Myggmaskiner - vanlige spørsmål (FAQ)

Myggmaskin fangstbeholderen

Vet du når det er på tide å sette ut myggmaskinen din for best effekt på myggbestanden? Eller, hvor er det lurest å plassere myggmaskinen der den blir best synlig for myggen? Dette er bare noen av alle spørsmålene om myggmaskiner vi gir svar på i innlegget.

Følgende er vanlige spørsmål fra kundene våre om ulike typer myggmaskiner, og hvordan du best bruker dem. Vi deler med glede svarene våre slik at du også kan få maksimalt utbytte av myggmaskinen din.

 

Når skal jeg begynne å bruke myggmaskinen?

En bra tommelfingerregel er å starte myggmaskinen en uke før midtsommer. Du vil oppnå så stor skade som mulig på myggpopulasjonen tidlig i sesongen, når populasjonen er under oppbygging. Det kan selvsagt variere mellom år og over landet, men når du begynner å se mygg er det på tide.

 

Hvordan skal jeg plassere myggmaskinen for best resultat?

Her bør du tenke på hvordan mygg beveger seg og hvor de er mest aktive, dvs. skygge, stillestående vann, vind og høyder er noen saker å tenke på.

Som regel har du en spesiell plass du vil beskytte, f.eks. en uteplass, noen luftevinduer som er åpne om natten eller lignende. Da er det en god idé å plassere myggmaskinen ca. 20 til 50 meter fra plassen du vil beskytte. Intervallet i meter avhenger litt av maskinens dekningsradius, sørg alltid for at plassen som skal beskyttes er innenfor maskinens radius.

Vind vil du helst unngå. Mygg finner byttet sitt lettere når det er vindstille, og det samme gjelder for å finne frem til myggmaskinen. Derfor er det bra å finne en plass som er beskyttet mot vind.

Mygg trives best på skyggefulle plasser, dermed er sjansen for å fange mest mulig mygg større nettopp der.

Den naturlige flygehøyden for mygg er ca. 0,5 til 1,5 meter over bakkenivå. I tillegg “synes” maskinen bedre for mygg jo høyere opp den kommer. Dermed er det bra å få maskinen noe opp over bakken. Visse maskiner er såpass høye i grunnutførelsen, mens andre maskiner trenger litt hjelp. Som f.eks. at du setter maskinen på en høyde, et lavt bord eller hengende fra et tre eller altan. Visse maskiner, f.eks. AMT100, er allerede forberedt for enkel opphenging.

 

Skal myggmaskinen alltid være påslått?

Den generelle tommelfingerregelen er at myggmaskinen skal være på når myggen er aktiv. Det viktigste er da at maskinen er på i skumringen og ved morgengry.

Man kan som regel pause maskinen i de mest solfylte timene midt på dagen for å spare på propan og andre forbruksvarer. Hvis du har en maskin som drives med elektrisitet (f.eks. AMT100), så kan du enkelt stille den med en timer. Dermed kan du spare ca 30 % på elektrisitet, propan og forbruksvarer.

 

Hvilken myggmaskin er best?

Det spørsmålet har vi ikke et generelt svar på, det kommer helt an på hvilke behov du har. Man kan enkelt sagt si at det finnes to ulike typer myggmaskiner:

  1. Beskyttende sone: Avviser mygg på en viss plass, svært lokalt rundt selve enheten (ca. 20 m2). Eksempel: Thermacell MR150
  2. Myggfanger: Tiltrekker og dreper mygg over et større område. Kan dermed fungere utryddende på myggbestanden på en viss plass. Maskinene varierer i dekningsområde, fra ca 1500 til 4000 m2. Et prisgunstig produkt med et mindre dekningsområde er Amplecta AMT100, høyere opp på skalaen finne du f.eks. Mosquito Magnet Pioneer.

Du kan lese mer om Amplecta AMT100 i vår test

 

Hvor får jeg tak i propan til myggmaskinen?

De fleste bensinstasjoner selger propan. Tenk på at du ved første kjøpetilfellet selv må kjøpe beholderen/flasken som er ganske dyr. Denne kan deretter fylles på til en lavere kostnad.

De fleste propanflasker på det norske markedet passer til myggmaskinene vi selger. Så kanskje har du allerede en flaske til overs fra grillen som kan brukes?

 

Tåler myggmaskinen å stå ute i regn?

Ja - i prinsippet er alle myggmaskiner bygget for å tåle regn og bruk utendørs. IP-klassen angir hvor vannresistent og egnet for utendørsbruk en viss maskin er.

Man skal imidlertid ikke la maskinen stå i vann, f.eks. der det er oversvømmelse. Videre skal man unngå at f.eks. vannspredere spruter inn vann fra siden eller undersiden av maskinen.

 

Hvilken funksjon har UV-lyset?

Mange flygende insekter, blant annet mygg, er svært følsomme for og lokkes til UV-lys, spesielt UV-A. Det motsatte gjelder f.eks. kakerlakker som heller trekker seg unna lyskilder.

Effekten av UV-A på insekter er bevist, men det finnes fremdeles flere teorier om hva attraksjonen til UV-lys kommer av. Visse hevder at insektene beveger seg rundt lys ettersom det fungerer som et signal om trygghet, at de beveger seg mot et høyere og mer beskyttet område. En annen teori er at det snarere dreier seg om hjelp i navigeringen. Insekter har i alle tider brukt solen og månen som lyskilder og hjelp for å styre navigeringen sin.

 

Må jeg ta myggmaskinen inn om vinteren?

Du bør alltid ta myggmaskinen inn under vinteren. Maskinen kan ellers ta skade, eller i iallefall påvirker det maskinens levetid.

Oppbevar myggmaskinen tørt, beskyttet og i plussgrader. Et godt tips er å rengjøre maskinen grundig før du tar den inn. Da slipper du å starte neste sesong med å prøve å få bort inntørkede myggrester.

 

Vil du vite mer?

Da er du kanskje interessert i tester vi har gjort på myggmaskiner, se i så fall: Test av Amplecta AMT100

Vil du bli ekspert på mygg? Da skal du lese vår utførlige guide om mygg.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top