Slik fjerner du vepsebol - nå er den beste tiden!

Vepsebol

Fjerner du vepsebol i tide er det en lett match. Ikke vent til bolet er stort som en badeball, med opptil 5000 veps som er parat til å forsvare bolet sitt. Vi forteller om når det er på tide å fjerne vepsebolet, når på døgnet det passer best og hvordan du tar bolet ned i praksis.

 

Hvert annet år blir et cyklisk vepseår. 2020 vil med stor sannsynlighet bli et slikt vepseår. Disse årene er det ekstra viktig å gjøre noe med vepsen i tide.

Først og fremst gjelder det å lete igjennom området du vil beskytte mot nye vepsebol. Rett og slett undersøke om nye bol har oppstått på plasser du tidligere har hatt vepsebol (ofte gjenbrukes gode plasser som både beskytter og har tilgang til byggmaterialer).

F.eks. carport, uthustaket, loft, hulrom i vegger, under vindskier eller takoverheng pleier å være populære byggeplasser for vepsen. Som regel er det lett å se hvor vepsebolene finnes, men ellers er et enkelt knep å rett og slett følge etter vepsene for å se hvor bolet er lokalisert.

Nå er en smart tid å fjerne vepsebol

Det er betydelig enklere å fjerne vepsebol når bolet er på størrelse med en bordtennisball. I store deler av landet er vepsebolene fremdeles små nå i juni. Disse bolene inneholder som regel kun en dronning, eller som mest noen få vepseindivider. Dette kan sammenlignes med vepsebol på slutten av sesongen. Disse kan være store som vannmeloner og inneholde 500 til 5000 veps!

Fjerner du vepsebol på eiendommen din tidlig, så blir det mye enklere og mer risikofritt samtidig som du reduserer vepseproblemet for resten av sesongen. Men husk at veps fremfor alt er nyttedyr som er nødvendige i økosystemet. Vepsene fyller en viktig rolle som bestøvere. Så bekjemp vepsene med måte. Fokuser kun på plasser som virkelig trenger å beskyttes!

 


 Tips: Før sommeren er vepsebolene små og med et fåtall veps i - det er da skal du passe på å ta dem ned. 


 

Vepsebol mai

Bilde: Vepsebol i mai [© Stick.se]

Vepsebol august

Bilde: Vepsebol i august [© Bosyantek, CC-BY-SA-3.0]

Slik fjerner du enkelt et vepsebol

Kan du raskt komme deg unna plassen? Da trenger du ikke å bekymre deg for en eller noen få sinte veps, som lurer på hva som har skjedd med bolet deres. Kan du ikke komme deg raskt unna, er det viktig å fjerne bolet på en måte som gjør at vepsene ikke har mulighet til å angripe deg. Vi har to gode metoder for å fjerne vepsebolet, hva som er best avhenger av din situasjon.

 

#1 Vanskelighetsgrad 1 - små bol/raske føtter

Det absolutt enkleste er å ta en lang rive, stav, racket eller lignende og rett og slett slå til bolet. Og deretter rask fjerne seg fra plassen. Ikke så elegant og grasiøst, men vel så effektivt. Hvis dette gjøres ved rett tidspunkt på året og døgnet, så har du sannsynligvis bare en enslig sint veps etter deg, som sannsynligvis også er ganske omtumlet og forvirret etter smellet fra når bolet ble slått ned.

#2 Vanskelighetsgrad 2 - små bol/stor ro

Vet du med deg selv at du ikke kan komme deg raskt unna plassen, så er det nok bedre å mote seg opp og gå i nærkamp med vepsene. Du kan f.eks. ta en vanlig plastpose og raskt forsegle bolet i den. Rull sammen toppen slik at vepsene holdes innestengt, og legg deretter posen med bolet og vepsene i enda en pose som du rolig og enkelt knyter sammen. Ferdig!


 Advarsel! Hvis du er allergisk mot vepsestikk, bør du ikke prøve å fjerne eller bekjempe vepsebol.


 

Bekjemping av vepsebol

Hvis du har et riktig stort eller utilgjengelig bol, så bør du ikke selv prøve å ta bolet ned. Da har du i prinsippet to alternativer. Enten ringer du et saneringsfirma som kommer og bekjemper bolet for deg, eller du kan gjøre det selv.

Vi anbefaler at man selv fjerner vepsebolet tidlig i sesongen, når det er en lett match. Selv om forsikringer dekker fjerning av bol, så medfører det en stor kostnad som på sikt overføres på alle forsikringstakeres premier. Og det er en unødvendig kostnad når det er såpass enkelt!

Hvis du selv skal fjerne bolet, så kle deg i godt beskyttende plagg og solide hansker. Deretter tar du en fast hånd over bolets åpning samtidig som du bestemt stikker inn tuten fra en flaske med vepseskum og sprayer rett inn i bolet gjennom vepsebolets vegg. Vepsene dør i løpet av noen sekunder, men det krever at du beholder roen til dess og ikke slipper ut vepsene.

 

Noen gode sikkerhetstips

Her kommer noen enkle tips som vesentlig reduserer risikoen for at du blir stukket av veps når du skal fjerne vepsebolet:

  1. Pass på tidlig i sesongen når vepsebolet er lite, og bare inneholder noen få veps.
  2. Dra nytte av at vepsene er sløve og mindre aktive om kvelden, natten og tidlig morgen.
  3. Kle deg rett - heldekkende og beskyttende klær, og helst solide hansker.
  4. Arbeid rolig men bestemt når du tar ned et vepsebol.

 

Vil du vite mer?

Vil du bli ekspert på hvordan man slipper veps? Da skal du lese vår utførlige guide om veps.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top