Rotter i avløpet – dette kan du gjøre

Rotter avløp

Kundene våre kontakter oss ofte om problemer med rotter som kommer inn via avløpsrør – et ganske vanlig problem. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre for å hindre at rottene tar seg opp via avløpsrøret. Vi går også gjennom hvem som formelt er ansvarlig for å løse rotteproblemer.

 

At rotter tar seg inn via avløpsrør, er det veldig utbredt problem, men hvem har ansvaret for å stoppe rottene og hva bør man rent praktisk gjøre? Egentlig handler det som ganske enkle løsninger på et kompleks rotteproblem.

 

Rotter er fenomenale klatrere og svømmere

Rotter er fenomenale til å ta seg frem på utilgjengelige steder i jakten på mat. De kan klarte vertikalt opp flere etasjer, f.eks. i avløpsrør, og kan dessuten klemme seg gjennom passasjer som bare er et par centimeter i diameter. Det gjør at avløpsrør som er skadet på en eller annen måte, utgjør en enkel vei for rottene å ta seg inn på. Det kan rekke med en skadet gulvbrønn eller et skadet rør, så er rottene inne.

En grunn til at rottene klarer seg så bra i kloakk og avløp, er at de er veldig flinke til å svømme. Rotter tar svømmetak med bena og bruker halen som ror. Utrolig nok kan rotter svømme i tre dager i strekk og dessuten kan de holde pusten under vann i opptil tre minutter. Vann i avløpet er altså ikke noen hindring for rottenes vei inn.

 

Ansvar for rotter i avløp

Som leietaker har du rett til å kreve at eieren skal stå for sanering av rotter (og andre skadedyr).

Hvis du bor i en borettsleilighet er det borettslaget som eier huset og har ansvaret for eventuelle rotter i kloakken.

I en enebolig er det vanligvis du selv som står som eier, og ta er tomten og boligen ditt ansvar. Men ofte kan du benytte deg av husforsikringen for å få hjelp med rotter.

Hvis rottene kommer inn via det kommunale kloakkanlegget og ikke via hull direkte på tomten, bør kommunen også ta ansvaret for å løse problemet. I slike tilfeller, ta kontakt med din hjemkommune i form av en feilmelding. Trolig vis dreier deg seg om et hull i en rør som kommunen også er interessert i å få ordnet.

 

Eierens ansvar

Noen ting kan eieren gjøre selv for å minske risken for rotter i kloakken:

  • Sørg for at vannlåsen er fylt i alle gulvslukene som finnes i boligen
  • Bytt lekkende eller ødelagte vannlåser
  • Fjern ubenyttede avløpsrør i og rundt eiendommen
  • Sørg for at avløpsrør og sluker er tette
  • Sørg for å tette rørene i boligen - f.eks. rundt oppvaskkum og servant
  • Sett et gitter foran sluken i gulvet i områder som kjeller og kjøkkeninngang

For følsomme punkter der bygningen ikke kan være helt tett, finnes det mulighet til å montere såkalt gnagerbeskyttelse. Denne beskyttelsen hindrer at rottene komme inn samtidig for luften kan passere fritt.

 

Hva kan boende gjøre?

Som boende handler det mest om forebyggende tiltak for å minske risikoen for fremtidige rotteangrep i kloakken. Et viktig og ganske enkelt tiltak er å ikke skylle fett ned i avløpet. 

Fett setter seg som avlagringer i rørene og lokker til seg rotter. Dessuten kan fett klumpe seg og tette igjen rørene, som i verste tilfelle kan føre til at du eller en helt intetanende nabo får en oversvømmelse. Rent praktisk betyr det at du bør tørke bort fett fra stekepanner og slenge det i søpla istedenfor å skylle det ned i vasken. Du kan også samle matolje i en gammel melkeforpakning eller PET-flaske for å deretter slenge den når den er full.

Les mer om rottebekjempning eller vår omfattende guide om rotter.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top