Sølvkre: Den ultimate guiden

Sølvkre guide

Er sølvkre en nattlig renholdsarbeider eller en ekkel indikator på dårlig hygiene? Vi har samlet alt du trenger å vite om sølvkre sølvkre og skjeggkre​. Guiden om sølvkre går igjennom alt fra ulike typer sølvkre til hvordan du kan bekjempe og gjøre rent for å bli kvitt sølvkre.  

 

Innhold:

  1. Kort om sølvkre
  2. Ulike typer sølvkre og bilder
  3. Der trives sølvkre
  4. Tegn på at du har sølvkre
  5. Slik bekjemper du sølvkre
  6. Sjekkliste rengjøring 
  7. Mer fakta om sølvkre

 

Kort om sølvkre

Sølvkre kan komme seg inn i hus, men er ufarlige for menneskers helse. Sølvkre er å betrakte som skadedyr på grunn av sin konsumpsjon og ødeleggelse av eiendom som f.eks. bøker. Også av sanitære årsaker ettersom sølvkre antas å kontaminere næringsmiddel og muligens spre sykdommer. Vanligvis gjør ikke sølvkre noen skade, men betraktes snarere som en nattlig renholdsarbeider. De anses imidlertid som uønsket, og mange forbinder dem med smuss og urenslighet - en assosiasjon de fleste ikke vil ha hjemme hos seg.

Sølvkre er blant de vanligste insektene innendørs. De er raske på foten og trives godt der det er varmt og fuktig. Sølvkre er svært lyssky, og kommer frem fra gjemmestedet sitt først når det har blitt mørkt.

 

Ulike typer sølvkre og bilder

I Norge finnes det fremfor alt to typer sølvkre, sølvkre og skjeggkre, som har blitt vanlig å se på senere år. Det kan være godt å vite hvilken type man har problem med, siden det påvirker hvor du finner dem og hvordan de bekjempes, f.eks. er ulike typer feller effektive mot hver av sølvkretypene.

Sølvkre finner man vanligvis i eller rundt kjøkken eller bad, mens skjeggkreet kan dukke opp på alle mulige steder i hjemmet, i tillegg ser de også ut til å trives godt i nye hus.

Det vanlige sølvkreet spiser avleiringer (hudrester m.m.) som dannes ved avløpsventiler og gitter, mens det såkalte skjeggkreet tygger på materialer med mye stivelse i som f.eks. tapetrester, bøker, frimerker, kunst, matvarer eller matforpakninger.

Sølvkre er mindre enn skjeggkre, ca. 10 til 12 mm lang, mens skjeggkre er nesten dobbelt så store, mer enn 20 mm. Skjeggkre kjenner man også igjen på (akkurat som navnet antyder) at den er langt mer hårete enn sølvkre, har lengre hale, og med kraftig behåring ved pannen og sidekantene. Skjeggkre har også en tydelig børste, som en bart, som skiller den fra sølvkre.

Silverfisk Lepisma saccharina

Bilde: Sølvkre, vanlig sølvkre, Lepisma saccharina [© Christian Fischer, CC-BY-SA-3.0]

Långsprötad silverfisk

Bilde: Sølvkre, skjeggkre, Ctenolepsima longicauda [Public domain]

 

Der trives sølvkre

Mange tror at sølvkre kommer inn gjennom vannet i avløpsrør, dette er imidlertid en misforståelse. Sølvkre følger som regel med i varer og produkter vi tar inn i våre hjem. Sølvkre ses ofte rundt avløp i badekar og vaskefat, eller rundt gulvsluker, spesielt vanlig sølvkre som livnærer seg på avleiringer ved avløp. Ideelle forhold for sølvkre er en luftfuktighet på 70 % og 27 graders temperatur.


 Advarsel! Sølvkre kan være et tegn på fuktskade dersom de påtreffes i andre rom enn kjøkken og bad. Finner du en rekke vanlige sølvkre utenfor kjøkken eller bad, bør du undersøke om det finnes en fuktskade.


 

Tegn på at du har sølvkre

Den vanligste måten å oppdage sølvkre på er at man rett og slett ser dem, og da som regel om kvelden/natten når man løfter på en kartong eller annet som sølvkre søker beskyttelse under.

Iblant kan man også se bøker, frimerkesamlinger, kunst eller matvarer bli negativt påvirket - da har ofte sølvkre vært på ferde.

 

Slik bekjemper du sølvkre

For å bli kvitt sølvkre bør du bekjempe umiddelbart, men også gjennomføre langsiktige tiltak for å redusere risikoen for at sølvkreproblemet kommer tilbake.

