Lopper: Den ultimate guiden

Lopper veilede

Klør husdyret seg mer enn vanlig? Finner du små parasitter som kan hoppe? Da er det stor risiko for at det er lopper, 2-3 mm lange parasitter som biter både dyr og mennesker. Før spredde loppene alvorlige sykdommer som pesten og tyfus - i dag er risikoen mest kløende bitt som kan drive en til vanvidd. Vi viser deg hvordan du raskt kan kvitte deg med loppene.

 

Innhold:

  1. Kort om lopper
  2. Symptomer, sykdommer og bitt
  3. Har du eller husdyret ditt lopper?
  4. Lindre kløe og pleie av bitt
  5. Bli kvitt lopper 
  6. Mer fakta om lopper

 

Kort om lopper

Lopper er blodsugende parasitter, 2-3 mm lange og vingeløse insekter, med en fra sidene sett flat kropp. Mange loppearter har kraftige bakben som gjør at de kan hoppe svært langt i forhold til størrelsen sin.

Menneskeloppen forekommer sjeldent i Norge, og er i dag også sjelden i Europa. Den kan imidlertid forekomme på vandrerhjem og lignende, der hygienen er mangelfull og folk fra land med lopper har oppholdt seg. Menneskelopper forsvinner som regel når du vasker deg regelmessig.

Det finnes også dyrelopper, strandlopper og snølopper - se mer under "Mer om". Dyrelopper er vanligere å få inn i hjemmet, spesielt om man har husdyr. Under gunstige forhold kan fem lopper bli 5 000 lopper i løpet av 3 uker.

 

Symptomer, sykdommer og bitt

Loppebitt gir røde og sterkt kløende utslett, vanligvis på overkroppen. De ser ut som små myggstikk, men som regel får man flere bitt samlet på noen centimeters avstand. Kløen kan vedvare, men bittet leges alltid av seg selv.

Sykdommer som smitter gjennom loppebitt er blant annet pest og tyfus, men disse sykdommene forekommer heldigvis ikke lenger i Norge.

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/flea-63043_1280.jpg

Bilde: Loppe under forstørrelsesglass.

 

Har du eller husdyret ditt lopper?

Ettersom mennesker fremst får lopper via husdyr, fokuserer vi på produkter som fjerner lopper på husdyrene dine. Det er to ting du bør tenke spesielt på ved behandling. For det første at voksne lopper raskt dør av preparatet, og for det andre at middelet har en langtidsvirkende effekt som gjør at også larvene dør. Behandle alle dyr i hjemmet regelmessig med langtidsvirkende middel mot lopper. Følg instruksjonen på forpakningen nøye.

 

Slik påviser du lopper:

1. Ser loppene

Vanligvis kan du se lopper på deg selv eller på husdyret. De er som regel rødbrune og ca 2 mm lange. Sjekk spesielt husdyrets hode, hals og bakre del som ofte rammes.

2. Loppebitt

Loppebitt gir røde og sterkt kløende utslett, som regel på overkroppen hos mennesker. Husdyr bør sjekkes regelmessig, og ekstra ordentlig når de klør seg mer enn vanlig.

3. Avføring

Avføring i husdyrets pels kan forekomme, ser ut som svart pepper og oppdages lettest med loppekam og et hvitt papir.

 

Lindre kløe og pleie av bitt

Loppenes bitt, etter at de har sugd blod fra verten, blir røde og klør. Dette er ubehagelig og kan bl.a føre til søvnproblemer. For å lindre plager fra bittene kan du gjøre følgende:

Unngå å klø

Unngå så godt som mulig å klø på bittene, ellers kan bittene bli infiserte.

Bruk kjølebalsam

Kløen kan lindres med kjølebalsam eller is på bittet.

Medisin

Ved sterk kløe kan reseptfri hydrokortisonkrem lindre. Allergimedisin kan hjelpe.

Bli kvitt lopper

Når du har konstatert at det er lopper du har fått, så gjør umiddelbart følgende:

  1. Støvsug tepper, gulv, møbler, sengetøy, hundekurv m.m. grundig. Dermed fjernes både lopper, larver og føden deres. Tøm eller kvitt deg med støvsugerposen utenfor hjemmet.
  2. Vask alt vaskbart på minst 50 grader.
  3. Rengjør husdyr regelmessig med loppekam, og vask soveplassen deres på minst 50 grader en gang i uken.

Det er lett å tro at man har fått bort loppene ut av hjemmet, men så kommer de tilbake igjen. Dette kommer ofte av at loppenes egg er svært vanskelige å oppdage, og kan ramle av i tepper, sprekker i gulvet, sengetøy etc. Derfor er støvsuging ekstra viktig, og bør gjøres grundig.

Kontrollere deg selv, familiemedlemmer og husdyr regelmessig en stund etter behandling, og gjenta trinn 1 til 3 ved behov.

 

Mer fakta om lopper

Lopper er en gruppe i klassen insekter, med ca 70 arter i Europa og rundt 2 400 arter i hele verden. De er blodsugende ektoparasitter (lever utenpå verten) som lever på varmblodige dyr som f.eks. pattedyr eller fugler.

Etter at en hunnloppe har inntatt føde kan hun legge mellom 25 og 40 egg om dagen, i pelsen på verten sin eller sitt sovested. En eneste hunnloppe kan produsere opp til 2000 egg under sin levetid.

Loppens larver har ingen ekstremiteter og lever på organisk materiale i vertsdyrets tilholdssted. Puppen er innspunnet i en kokong, der den ferdige loppen kan ligge i måneder og vente på at et vertsdyr skal dukke opp. Dette forklarer hvorfor mennesker kan bli angrepet av horder av lopper i hus som har stått ubebodde i lang tid.

For at lopper skal kunne formere seg, må de ha blod fra sitt eget spesifikke vertsdyr. Dermed kan fugleloppene ikke formere seg i våre hjem, de kan imidlertid overleve der i noen måneder. Det finnes en rekke ulike lopper som har spesifikke vertsdyr. Dyreloppene lever f.eks. på katter, hunder eller fugler. Men ved mangel på rett vertsdyr, kan de også gå på andre dyr eller mennesker. Dyreloppene er mye mer vanlig enn menneskeloppen på grunn av mengden potensielle verter, hygiene, pels med mer.

Strandlopper lever som navnet tilsier på sandstrender. Snølopper kan forekomme i smeltende snø.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top