Hodelus: Den ultimate guiden

Hodelus

I visse perioder sprer hodelus seg som en løpeild på skoler og i barnehager. Som regel etter sommerferien når barna kommer tilbake. Klør barna seg i hodebunnen? Da kan det være bra å undersøke om det er hodelus. Vi viser deg hvordan du oppdager lus, og hvordan du raskt blir kvitt dem! 

 

Innhold:

 1. Kort om lus
 2. Slik smitter hodelus
 3. Slik oppdager du lus
 4. Bilder på lus og egg
 5. Slik behandler du lus 
 6. Mer fakta om lus

 

Kort om lus

Hodelus lever av menneskets blod, og lever i håret nær hodebunnen. De er svært følsomme, lus som har forlatt håret og havner på gulvet, i en sofa eller annet, vil raskt tørke ut og sprer seg ikke videre. Lusen kan bare klatre, de kan ikke hoppe som lopper, eller fly.

Lus kan være svært små og vanskelige å oppdage, ofte på størrelsen med bare et sesamfrø. Eggene kan være gjennomsiktige, og dermed godt kamuflert i hodebunnen. Det tar ofte opp til seks uker før kløen oppstår, og som indikerer at du er smittet.

 

Slik smitter hodelus

Alle kan få hodelus, det har ingenting med vanlig hygiene å gjøre. Lus spres gjennom en "lengre" kontakt hår mot hår. Spredning via sengetøy, luer, børster eller lignende er minimale. Størst risiko for å få lus er om sommeren når lusa er mest aktiv. Det samme gjelder når skoler og barnehager setter igang etter sommeren.

 

Slik oppdager du lus

Mange tror at det begynner å klø når du får lus, men fakta er at det kan ta opp til seks uker før kløe oppstår som følge av overfølsomhet mot lusens sekret. Hvis du blir smittet igjen vil kløen imidlertid oppstå raskere, ofte bare noen døgn etter smittetilfellet. En enkel test for å se om du har hodelus, er å kamme igjennom håret med lusekam over et hvitt underlag. Stryk kammen av mot f.eks. et ark hvitt husholdningspapir etter hver kamming, da ser du eventuelle lus umiddelbart.

En annen måte er å lete etter luseegg i hodebunnen, disse kan være lettere å oppdage enn lusa, selv om de kun er ca 1 mm lange. Eggene er ovale og enten mørke hvis de fremdeles har lus i egget, ellers er de lyse eller gulhvite. Som regel sitter eggene på hårstrået nær hodebunnen, men følger med hårstråets ettervekst. Vær obs på at dersom du bare finner tomme egg etter en grundig kontroll, så bør du ikke påbegynne en lusebehandling.

Lus kan etterlate sort pudder på puter eller skjortekrager, dette er avføring eller tom lusehud. Iblant kan man også se rødhet bak ørene hvis man er angrepet av lus, men som regel kommer dette i forbindelse med kløe.

Å oppdage lus på et tidlig smittestadium er vanskelig. Derfor bør du, spesielt om du har barn, sjekke barna for lus med jevne mellomrom, og spesielt etter sommeren ved oppstart i skole eller barnehage.

 

Bilder på lus og luseegg

For å være sikker på at det er hodelus, kan det være bra å vite litt om hvordan lusa ser ut, men også hvordan egg og nymfer ser ut .

Hodelus hår

Bilde: Hodelus [© Gilles San Martin, CC-BY-SA-2.0]

Hodelus nymfer

Bilde: Hodelus, nymfer [© Eran Finkle, CC-BY-SA-3.0]

Luseegg på hårstrå

Bilde: Luseegg på hårstrå [© Gilles San Martin, CC-BY-SA-2.0]

 

Slik behandler du lus

Å kamme håret med lusekam er svært effektivt, men dette alene rekker ikke og bør kombineres med en behandling. Hvis en familie, gruppe eller en husstand har lus, bør alle behandles samtidig for å unngå å smittes på nytt. Følgende seks trinn bør utføres for å bli kvitt hodelus:

 1. Lusekamming: Bruk en spesiell lusekam med tette og stive tagger, gjerne en lys kam slik at lusen synes bedre. Kam hele håret nøye fra hodebunnen og ut til hårtuppene, kamme heller for mye enn for lite. Ta en bit hvitt husholdningspapir eller annet å stryke kammen av mot etter hvert kamtak. Skyll også kammen med jevne mellomrom. 
 2. Behandling med lusemiddel: Det finnes en rekke lusemidler på markedet, både medisintekniske produkter og legemidler. Sørg for at middelet du velger inneholder dimetikon (en silikonolje). Følg alltid bruksanvisningen nøye for best resultat. Alle behandlinger inneholder et avsluttende trinn der du skal finkjemme håret nøye for å bli kvitt døde lus og egg, dette bør du ikke slurve med. Se f.eks. produktet Linicin Solution.
 3. Etterbehandling: Som regel følges den første behandlingen av en andre behandling etter ca 1,5 uke, dette er for om eventuelle gjenværende egg har blitt klekket, og neste lusebølge må drepes. Om dette er nødvendig med preparatet du har valgt, vil fremgå på forpakningen.
 4. Fortsatt lusekamming: Du bør lusekamme håret 2-3 ganger i uken de nærmeste to ukene etter avsluttet behandling. Alle nærstående bør også gjøre dette, da det vil reduserer risikoen for gjenværende lus og gir deg mulighet til å handle raskt om nødvendig.
 5. Søk behandling: Hvis behandling med medisintekniske lusemiddel ikke har effekt, kan lus behandles med legemiddelet Tenutex som kan kjøpes uten resept. Medisintekniske legemidler kan med fordel testes ettersom det sannsynligvis er svært liten risiko for at lus blir resistente mot disse.
 6. Forebyggende: Når det er konstatert lus f.eks. i ditt barns barnehage, er det mulig å ta i bruk forebygge midler som avviser lus, og som dermed reduserer risikoen for å smittes. Det er som regel en spray som man sprayer i håret om morgenen, og som deretter virker ved å holde lusa borte gjennom hele dagen. Se f.eks. produktet Linicin Prevent.

 OBS! Rådfør deg alltid med en helsestasjon eller få veiledning på helsenorge.no før du behandler barn under 2 år.


 

Mer fakta om lus

Hodelus (Pediculus humanus ssp. capitis) lever på mennesket, i hodebunnen, der den livnærer seg av blod. Hodelus forårsaker kløe når lusens utsondrede sekret kommer i kontakt med huden.

Lusa er cirka 2 til 3 millimeter lang som fullvoksen, og er ofte beige i fargen. Lus legger egg som er mørke når de har lus inni seg, som deretter blir lyse eller gulhvite og ovale med en lengde på ca 1 millimeter.

Ei lus overlever utenfor håret i cirka 24 timer, mens dens formeringsevne kun opprettholdes i 4 timer utenfor håret. Dette er hovedårsaken til at direktekontakt er den vanligste årsaken til spredning.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top