Rødsederolje i stor laboratorietest

Laboratorietest av rødsederoljer

Ifølge studier skal rødsederolje motvirke skadedyr, men hvordan? Vi klarlegger dette, og tester også fem ledende rødsederoljer på markedet, for å finne ut hvilke som er best. Se hvordan det gikk i vårt test av rødsederoljer!

Frem til på 50-tallet, blant annet i USA, var det å kjøpe rødsederolje fra et apotek den selvskrevne måten å bekjempe skadedyr som klesmøll, sølvkre, kakerlakker m.m. Deretter kom gifter som var utrolig effektive, og rødsederoljen dalte i popularitet. Etterhvert oppdaget man at gifter kunne være farlige også for mennesker, dyr og natur. Der er vi nå, og rødsederolje har fått en nystart og er i dag mer populær enn noensinne!

Mange kjøper rødsederolje i butikk eller av oss, så vi kjente et behov for å lære oss mer om hvordan det hele egentlig fungerer for å kunne gi best mulig råd til våre kunder .

 

Hva i rødsederoljen motvirker skadedyr?

En studie av National Toxicology Program på U.S. Department of Health and Human Services National undersøkte en rekke studier som har påvist effektivitet ved rødsederolje (fra Juniperus Virginiana) på skadedyr. Det viste seg at det er de terpener som naturlig finnes i rødsederolje som fremst påvirker skadedyr (spesifikt alfa- og beta-pinen).

 

Nå vet vi hva det er i rødsederoljen som motvirker skadedyr. Neste spørsmål er å besvare hvilken rødsederolje som inneholder høyest konsentrasjon av disse terpener, og som dermed bør være best for å beskytte mot skadedyr. Rekker det at rødsederoljen er 100 % konsentrert og av tresorten Juniperus Virginiana, eller er det forskjeller på oljene? Vi kjøpte inn alle rødsederoljer på markedet (selvsagt også de vi ikke selger), for å teste alle i laboratorium.

 

Laboratorietest av rødsederolje

Testen ble utført med et instrument for gasskromatografi massespektrometri, som analyserer konsentrasjonen av ulike substanser i en prøve. Substansene vi undersøkte nivåene på i rødsederoljene var:

  1. alfa-pinen og beta-pinen, de terpener som motvirker skadedyr.
  2. Limonen er den terpen som gir oljene den friske duften (Viten: Limonen gir også en del av smaken i appelsin og sitron).

 

Testresultat

Rødsederoljen fra Red No1 hadde en overlegen høy konsentrasjon av de viktige terpener som holder skadedyr unna. Red No1 hadde også høyest innhold av limonen. Redecker plasserte seg på en andreplass med et relativt høyt innhold av limonen. Noen av oljene hadde bemerkelsesverdig lavt innhold av terpener med tanke på at de er konsentrerte rødsederoljer. Samtidig hadde de to ledende oljene overraskende høye nivåer, spesielt testvinneren RedNo1.

Årsaken til at RedNo1 hadde en såpass overlegen kjemisk sammensetning i oljen sin, viste seg å komme av at produsenten valgte rødsederolje basert på nettopp kjemisk analyse og høye nivåer av terpener. Vi er imidlertid allikevel overrasket over at forskjellen var såpass ekstrem, og som du kan se i tabellen nedenfor.

 

Konsentrasjon substans: mg/kg

Redecker

Red No1

Rødseder-

produkter

TriNor Ky

Swedish Red

alfa-pinen

1280

4860

513

89

50

 

beta-pinen

27

105

9

2

2

limonen

269

345

33

 

6

 

13

 

Tabell: Nivåer av terpener målt ned gasskromatografi massespektrometri.

 

Den beste rødsederoljen

I testen var RedNo1 den klare vinneren, og med et stort forsprang til toeren Redecker. Forskjellen mellom RedNo1 og den nest beste oljen, var bemerkelsesverdig:

  • Nesten 4 ganger så høy konsentrasjon av alfa- og beta-pinen
  • 28 % høyere nivå av limonen

Enda større forskjell var det mellom RedNo1 og oljen som hadde laveste nivå: 100 ganger så høy konsentrasjon av alfa- og beta-pinen, og 58 ganger så høyt nivå av limonen.

Anbefalingen til våre kunder blir dermed som følgende:

  • RedNo1 er det overlegent beste valget hvis du vil ha en olje som er rik på terpener, dvs. høyest kjemisk kvalitet og innhold av de essensielle stoffene som kjennetegner rødsederolje.

  • Vil du først og fremst ha en olje til aromatisk formål (f.eks. på badet, klesoppbevaring, avslapningsrom) og at den skal dufte friskt, så er både RedNo1 og nummer to i testen, Redecker, gode valg.

 

Her kan du kjøpe Red No1 – den rødsederoljen som klarte seg best i testen:

Rødsederolje 30 ml spray

Rødsederolje 80 ml spray

Hovedbilde i innlegget: Test i laboratorium (© Marta D, CC-BY-4.0)

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top