Veps: Den ultimate guiden

Veps glas

Veps i glasset, på maten og i verste fall et stikk. Mange vil vite hvordan man kan slippe plagsomme, og ofte aggressive, vepser for å få nyte sommeren. Guiden viser hvordan du unngår vepsestikk, fjerner nærliggende vepsebol og hvordan du bekjemper veps hvis det blir nødvendig.

 

Innhold:

 1. Kort om veps
 2. Hvorfor vepsen stikker
 3. Slik unngår du vepsestikk
 4. Slik fjerner et vepsebol
 5. Slik bekjemper du veps
 6. Hvis du har blitt stukket 
 7. Mer fakta om veps

 

Kort om veps

Vepsen er blant våre viktigste bestøvere av bær, frukt og blomstrende vekster. De er i tillegg rovdyr som fanger larver som ellers ville utviklet seg til skadeinsekter, til f.eks. epleviklere som angriper våre epletrær. Veps gjør altså nytte - men de er dessverre ikke så hyggelige å ha for nær seg.

Kan man forhindre store vepsekolonier (bol) i nærmiljøet sitt, så kan man forhåpentligvis ha vepsen som nabo uten noe større problem. Å spise utendørs om sommeren kan iblant være umulig uten å få besøk av veps, men det er mulig å skremme dem bort eller fange dem.

Når det er vepseår, og vepsebestanden bli aldeles enorm, blir dette som regel høyeste prioritet for mange av oss å bli kvitt vepsen. Vepsene går i toårssykluser - det betyr at hvert annet år blir et vepseår dersom det ikke skjer noe eksepsjonelt værmessig.

Mange er følsomme overfor vepsestikk, og kan få det ganske smertefullt etter et stikk. Visse er også allergiske mot stikk, noe som kan føre til meget sterke og farlige allergiske reaksjoner. 

Vepser - Vespula_vulgaris

Bilde: Vepser [© Soebe, CC-BY-SA-3.0]

Hvorfor vepsene stikker

Vepser blir bare aggressive når de føler seg truet, men dessverre er de noe hissige. Myten om at jordveps er giftigere enn andre vepser, har ingen vitenskapelig forankring. Problemet er at de går til angrep samtidig som bolet deres trampes i biter, som ofte resulterer i stikk - vanlig veps reagerer likedant dersom man angriper bolet. Geithams er, til tross for størrelsen sin, faktisk mindre aggressiv enn sine slektninger i vepsefamiljen.

Vepser er ofte ganske uredde og nærgående av seg, det skal imidlertid ikke mistolkes som at vepsene er aggressiv og vil gå til angrep.

 

Slik unngår du vepsestikk

Veps kommer alltid til å eksisterer i din nærhet, uansett om du har gjort alt forebyggende for å redusere antallet veps i din nærhet. Men det finnes en del du kan gjøre for å få vepsene mindre interessert i nettopp deg. Topp 5 tiltak for å slippe stikk:

 1. Unngå parfymer og fargerike klær når du skal være ute og det er mye veps 
 2. Unngå raske bevegelser når du har vepser rundt deg - de kan bli provosert og aggressive
 3. Drikk ikke fra en åpnet boks eller flaske som ikke er gjennomsiktig
 4. Gå ikke barfot utendørs, og plukk bort fallfrukt, spesielt små frukter som kirsebær som ellers kan føre til et bombeteppe av veps på bakken 
 5. Dekk over kjøtt, søtt og alt annet godt du skal spise utendørs

Er du allergisk bør du foreta ytterligere forsiktighetstiltak. Ha alltid med deg allergimiddel hvis du er allergisk. Har du alvorlig allergi, bør du ha en adrenalinpenn med deg og raskt oppsøke lege hvis du blir stukket.

 

Slik kan du trygt fjerne et vepsebol

Det er ganske enkelt å fjerne vepsebol, spesielt hvis du gjør det tidlig i sesongen når bolene er små og bare inneholder dronningen. Følg vår sjekklistefor å fjerne et vepsebol trygt og sikkert:

 1. Når du har tenkt å fjerne et vepsebol, bør du være utstyrt med vernedrakt (eller skikkelig heldekkende/langermede klær) og oppvaskhansker som beskyttelse mot stikk.
 2. Utfør fjerningen om kvelden eller natten, når det er svalere og vepsen er mindre aktive.
 3. Fjern bolet så tidlig i sesongen som mulig. Tidlig om våren eller forsommeren er bolet ikke større enn en bordtennisball, og  inneholder bare et 20-talls egg. Dersom vepsehunnen eller bolet fjernes på dette stadiet, unngår man at små problem blir store. I august kan bolet i verste fall være like stort som en badeball, og romme opp til 5 000 vepser.  
 4. Fjern lett tilgjengelige bol med en plastpose, støvsuger eller bekjempingsmiddel. Å bruke en støvsuger, eller å raskt stenge bolet inn i en plastpose, er enkle og effektive måter å fjerne uønskede vepsebol når bolet er lett å få tak i. Med bekjempingsmiddel eller skum kan man sprøyte gift rett inn i vepsebolet. Vepsene dør da på noen sekunder. Sørg for å holde/dekke til foran inngangen til bolet, og spray gjennom bolets vegg.

 Advarsel! Hvis du er allergisk bør du unngå risikoen ved å bli stukket, og ikke prøve å fjerne vepsebol. 


