Sikker fjerning av flått

Fjerning flått

Det finnes mange husråd for hvordan du fjerner flått, men dessverre kan de gjøre mer skade en nytte og føre til alvorlige sykdommer. Vi viser deg hvordan du enkelt og sikkert fjerner flåtten.

Flåtten er biologisk optimert for å bite seg fast. Den blir værende på verten takket være en munn med kraftige haker som bores inn og låses fast, inntil flåtten har sugd tilstrekkelig med blod fra verten sin. I tillegg avgir flåtten en bedøvende gift mens den suger blod, noe som gjør at det ofte tar tid før du oppdager parasitten som vokser seg større og rødere av blodet ditt.

 

 ...biologisk optimert for å bite seg fast… I tillegg avgir flåtten en bedøvende gift mens den suger blod  

 

Husråd kan være farlige

Mange gamle husråd som har florert i årtier, og som idag ofte spres på sosiale medier, risikerer å skade deg alvorlig i stedet for å hjelpe deg. Du har sikker hørt noen gang at man skal smøre flåtten inn med smør, eller helle peppermynteolje slik at den slippe taket av seg selv.

 ...gamle husråd... risikerer å skade deg alvorlig i stedet for å hjelpe deg  

Dessverre er disse fremgangsmåtene ikke bare virkningsløse, de kan til og med være farlige ettersom flått kan irriteres til å slippe ut mer smittestoffer som i verste fall kan resultere i ubehagelige sykdommer som TBE eller Borrelia.

 

Slik fjerner du flåtten sikkert

Å fjerne en flått på en sikker måte er ikke så vanskelig når man har rett kunnskap og verktøy (pinsett eller flåttfjerner), en fast hånd og arbeider bestemt:

  1. Tørrfrys flåtten før fjerning (hvis du har utstyr for dette), da vil risikoen for smitteoverføring reduseres vesentlig i henhold til nasjonale medisinske anbefalinger.
  2. Grip tak rundt flåtten, så nær munnen (huden) som mulig med pinsett, eller helst en spesiell flåttfjerner.
  3. Trekk flåtten sakte men bestemt fra kroppen samtidig som du vrir ørlite (ikke vri mer enn 30 grader, da kan munndeler løsne og bli værende i såret).
  4. Vask såret med sårvask, desinfeksjonsvæske eller såpe og vann for å redusere risikoen for infeksjon.

 

 ...å fjerne en flått på en sikker måte er ikke så vanskelig når man har rett kunnskap og verktøy  

 

Noen flere tips for en flåttsikker sommer

  • Sjekk for flått regelmessig. Jo lengre en flått blir sittende, jo større er risikoen for at den rekker å spre smitte. Spesielt utsatte områder er varme og bortgjemte kroppsdeler med tynn hud som f.eks. bak ørene, lysken og knehaser.
  • Unngå om mulig steder med mye flått, f.eks. høyt gress.
  • Bruk helst heldekkende klær og flåttavvisende middel når du ferdes der det finnes flått.
  • Vaksiner deg mot TBE i forebyggende øyemed.
  • Borrelia kan man dessverre ikke vaksinere seg mot. Derfor bør du etter et flåttbitt holde et øye med om du får symptomer, og da umiddelbart oppsøke lege. Det vanligste og tydeligste symptomet er en ekspanderende rødhet rundt bittområdet som er mer enn 5 cm i diameter, ca 1 til 4 uker etter at du ble bitt. Les mer om symptomer i vår flåttguide.

Hvis du kjenner at du gjerne vil gardere deg i sommer, så kan vi anbefale Antick kit som inneholder alt du trenger for sikker fjerning av flått i en praktisk førstehjelpsveske.

Vil du lese alt om flått og hvordan du slipper dem?

 

Hovedbilde i innlegget: Sikker flåttfjerning [© Otom~commonswikiCC BY-SA 2.5]

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top