Rødsederolje - vanlige spørsmål (FAQ)

Rødsederolje butikk

Finner jeg rødsederolje på apoteket eller i matbutikken? Skal ikke rødsederolje være rød? Vi har samlet mange gode spørsmål vi har fått gjennom årene fra våre kunder. Nå kan du ta en kikk på svarene og lære deg alt om rødsederolje!

 

Rødsederolje er en eterisk olje som vanligvis utvinnes fra rødt sedertre av typen Juniperus Virginiana - dvs. Amerikansk rødseder. Rødsederolje benyttes som en frisk duftsetter i alt fra parfymer til hjemmeartikler, og har i tillegg en avstøtende effekt på en rekke små insekter som ellers kan gjøre skade på klær og møbler. Her kommer noen vanlige spørsmål vi får om rødsederolje:

 

Finner jeg rødsederolje på apoteket eller i matbutikken?

Vi har ikke funnet rødsederolje verken på apotek eller i diverse matvarebutikker. Dersom du ønsker å finne rødsederolje i fysisk butikk, så har du nok størst sjanse i en velassortert jernvarehandel. Det raskeste og enkleste er sannsynligvis å kjøpe rødsederolje på nett, f.eks. her.

 

Kan man overbehandle med rødsederolje?

Rødsederoljen har en karakteristisk og ganske sterk duft, så det er absolutt mulig å bruke for mye og få en duft som går over fra frisk til tung. Å puste inn oljen fra luften er ikke på noen måte farlig, men kan være ubehagelig og gi hodepine for deg med følsom nese.

Vi anbefaler alltid at man skal begynne forsiktig, og heller ta for lite enn for mye til å begynne med. En god måte er å f.eks. spraye oljen på en bomullsdott og bruke den for påføring.

 

Hva kan jeg gjøre hvis det lukter for mye rødsederolje?

Hvis du opplever at du har behandlet med for mye, og at duften er for sterk, så finnes det enkle måter å redusere duften på. Du kan for eksempel:

  1. Ta husholdningspapir og tørke bort overflødig olje som kan finnes igjen på materialets overflate.
  2. Skikkelig utlufting av området hjelper også.
  3. Tekstiler som er behandlet kan enten vaskes eller luftes utendørs.
  4. Det er også mulig å bruke en duftfjerner for å redusere duften (en spray som sprayes i det påvirkede området og “fjerner” dufter og odører).

 

Kan rødseder være farlig for mennesker eller husdyr?

Rødsederolje er ikke farlig for mennesker eller dyr når den brukes på riktig måte. Det mest kan dessverre være farlig dersom det brukes feil, f.eks. om et barn eller en hundevalp setter noe i halsen eller svelger noe uheldig. Derfor bør oljen alltid oppbevares sikkert og utilgjengelig for barn.

Hvis man får olje direkte på huden kan man oppleve ubehag eller rødhet. Får man oljen på seg skal man raskt tørke bort oljen og vaske seg med såpe og vann - det er imidlertid ikke farlig. Oljen kan være svært farlig dersom den kommer ned i luftveiene, dvs. om man svelger oljen og får den i luftstrupen.

Når det gjelder allergi, så har det ikke blitt påvist at rødsederolje er allergifremkallende. Vi har heller ikke aldri hørt om kunder som har hatt en allergisk reaksjon.

I USA har man studert tre- og bygningsarbeidere som har arbeidet med trevarer av rødt sedertre og vært eksponert for sagstøv i mange år. Flere av disse har etter en lengre tid utviklet allergi. Vi vil imidlertid understreke at det ved normal bruk hos forbrukere, så har ingen slike effekter vært observert.

 

Hva inneholder rødsederolje?

Den rødsederoljen som vi selger inneholder bare ren rødsederolje fra treslaget Juniperus Virginiana. Den er ublandet, og dermed helt konsentrert.

Visse merker selges som rødsederolje, men er egentlig blandet ut med vann og tilsatt essenser som f.eks. lavendel. Som regel står det på innholdsfortegnelsen om dette er tilfellet. Huske at rødsederolje er en vesentlig dyrere ingrediens enn ingredienser som f.eks. lavendel, eukalyptus og vann selvsagt - så betal ikke for mye dersom det ikke er en god og ren olje.

 

Skal rødsederoljen være rød?

Navnet kan antyde at rødsederoljen skal være rød, men slik er det faktisk ikke. Rødsederolje er faktisk en fargeløs væske med en svakt gulaktig nyanse. Forpakninger og flasker varierer, men de fleste er røde eller brune, og som regel av estetiske eller praktiske årsaker.

 

Hva er det i rødsederoljen som motvirker skadedyr?

Det er den naturlige eteriske oljen som finnes i rødt sedertre som støter bort små insekter som f.eks. møll, pelsbiller og sølvkre. Nærmere bestemt så er det de terpener som finnes i rødsederoljen som er svakt giftige for småkryp. I svært stor konsentrasjon kan rødsederolje i luften drepe et sølvkre, men i vanlig konsentrasjon som vi er komfortable med å ha i hjemmet, så har det snarere en avvisende effekt. Det er som at insekter kan merke at det ikke er sunt for dem og derfor unngår plassen. Hvis du vil lese mer hvordan det fungerer, så se vår store labbtest av rødsedertreoljer.

Rødsederoljer er ikke et bekjempingsmiddel mot insekter, iallfall ikke i Europa og innen EU. Men i USA er rødsederoljen godkjent av U.S. Environmental Protection Agency (EPA) som et bekjempingsmiddel mot skadedyr med minimal risiko for mennesker eller andre organismer.

 

Kan rødseder gi flekker på klær?

Rødsederoljen er som alle andre oljer ‘fettet’, og kan derfor gi flekker på klær eller andre sensitive materialer. Husk på at også oljen som dunster fra solide trebiter av rødt sedertre også kan gi flekker.

For å unngå flekker - sørg for å plassere oljen eller biter av rødt sedertre slik at de ikke kommer i direkte kontakt med klær eller sensitive overflater. Hvis du skal spraye på en list, så test først på et lite område (helst et skjult et) før du behandler hele overflaten.

Gjør følgende for å unngå flekker på plagg eller materialer:

  1. Plasser sedertre i papir eller på en plastbit slik at det ikke ligger direkte an mot klær.
  2. Ellers benyttes produkter som ikke kommer i kontakt med klær som f.eks. sedertreringer som henges på kleshengere, eller blokker som allerede har et oppheng.

 

Hva er krystallene i oljen og på treet?

Svært små og hvite krystalldannelser kan oppstå når rødsederoljen utsettes for temperaturvariasjoner. Dette kan ses som små krystaller i den flytende oljen, eller som et lyst pudder av avleiringer på trebiter. Det er altså et slags bunnfall som delvis er ufarlige og heller ikke påvirker oljens effekt.

 

Vil du vite mer om eller kjøpe rødsederolje?

Er du interessert i å lese mer om ulike rødsederoljer, ta da en kikk på vår store laboratorietest av oljer på markedet, eller gå direkte til produktene:

 

Edit: innlegget oppdateres løpende med nye spørsmål og svar.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top