Det er dessverre ikke alltid så enkelt å se hvor vepsene har bygd bolet sitt, siden de ofte bygger bol på utilgjengelige steder som f.eks. under huset. Da kan andre metoder være praktiske å bruke. Slik blir du kvitt utilgjengelige vepsebol: 

 1. Fjern utilgjengelige vepsebol med vepseskum: På utilgjengelige steder, der man kanskje bare kan se hvor vepsene kryper inn (for eksempel hulrom i bygninger), er vepseskum et godt alternativ. Det tetter igjen hulrom, og forhindrer dermed vepsene fra å komme inn eller ut av bolet sitt.
 2. Fjern svært utilgjengelige bol med MYRR og VP-rør: For svært utilgjengelige steder der man har en idé om hvor inngangshullet til bolet kan være (f.eks. under huset), så kan man bruke et VP-rør (elektrisk rør). Dytt en papirbit et par cm inn i røret på den ene siden, hell deretter i Myrr fra andre siden av røret. Deretter skyver du røret inn og sikter på bolets inngang, og blås deretter kraftig (OBS! Sørg for at du ikke får i deg Myrr). Middelet spres da rundt bolet, og vepsene vil med sannsynlighet få middelet med seg til dronningen som da vil dø av giften.

Vepsebol mai

Bilde: Vepsebol i mai [© Stick.se]

Vepsebol august

Bilde: Vepsebol i august [© Bosyantek, CC-BY-SA-3.0]

Slik bekjemper du veps

Bekjempingen av veps kan deles inn i fire trinn: (1) før de har bygd bol, (2) fjerne et bol, (3) holde vepsene unna der du oppholder deg, og (4) etterbehandling hvis du eller noen annen har blitt stukket. Følgende er produkter som tilsvarer disse 4 trinnene:

 1. Vepsebolattrapper: Forebyggende tiltak der attrappbolet gjør at veps ikke tør å bygge bol i nærheten. Se f.eks. Waspinator.
 2. Middel og skum: Et bra hjelpemiddel når du vil fjerne et vepsebol raskt, sikkert og enkelt. Se f.eks. vepsespray.
 3. Feller: Praktiske for å holde vepsen unna f.eks. uteplassen eller tomten. Se f.eks. McPhil-felle
 4. Annet: Det er bra å ha en kjølegelé dersom noen blir stukket, og i tillegg verneutstyr når du skal fjerne vepsebol. Se kjølegelé.

 

Når du er stukket av veps

Oppsøk alltid lege/sykehus dersom: 

 • Det er tegn på forverret allmenntilstand
 • Du tidligere har reagert med overfølsomhet mot stikk fra veps eller bier
 • Du er stukket i munnhulen, halsen, svelget eller øyet
 • Barn eller eldre får flere stikk samtidig

Generelle råd fra Giftinformasjonen:

 • Fjern eventuelt gjenværende brodd 
 • Den lokale reaksjonen kan dempes ved å fukte huden og gni inn en tablett med acetylsalisylsyre (Aspirin, Magnecyl, Treo) eller ibuprofen (Alindrin, Ibumetin, Ipren)
 • Plager kan lindres noe ved hjelp av nedkjøling/is eller kortisonkrem

Hvis du har en alvorlig vepseallergi: Da bør du overveie hyposensibilisering mot insektgift. Denne vaksinasjonsmetoden gir mer enn 80 % av allergikere en fullgod beskyttelse.

 

Mer fakta om veps

Vepsene har et dobbelt par med vinger og nyreformede fasettøyne. Veps spiser frukt og nektar, men mater larvene sine med insekter de har tygget til en klebrig masse. Vepsene er svært dyktige flygere, og med sine forholdsvis gode synsegenskaper kan de fange insekter i flukten. I likhet med de fleste insekter som har brodd, så er vepsens brodd koblet til en giftkjertel som ikke løsner ved stikk, og kan brukes gang på gang. Det er imidlertid bare hunnen som har brodd, som er en omdannet eggleder.

Et vepsesamfunn består av hunner, hanner og det som kalles arbeidere. Svermingen/paringen skjer i sommermånedene, og deretter dør hannene. Etter overvintring vil en befruktet hunn lete etter et nytt bosted, hvor hun legger eggene sine. Når eggene klekkes til larver vil hunnen mate dem til de har utviklet seg til arbeidere, som deretter bygger opp vepsesamfunnet. Dermed overgår hunnen til å bli det nye samfunnets dronning, og vil videre bli matet av egnede arbeidere og legge egg.

Vepsebol bygges ofte av tygget tre. Dette blandes med vepsens spytt og fungerer som sponplater. Bolet er enten underjordisk, eller kan bygges fritthengende i et tak eller i ulike typer hulrom som f.eks. fuglehus eller loft. Etter bygging av bol, oppfostring av larver og dronningen er klekket (i Norge i slutten av august), drar vepsen ut på jakt etter sukker for å få "rask" energi.

Vepser stikker når de føler seg truet eller blir overrasket, f.eks. innklemte. Stikk fra veps kan være svært farlig for den som har vepseallergi. Det antas at ca hver tiende person er allergisk mot veps, og innebærer at veps (sammen med bier) er vår vanligste allergifremkallende insekt. Det hender at mennesker dør av vepsestikk, ca 1 menneske per år i Norge.

Vepsenes gule og sortstripete bakkropp er et eksempel på hva som betegnes som aposematisme, dvs. varselfarger som signaliserer at den har et forsvar mot rovdyr.

Vepsens største fiende er grevling, bjørn, rev og visse fugler som angriper vepsebol for å få tak i vepsens larver og pupper, og til en viss grad også vi mennesker.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top