Slik flytter du en huggorm sikkert

Flytte hoggorm

Er du usikker på om du får drepe en hoggorm eller hvordan man sikkert flytter ormen? Vi hjelper deg å finne ut hva som gjelder.

 

Hoggormen er Norges, og faktisk Nord-Europas, eneste giftige slange. Men det betyr dessverre ikke at vi har lite giftslanger med hensyn til antall. Hoggormen finnes spredd over hele Norge, [i både fjell- og sletteland], og til og med på Hardangervidda. Verdens mest bestandtette område med giftslanger er faktisk i Stockholms skjærgård, i vårt naboland Sverige. Dette takket være en stor hoggormbestand som har funnet et ideelt område i skjærgården. Der har den få naturlige fiender og rikelig tilgang til mat.

Hoggormen er et av få dyr i Norge som kan være farlige for oss mennesker. Nettopp hoggorm er litt ekstra ubehagelig da dens naturlige adferd er å innta en truende posisjon og gjøre seg klar til å angripe, til forskjell fra andre dyr og slanger som i stedet flykter. Da risikerer man åpenbart, hvis man uaktsomt kommer for nær eller tramper på slangen, at den hugger.

...dens naturlig adferd er å innta en truende posisjon og gjøre seg klar til å angripe  

For å beskytte fremst barn og husdyr, som løper større risiko for å bli bitt av orm og i tillegg påvirkes mer alvorlig ved bitt, så skal vi vise deg hva du kan gjøre og hvilke regler som gjelder.

Kuriosa: Det finnes en riktig god pizzeria i Bergen som heter Hoggorm.

 

Hva sier reglene?

Alle slangearter i Norge er fredet [etter Viltloven], det betyr i sin enkelhet at du ikke får drepe, skade eller fange slanger (du får ikke en gang røre slangenes egg).

Et viktig unntak er om du finner en slange på tomten din, da har du rett til å fange og flytte slangen til et annet sted. Mange vet det ikke, men hvis det ikke er mulig å flytte slangen sikkert, så har du faktisk rett til å avlive slangen.

...hvis det ikke er mulig å flytte slangen sikkert, så har du faktisk rett til å drepe slangen. 

Hoggormgiften er visselig dødelig for voksne mennesker, men det er svært uvanlig at mennesker dør av hoggormbitt. Kun ca. hvert tiende år dør noen i Norge på grunn av hoggormbitt, så man bør ikke overreagere. Å drepe hoggormen bør alltid ses på som en siste utvei, og om hoggormen faktisk utgjør en trussel. Det beste er å flytte hoggormen trygt til et nytt sted langt fra bebyggelse.

...kun ca. hvert tiende år dør noen i Norge på grunn av hoggormbitt   

 

Slik flytter du en slange sikkert

Nedenfor ser du hvordan du trinnvis og sikkert kan flytte en slange. Husk at hvis du føler deg usikker, så er det bedre å kontakte din hjemkommune - de har som regel tips til firmaer som kan komme og flytte slangen for deg.

  1. Kle deg rett med høye støvler og solide hansker (hvis du mot formodning skulle komme i nærkontakt med slangen).
  2. Gi deg i kast med slangen på en tilgjengelig plass, du bør f.eks. unngå å prøve å fange en slange som har gjemt seg blant steiner eller lignende.
  3. Fang slangen mellom f.eks. to plastriver, da holder du avstand til slangen samtidig som risikoen for at den skades er liten. Det finnes også profesjonelle slangtenger som forenkler en sikker flytting av slanger.
  4. Legg slangen i en bøtte med lokk eller i en solid plastpose.  
  5. Slipp slange ut langt hjemmefra, gjerne flere kilometer unna, ellers risikerer du at slangen finner veien hjem igjen.

  Slipp slangen ut langt hjemmefra, gjerne flere kilometer unna…

 

Flere tips for en slangefri sommer

Det finnes noen saker du bør tenke på når du oppholder deg på steder der man risikerer å treffe på en hoggorm:

  • Klær: Høye støvler er en enkel og, i de fleste tilfeller, tilstrekkelig beskyttelse mot slanger. Barn bør imidlertid være ekstra forsiktig siden de er kortere og støvlene dermed lavere, som betyr at støvlene ikke gir samme beskyttelse.
  • Hage: Klipp gresset kort. Det fjerner beskyttelsen og eksponerer slangen for rovdyr.
  • Oppmerksomhet: Lær eldre barn å være oppmerksomme på hvor de springer og leker. Yngre barn bør du ha under oppsikt.
  • Beskyttelse: Det er mulig å skape en viss beskyttelse mot slanger ved å forsøke å holde byttedyr unna, og/eller ved å bruke en såkalt slangeskremmer.

Vi håper du kjenner deg tryggere på hvordan du kan håndtere hoggormer, og får en herlig slangefri sommer! Les gjerne mer om hoggormer i vår guide.

 

Hovedbilde i innlegget: Hoggorm, Vipera berus [Zdeněk Fric (Cinik), CC BY-SA 3.0]

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top