Topp 5 tips for best resultat med sølvkrefeller

Sølvkrefelle baderom

Du har kanskje kommet frem til at sølvkrefeller er en smart måte å bli kvitt sølvkre. Det er helt rett! Her gir vi våre beste tips om hvordan du bruker sølvkrefeller for å oppnå best mulig resultat.

 

Sølvkrefeller er helt giftfrie og derfor ufarlige å ha stående fremme i lengre tid, selv på tilgjengelige plasser der barn eller husdyr kan få tak i dem. En diskré, luktfri og, som sagt, ufarlig måte å bekjempe sølvkre på over tid - smart med andre ord.

Først litt bakgrunnskunnskap som kan være bra å vite når du skal fange sølvkre:

 • Sølvkre er små og kan krype igjennom selv de minste sprekker. Å komme seg inn under f.eks. en potte som står på gulvet, er en enkel match for sølvkre.
 • De er svært sky og flykter kjapt når mennesker nærmer seg.
 • De er først og fremst nattaktive (derfor kalles de også “nattsmyg”), og leter seg ofte til mørke og bortgjemte plasser.
 • De trives i høy luftfuktighet og varme, og finnes derfor ofte på bad og kjøkken, f.eks. bak komfyren.
 • Sølvkre spiser det meste som inneholder karbohydrater, spesielt sukker og stivelse (hudrester, døde insekter m.m.). Det betyr at et vanlig hjem dessverre ofte inneholder massevis av tilgjengelig føde for sølvkre.

Denne kunnskapen om sølvkre i kombinasjon med våre konkrete tips nedenfor, kan hjelpe deg å fange sølvkre på løpende bånd.

 

Topp 5 tips - sølvkrefeller

Følgende trinnvise tips gir deg best sjanse til å fremgangsrikt fange sølvkre med sølvkrefeller:

 1. Bruk rett sølvkrefelle for den typen sølvkre du har problem med (ellers risikerer du at fellen ikke er virksom).
 2. Når du skal plassere ut fellen, prøv å finne en plassering der du har observert sølvkre. Helst en plass som er mørk, bortgjemt/beskyttet, på gulv og gjerne litt fuktig. Kanskje under et baderomsmøbel, eller at du setter noe på gulvet du kan plassere fellen under.
 3. Husk at sølvkre er lettskremte. Prøv å finne plasser der du ikke oppholder deg så ofte, og plasser fellen der. Sølvkre er mest aktive om kvelden og natten, så det er viktig at de ikke skremmes bort til sine gjemmesteder før de rekker å gå i fellen.
 4. Rengjøring - andre fødekiler konkurrerer med lokkemiddelet i sølvkrefeller. I verste fall har sølvkre såpass mye føde på andre plasser, at de overhodet ikke interesserer seg for sølvkrefellene. Se vår sjekkliste for rengjøring for flere råd om hvordan du vasker bort sølvkreenes føde.
 5. Gi det tid - selv om du har gjort alt rett kan det ta flere uker før sølvkreene begynner å finne frem til fellene.

 Bonustips: Ikke plasser ut for mange sølvkrefeller på samme sted. Som en tommelfingerregel er 1 til 2 feller tilstrekkelig, f.eks. 1 bak komfyren eller 2 stykker i et normalstort baderom. Flere feller konkurrerer med hverandre, og fangsten blir for det meste den samme. Bruker du færre feller samtidig kan du istedet bruke fellene over en lengre tidsperiode, og derigjennom få bedre resultat.


 

Rett type sølvkrefelle

Det finnes to typer sølvkre vi har problem med i Norge, vanlig sølvkre og skjeggkre. Visse sølvkrefeller fanger ikke skjeggkre, f.eks. Silvalure sølvkrefelle. Andre feller fanger begge typer sølvkre, f.eks. Aries sølvkrefelle og Natria sølvkrefelle. Prøv å finne ut hvilken type sølvkre du har problem med, eller bruk en felle som fungerer for både sølvkre og skjeggkre.

 

Andre bekjempingstiltak

Å bli kvitt sølvkre ved hjelp av sølvkrefeller kan ta tid. Visse vil umiddelbart bli kvitt sølvkre, og kan ikke tenke seg å vente. Ved større sølvkreproblemer rekker det ikke alltid med bare fellene - da kan det bli nødvendig med flere bekjempingsmetoder for å bli kvitt sølvkre.

 • Insektmiddel (f.eks. Universal Insektspray Pest-Stop® 750ml) er umiddelbart effektiv mot sølvkre og virker deretter over tid. Å bekjempe med insektmiddel er ofte smart å begynne med for å gi sølvkreene hard medfart, selv om du deretter fortsetter med å bruke sølvkrefeller.
 • Kiselgur kan benyttes som insektmiddel, dog ikke med samme umiddelbare effekt som insektmiddel, men allikevel relativt rask effekt. Fordelen er at kiselgur er helt giftfritt, og kan brukes løpende uten risiko for helse eller husdyr.
 • Rødseder kan være et godt komplement til bekjempingstiltak. Terpener i rødseder dreper ikke sølvkre, men er giftige for sølvkre og får dem til å holde seg unna.

Vil du vite mer om sølvkre og hvordan du blir kvitt dem? Da skal du lese vår omfattende guide om sølvkre.

 

Bild: Aries Sølvkrefelle baderom [© Stick.no]

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top