Sølvkre på kjøkkenet

Silverfisk i kök

Sølvkre dukker ofte opp på kjøkken og i baderom. Finner du dem andre steder, kan det tyde på en fuktskade. Vil du vite mer om dette merkelige insektet og hvordan du ved hjelp av riktig type rengjøring og sølvkrefeller kan slippe det?

Sølvkre er et av våre mest primitive insekter, 300 millioner år gammelt – altså eldre enn dinosaurene! Sølvkre beveger seg raskt og fiskeaktig, har noe som ligner fiskeskjell, men har for øvrig ingenting å gjøre med ekte fisker eller med sølv for den saks skyld.

 

Slik kommer sølvkre inn

En vanlig myte er at sølvkre finner veien inn via avløp. Det stemmer ikke. Det hender at sølvkre kommer opp gjennom avløp, men de har ikke svømt gjennom avløpet, snarere tvert imot. Sølvkre finnes allerede i huset og angriper avløpet for å finne føde. Sølvkre spiser nemlig de fete avleiringene som dannes i avløpet, og som en naturlig konsekvens kommer de deretter opp igjen fra avløpet.

De plassene som sølvkre foretrekker, er slike med fukt og varme – som kjøkken, bad eller vaskerom. Alle disse har gulvsluk og avløp for at man skal kunne håndtere vann. Merkeligere enn som så er det ikke.

 

 En vanlig myte er at sølvkre finner veien inn via avløp … 

 

Den vanligste måten sølvkre kommer inn i hjemmet ditt på, er faktisk via de varene du tar med deg hjem. For eksempel en kartong med brus som er oppbevart på et fuktig lager, er et perfekt hjemmested for sølvkre.

 

Fuktproblem?

Sølvkre finnes faktisk i de fleste hjem og forekommer oftest i kjøkken, vaskerom og baderom. Sølvkreets ideelle forhold er 27 grader og en luftfuktighet rundt 70 % – forhold som ikke skal forekomme andre steder enn kjøkken og bad, og da ikke vedvarende.

Finner du sølvkre andre steder i hjemmet eller i store antall, kan det skyldes fuktproblemer. I mange tilfeller kan man løse fuktproblemer med avfuktere og/eller forbedret ventilasjon. Det er imidlertid best å ta kontakt med forsikringsselskapet og foreta en ordentlig fuktmåling for å se hvordan man best kan gå videre.

 

Slik blir du kvitt sølvkre

Sølvkre kan overleve et helt år uten mat! Så for å lykkes med å bli kvitt sølvkre, må du gjøre rent på riktig måte, regelmessig og helst kombinere med bekjemping.

 

Sjekkliste for rengjøring

  1. Riktig renhold: Fjern all mat for sølvkre. For eksempel bør du rengjøre uvanlige steder, som bak komfyr og i rørskjøter (se detaljene i guiden vår)

  2. Hold tørt: Prøv å holde det tørt, spesielt på bad og kjøkken ved å f.eks. skrape bort vann etter dusj

  3. Tette/reparere: Reparer skadede fuger og gjør det tett mot lister med silikon eller annen fugemasse, slik at gjemmestedene forsvinner og blir enkle å rengjøre

 

Sjekkliste for bekjemping:

  1. Feller: Bekjemp med sølvkrefeller som Aries sølvkrefelle. For best effekt bør feller kompletteres med grundig rengjøring som fjerner konkurrerende fødekilder som ellers reduserer sølvkreenes interesse av fellene.

  2. Insektsspray: Du kan også kombinere sølvkrefellene med insektmiddel (f.eks. Pest-Stop® Insektspray Universal) som umiddelbart dreper sprayede sølvkre. Sølvkre er raske, så ofte er de lettere å nå med spray enn med en sammenrullet avis …

  3. Rødsederolje: Hvis du vil gjøre et sted mindre attraktivt for sølvkre, kan du bruke rødsedertreolje som er en naturlig eterisk olje. Den gir dessuten en frisk, treaktig duft som er vanskelig å slå.

 

Innleggsbilde: Sølvkre på kjøkken [© Stick.no]

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top