Test av AMT100 myggefelle

Amplecta AMT100

På papiret har AMT 100 all rett til å stå på enhver hustomt som trenger utrydding av mygg. Den er utviklet for skandinaviske forhold, er tilpasset en normalstor hustomt og har i tillegg en helt overkommelig pris. Vi ville se om produktet holdt hva det lovet, og om det gjorde jobben!

Vi startet testen med å gå igjennom manualer for å forstå hvordan en AMT100 egentlig fungerer. Deretter satt vi maskinen ut for å se hvordan den i praksis fungerte. 

Slik fungerer myggefellen:

  • Duftessenser skaper illusjonen av et menneske og utåndingsluft
  • UV-lys skaper en varmesignatur som ytterligere tiltrekker mygg
  • Varmeelement lurer myggen til hva den tror er ubeskyttet hud og en smakfull landingsplass
  • En sterk vakuumvifte suger myggene inn når de har satt seg for å stikke
  • Sort farge som tiltrekker mygg

 

Mangesidighet som kan måle seg med verstingmaskinene

AMT100 har alle de viktigste fangstmetodene som pleier å være forbeholdt dyre verstingmaskiner i prisklassen 5 000 til 10 000 kr. Samtidig i en praktisk og brukervennlig maskin, og til en svært rimelig pris (veil. pris ca. 1 500 kr).

Et standardtips som følger med fra produsenten, er at man skal plassere maskinen høyt slik at UV-lyset skal bli mer synlig for myggen. Sannsynligvis også for at duftessensen skal få god spredning i luften samtidig som det passer myggens flyhøyde bedre enn om maskinen står på bakken. Ca. 40 cm høyde fra maskinens bunn til bakken fungerte best når vi testet (dette kan imidlertid variere avhengig av været som påvirker myggens flyhøyde, vind m.m.).

En ulempe vi fant med AMT, og som gjelder spesielt knott, er at maskene i fangstposen er for grovmasket. Små knott kan helt enkelt komme seg ut igjen. Heldigvis gjelder ikke dette for mygg (som de fleste bruker maskinen for). Vi har gjord produsenten oppmerksom på dette, og håper at fangstpose endres for kommende generasjoner av AMT100.

En annen sak vi oppdaget var at maskinen også fanget diverse nattsvermere og møll (pga. UV-lyset når maskinen er i gang i skumringen og på kveldstid). Dette er verken positivt eller negativ slik vi ser det. Bra å bli kvitt møll som man eller risikerer skal komme seg inn i huset og gjøre skade, mindre bra er det å fange vanlige nattsvermere som egentlig ikke gjør noen skade.

 

Tips 

#1 Kan brukes innendørs

En smart sak med AMT100 er at den også kan brukes inne, eller flyttes inn ved behov. Kjører man maskinen inne vil den fange fluer og mygg, fremfor alt om natten ved hjelp av UV-lyset. Det er mulig å kjøre maskinen som den er, men vi fjernet lokkeduften (RapidAction Okeantol) siden det luktet litt svette, i tillegg er duftmiddelet overflødig for å fange myggen innendørs. 

Fleksibiliteten med å flytte maskinen inn gjelder ikke de større propandrevne maskinene, noe som gir AMT en klar fordel ved bruk. Utrolig herlig å få renset bort mygg før man går og legger seg, når dørene har stått åpne og sluppet inn uvelkomne gjester!

#2 Kombinere flere maskiner

Med tanke på prisen, ca. 1/4 sammenlignet med større maskiner som dekker 4-5000 m2 så kan det være en god idé å i stedet skaffe to eller tre AMT100.

Da kan man utnytte at man har flere maskiner for å skape en bedre sone som passer f.eks. tomtens form, og med fokus på de plassene man oppholder seg mest.

Flere maskiner kan også plasseres for å dekke ulike vindretninger, noe som ellers kan redusere maskinens effekt. Og ærlig talt så er det vel sjelden at en av verstingmaskinene flyttes til andre siden av tomten bare for at vinden har snudd.

Spesielt tilpasset duft for å fange hunnmygg

Man kan tilpasse fargen på åtet for å tiltrekke ulike myggarter. Grønn farge på åtet er standard for å fange vanlig norsk stikkmygg. Når disse er utryddet kan man jo gå videre til noe mer eksotisk som f.eks. Asian Tiger-mygg (rødt åte).

Et interessant aspekt med åtet er at det er tilpasset for å tiltrekke hunnmygg. Dette er spesielt verdifullt med tanke på at én eneste hunn kan gi opphav til 1000 nye mygg.


 Selv en ganske mager fangst kan på sikt ha en relevant påvirkning på myggbestanden hvis den inneholder hunnmygg.


 

Konklusjon: Maskinen oppfyller forventningene, men ikke noe mer

AMT100 kan ikke riktig sammenlignes med de større og vesentlig dyrere maskinene som bruker propan, der ligger AMT100 betydelig lavere i både ytelse og pris. Se også innlegget om vanlige spørsmål om myggmaskiner.

Med tanke på den i sammenligning lave prisen, så hadde vi ganske forsiktig forventninger - og AMT100 oppfylte dem. Med rett plassering på maskinen, tidlig start på sesongen samt at maskinen settes på en høyde på ca 40 cm med fritt under maskinen, så ser vi at maskinen leverer en ok fangst. Men ikke mer. Den holder ikke tomten helt myggfri som man skulle ønske.

Man får en avansert maskin til en rimelig pris, men med en noe begrenset effekt. At det også er mulig å bruke maskinen innendørs er imidlertid et stort pluss. Summa summarum, teller man øre og mygg, så kan AMT100 like gjerne gi markedets beste regnestykke!

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top