Fungerer rødsedertreolje mot sølvkre?

Sølvkre, Lepisma saccharina Stick.no

Vi får ofte spørsmålet om rødsedertreolje og rødsedertre hjelper mot sølvkre, og om det faktisk dreper dem. Mange vil også vite hvor mye olje man skal bruke. Her svarer vi på disse spørsmålene og gir deg en tommelfingerregel for dosering.

 

Spørsmålet er litt komplisert fordi det finnes oljer som er basert på forskjellig rødsedertre samtidig som det også finnes forskjellige typer sølvkre. Dessuten er sølvkreets motstandskraft avhengig av eksterne faktorer. F.eks. hvor stort angrep handler det om, er forholdene gode i forhold til temperatur og finnes det tilstrekkelig med mat på plassen som sølvkreene ikke vil overgi.

Heldigvis fant vi en vitenskapelig studie som tar hensyn til dette. I tillegg er det gjort en studie på vanlig sølvkre (Lepisma saccharina) som er den arten vi oftest har problemer med her til lands. Studien er utført i Japan og fokuserer kun på effekten av rødsedertreolje på sølvkre. Den ble publisert i det velrennomerte magasinet Journal of Wood Science.

 

Forskjellige oljer og forskjellige sølvkre

I studien brukte man olje fra japansk rødsedertre (Cryptomeria japoinca) som, ifølge studien, inneholder α-pinene og β-pinene (som er giftig for innsekter) i mengder som tilsvarer det amerikanske rødsedertreet (Juniperus virginiana) som ellers er mer kjent til denne bruken i resten av verden.

Voksne individer av vanlig sølvkre (Lepisma saccharina), som er den versjonen vi oftest finner her, ble studert. Skjeggkre, den litt lengre arten (Ctenolepisma longicaudata), som ikke er så vanlig her til lands, ble ikke tatt med. Det er rimelig å tro at studiens resultater også har effekt på Ctenolepisma longicaudata, men det kan vi ikke fastslå.

 

Testmetoden

Avvisningsgraden ble testet ved å ha tre forskjellige kammer i et system der artikkelforfatterne beregnet antall sølvkre som byttet til et kammer uten rød sedertreolje etter 2, 4, 18, 36 og 48 timer ved forskjellige doser.

Illustrasjon testkammer

 

Bilde: Illustrasjon av testkammer

 

Sølvkre ble plassert i kammer B og samtidig ble mat plassert i kammer A og C. Kammer C inneholdt også rødsedertreolje. Avvisningsprosenten ble beregnet som andelen av sølvkre i kammer C sammenlignet med kammer A. 80 % av sølvkreet valgte kammer A.

For å teste om og hvor lenge sølvkreet overlevde ved forskjellige konsentrasjoner av rødsedertreolje, ble de tvunget inn i et kammer med rødsedertreolje.

 

Resultat

Studien kom frem til at:

  • I en dose på 0,01 mg / cm3 ble 80 % av sølvkreet avvist.
  • Da de ble utsatt for en konsentrasjon på 0,16 mg / cm3, døde sølvkreet i løpet av 10 timer. Denne konsentrasjonen tilsvarer omtrent 0,17 ml (3-4 dråper) per liter eller 170 ml per m3.

 

Konklusjon

På denne bakgrunn kan det konkluderes at den rødsedertreoljen har evnen til å avvise sølvkre spesielt rundt stedet der oljen ble påført. Men (2) den dreper eller bekjemper ikke sølvkre annet enn i ekstremt høy dosering som ikke er mulig av praktiske årsaker - spesielt når det er kostnadseffektivt og duften som i den mengden ville være alt annet enn hyggelig og friskt.


 Konklusjon: Rødsedertreolje avviser sølvkre, men bekjemper/dreper ikke. Av denne grunn kreves sølvkrefeller og/eller sprøytemidler for å bli kvitt sølvkre skikkelig.


 

Hvordan kan du bruke denne informasjonen?

Hvis du ikke blir forstyrret av sølvkre (som egentlig ikke gjør noen skade), men ønsker å holde dem borte fra for eksempel kjøkken eller bad, så kan rødsedertreolje være et godt valg.

I følge studien kreves det 0,01 mg / cm3 rødsedertreolje for å avvise 80 % av sølvkreet. Oversatt til spray betyr dette omtrent en spray per 20 liter plass (tenk gulvområdet du vil beskytte og at du i utgangspunktet legger melkepakker på det). For å opprettholde en konsentrasjon av rødsedertre over tid, er det en god idé å bruke rødsedertre slik at oljen overføres til luften over lengre tid.


 Tommelfingerregulering: en spray med rødsedertreolje per 20 liter plass. Dette kan ikke gjøres til en eksakt vitenskap når oljen er spredt i luften, men ca. 1-3 sprayer på solide rødsedertrebiter for å beskytte de viktigste plassene i et bad i normal størrelse.


 

Hvis målet ditt er å slippe sølvkre fullstendig, dvs. drepe / bekjempe, da er ikke sederolje et godt alternativ som det eneste middelet. I dette tilfellet anbefaler vi sprøytemidler mot insekter kombinert med sølvkrefeller for en mer "definitiv" løsning.

Vil du bli ekspert? Les våre omfattende guider til møll eller sølvkre.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top