Sølvkre i senga? Her er løsningen

Sølvkre i senga

Det hender at skadedyr som sølvkre eller skjeggkre er frekke nok til å dukke opp i senga. De fleste opplever det som et inngrep i det mest private og fryktelig ubehagelig. Vi viser hvorfor sølvkre/skjeggkre (heretter referert til som sølvkre for enkelhets skyld) oppsøker senga og hvordan du raskt og enkelt kan kvitte deg med dem.​

Få problemer med skadedyr føles verre enn når skadedyr dukker opp der vi er mest avslappede og private, som i sengen eller på sofaen under fredagskosen. Angrepet føles nesten personlig og det haster å bli kvitt sølvkre eller hvilken skadedyr det er. Kanskje du akkurat nå ligger i sengen, skremt over et uventet besøk fra sølvkre, med telefonen på jakt etter en måte å unngå sølvkre?

En betryggende ting å vite hvis du har sølvkre i sengen din, er at de ikke kan bite eller skade deg på noen måte. Men full forståelse for at det føles ekkelt å dele seng med dem og at man ønsker å bli kvitt dem.

 

Derfor finner sølvkre veien til senga

Vanlige sølvkre oppholder seg for det meste i fuktige miljøer som bad, kjellere og kjøkken, men kan begi seg inn i nærliggende rom på jakt etter mat rik på stivelse, karbohydrater og til og med proteiner. Så hvis soverommet eller stuen ligger i nærheten av kjøkkenet eller badet, kan de spre seg der også. Skjeggkre er mindre følsomme for fuktighet og kan ta seg til alle rom og kroker i huset. De kan flytte rundt i hjemmet selv eller de kan hake en tur med klær, magasiner eller andre ting du flytter på.

Følgende gjør sengen til et attraktivt sted for sølvkre:

  • Sølvkre lever av oss mennesker, av hår- og hudrester som mat. Mange av oss tilbringer store deler av dagen på sofaen og nesten alle enda mer i senga. Som et resultat blir konsentrasjonen av "mat" høy i møbler som vi ofte bruker, som da blir attraktive for sølvkre. Løsningen er ganske enkel, å skifte og vaske sengetøy oftere.
  • Hvis du noen ganger spiser i sengen, kan søl og smuler i sengen ytterligere tiltrekke sølvkre. Spesielt rundt sofaer og stuer er dette et vanlig problem da snacks som chips og ostepops ofte blir konsumert (og sølt) der.
  • Et dårlig ventilert soverom kan føre til dårlig luftstrøm under sengen. Kombinert med at vi sover der og kroppsvarmen vår kan gjøre madrassen fuktig og dermed gi ideelle forhold for sølvkre. Tilsvarende kan en sofa som står mot en dårlig isolert vegg bli litt fuktig og dermed tiltrekke seg sølvkre.
  • Noen ganger behandles sengetøy med stivelse for å beholde formen, sølvkre elsker det. Spesielt etter at noen sov i sengetøyet og de ble litt fuktige. Så unngå stivelse på sengetøy hvis du har problemer med sølvkre.
  • En annen faktor som gjør at sølvkre kan trives på soverommet er at de foretrekker mørke steder. Ofte er soverommet et av de mørkeste rommene bortsett fra kjeller og bad. Ved sølvkreproblemer kan det derfor hjelpe å åpne nattegardiner og sørge for å slippe inn nok lys når du ikke skal sove.

Samlet sett betyr det ovenfor at sengen eller den koselige sofaen kan være et attraktivt sted for sølvkre. Men nå vet du hvilke faktorer som påvirker og hva du kan gjøre for å redusere sengens attraksjon slik at du kan la den være i fred.

 

Slik blir du kvitt sølvkre i senga

Når det gjelder rom hvor folk oppholder seg i stor grad, vil man helst unngå giftstoffer i bekjempelsen. De fleste ønsker å unngå å sprøyte insektmiddel direkte i bedet.

Heldigvis er sengen og sofaen spesifikke steder som gir spesifikke muligheter til å bekjempe sølvkre uten gift. Følgende tre trinn vil hjelpe deg å bli kvitt sølvkre i sengen din:

  1. For at det skal gå fortere og bli mer effektivt anbefaler vi at du starter med å vaske sengetøyet og støvsuge sengemadrassen.

  2. Bruk deretter veggedyrfeller til senge- og møbelbein som sammen med kiselgur (påført bunnen av disse) er en perfekt barriere mot sølvkre. Sølvkre som prøver å komme inn i sengen, klatrer gjennom fellene, kommer i kontakt med kiselgur og dør deretter i løpet av få dager. Dette lar deg raskt og giftfritt bli kvitt sølvkre på vei til sengs.

  3. Sett også bedet ut et stykke fra veggen slik at sølvkre ikke kan komme seg den veien. Har du en sengeramme eller sengegavlen rett mot gulvet kan insekttape være et godt alternativ, som en ramme hvor sølvkre ellers kan klatre opp på sengen. Enten med kiselgur påført tapen eller bare la sølvkre feste seg til tapen.

En bonus etter at du blir kvitt sølvkre er at du nå også har tilstrekkelig beskyttelse mot veggedyr og andre krypende insekter.

 

Sølvkre i andre rom?

Det vanligste er som sagt at sølvkre hovedsakelig dukker opp i kjellere, vaskerom, bad, kjøkken og andre områder hvor det er lett fuktig, ikke på soverom. Har du sett sølvkre på soverommet, er de dessverre også sannsynlig å finne dem andre steder i huset eller leiligheten. Her kan du lese mer om bekjempelse av sølvkre generelt. For å bli kvitt sølvkre i huset anbefales også insektspray og sølvkrefeller.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top