med et knappetrykk. De fleste som har brukt tradisjonelle slagfeller, har en eller annen gang løst ut en felle med hånden, noe som kan være ganske smertefullt.

Sammenlagt er elektriske musefeller sikre, samtidig som de avliver byttet raskt og humant (som er hovedpoenget). En bonus er at de dessuten er enkle å bruke, muliggjør miljøvennlig og hygienisk bekjempelse av mus, og du slipper mange av de ubehagelige aspektene ved musebekjempelse.

Her finner du alle elektriske musefeller. Hvis du vil lære mer om mus, les vår ekspertguide om mus

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top