Umiddelbar bekjemping

  • Begynn alltid bekjempelsen av sølvkre med en ordentlig rengjøring av de stedene du har observert sølvkre (se neste seksjon for sjekkliste).
  • Rødseder (olje i dryppflaske eller spray) er miljøvennlig og en helt økologisk måte å bli kvitt sølvkre på. Påfør eller spray oljen ved gulvlister, sprekker i gulv og mellom sjikt, samt på bad og kjøkken. Unngå å få oljen på tekstiler ettersom de risikerer å flekkes.
  • Bekjempingsmiddel mot insekter i sprayform er en prisvennlig måte å bli kvitt sølvkre på. I tillegg fungerer sprayen også for å bekjempe pelsbiller, klypedyr, kakerlakker, edderkopper og andre krypende insekter.
  • Limfeller som inneholder næringsmiddelbaserte lokkemidler trekker til seg og fanger sølvkre, og i tillegg kakerlakker og andre krypende insekter. Husk at typen sølvkre du har vil påvirke hvilken felle som egner seg best (felle for vanlig sølvkre eller felle for både sølvkre og skjeggkre). 

Langsiktige tiltak

  • Solide produkter av rødt sedertre har også en lang levetid og kan brukes både forebyggende og som langvarig bekjempelse.
  • Tetting av lister og fuger.
  • Regelmessig rengjøring.

Se også mer om bekjempelse av skjeggkre.

Sjekkliste rengjøring

For å bli kvitt sølvkre er rengjøring avgjørende. Det gjelder også å fortsette å rengjøre området som er angrepet regelmessig etter sanering, for å redusere risikoen for at sølvkre kommer tilbake.

  1. Fjern eventuelle bøker, papir, kartonger eller klær fra gulvet.
  2. Rengjør grundig området der du har observert, eller antar det kan finnes, sølvkre med bakteriedrepende rengjøringsmiddel, og deretter helst med insektmiddel eller rødsederolje.
  3. Prøv å komme til også bak komfyr og oppvaskbenk der smuss og fett ofte samles.
  4. Rengjør rørskjøter i kjøkken gjennom avfetting, det samme gjelder gulvsluker på f.eks. på bad og i vaskerom.

For å i lengden kunne holde ordentlig rent og redusere antallet steder sølvkre kan gjemme seg i, bør du også tette fuger og sprekker i de områdene du har problemer med sølvkre.


 Tips: Ettersom sølvkre kan klare seg opp til et år uten føde, rekker det dessverre oftest ikke bare med en grundig rengjøring. Rengjøringen bør gjøres regelmessig og helst kompletteres med sølvkrefeller, bekjempingsmiddel eller rødsederolje.


 

Mer fakta om sølvkre

Sølvkre (Lepisma saccharina), eller sølvfisk som de også kalles, er en vingeløs insektart i ordenen børstehaler, en av våre eldste og mest primitive insekter som har eksistert i 300 millioner år. Sølvkre er dermed et av våre eldste og mest primitive insekter, de fantes på jorden allerede 70 millioner år før dinosaurene. 

Arten har fått navnet sølvkre på grunn av den sølvglinsende spoleformede kroppen, der kallenavnet sannsynligvis har oppstått fra måten de beveger seg på, som kan påminne om en svømmende fisk. Sølvkreets naturlige fiender i våre innemiljøer består for det meste av edderkopper og klypedyr.

Sølvkre har en kroppslengde på ca 10 til 15 mm. Bak har de lange haletråder, foran har de to lange antenner samt to kortere kjevefølere. Den har føtter på to, tre eller fire av bena. Det metalliske glansen kommer av at kroppen er dekket med skjell.

Tiden det tar for et sølvkre å bli voksen avhenger av miljøet, og kan variere stort. Det kan ta mellom fire måneder og opp til tre år, og i romtemperatur blir den voksen innen et år. Sølvkre antas å kunne bli mellom 2 til 4 år gamle, og skifter ham opp til fire ganger per år. Når temperaturen er mellom 25 og 30 grader celsius, legger hunnen ca 100 egg, gjerne i sprekker eller lignende beskyttende steder. Sølvkre kan ikke formere seg i tørre og kalde miljøer.

Sølvkre lever av karbohydrater som f.eks. sukker eller stivelse. Sølvkre er en alteter, men favorittføden inkluderer stivelsesrike saker som lim, bokbind, sukker, hår, flass, hud- og neglerester, men den kan også gjøre skade på eldre bokbind, papir og stivede tekstiler i jakten på mat. Annet på menyen omfatter bomull, silke, døde insekter, ja til og med sitt egen utskiftede hud. Sølvkre er hardfør ettersom den uten problem kan leve uten føde i flere måneder.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top