Husbukk - bekjempelseguide

Husbukken er et av de mest fryktede skadedyrene i Norge, kanskje bare overgått av veggedyret. Sannsynligvis skyldes dette at husbukken kan spise opp et hus innenfra treet uten at det i det hele tatt er synlig på husets eller treets overflate! Ofte oppdager du ikke engang at huset er angrepet før det er for sent. Men det finnes spor du kan finne hvis du vet hva du skal lete etter.

Husbukken angriper bare gran- og furutre, men dessverre er disse tresortene de vanligste for konstruksjonsvirke. Det spiller ingen rolle hvor i Norge du bor – husbukken finnes over hele landet.  

 

Kort om husbukk

Husbukk (Hylotrupes bajulus) er faktisk den eneste arten i slekten «Hylotrupes», kanskje vitner det om hvor unik og utrivelig husbukken er som skadedyr.

Husbukken etablerer seg i nåletrær der den legger egg i sprekker i treet.

Larven som deretter klekkes lever deretter i og av treet i flere år, for deretter å bli forpuppet. Deretter klekkes billen som umiddelbart gnager seg ut for å sverme. Dette skjer vanligvis i juli når temperaturen kommer opp i 25°C .

 

Slik gjenkjenner du husbukken

Husbukken er mørk gråbrun og fra 7 til 21 mm lang, seksbent med kraftige bakben og lange antenner. 

Husbukklarver lever bare i tørt bartrevirke, spesielt innendørs der temperaturen gjør at larvene trives. En ubehagelig sak med larvene til husbukken, er at de som regel ikke påvirker treverket på den synlige overflaten. De holder seg inne i treet og kan helt uthule det innenfra på 3–10 år.

Husbukk

Bilde: Husbukk (Hylotrupes bajulus) © Stick AB

Vanlige tegn på husbukk som kan hjelpe deg med å oppdage angrep i tide:

  1. Noen ganger kan du høre når larvene angriper treet. 
  2. Larvene etterlater seg ovale og uregelmessige utgangshull i det angrepne treet (ca. 5–8 mm i diameter).    
  3. Tremel fra larvenes borede gangveier kan forekomme nær utgangshullet.

 

Slik blir du kvitt husbukken

Å bli kvitt en husbukk krever som regel profesjonell hjelp. Man kan enten fjerne alt angrepet tre (kan være vanskelig å avgjøre hva som er angrepet), eller så kan giftgass brukes i hele den berørte bygningen. 

Hull fra husbukk

Bilde: Husbukkens utgangshull © Stick AB

Ting du kan gjøre for å forebygge husbukk:

  • Vedlikehold husets fasade, og mal ved behov. Da reduseres risikoen for sprekker som husbukken trenger inn i for å legge eggene sine beskyttet.
  • Alle ventilasjonsåpninger bør ha insektnett med riktig maskevidde.

Det er dessverre ikke så mye mer du kan gjøre for å forebygge angrep av husbukk. Fremfor alt gjelder det å være oppmerksom på tegn til angrep, og at du handler umiddelbart hvis du mistenker angrep.

 

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top