4 trinn for å bli kvitt stokkmaur

Stokkmaur

Vanlig sukkermaur (svart jordmaur) er som regel en enkel match å bekjempe. Men hva gjør du dersom du i stedet rammes av den tre ganger så store stokkmauren, som kan gjøre skikkelig skade på huset ditt?

Stokkmaur etablerer først og fremst koloniene sine i naturen, i morkent treverk som gamle stubber eller skadet tre. Når nye dronninger fødes i disse koloniene, flytter de videre og starter satellittkolonier i nærliggende områder - er man da uheldig kan det være i huset eller altanen din. Det tar imidlertid opp til ti år før en ny dronning har etablert en komplett koloni, så du har vanligvis rikelig med tid til å gjøre noe hvis du er oppmerksom og vet hva du skal se etter.

...ti år før en ny dronning har etablert en komplett koloni, vanligvis har du rikelig med tid til å gjøre noe...

 

Slik finner du stokkmaurens reir

Når du får problem med stokkmaur i en bygning, er det som regel slik at du har en komplett maurkoloni i nært tilknytning til bygningen, på tomten, hos naboen eller f.eks. i et nærliggende skogsområde. Det man skal starte med er å lokalisere hovedreiret ved å rett og slett følge etter mauren langs stiene deres, og da ser man vanligvis hvor konsentrasjonen av maur er som størst. Som regel havner du ved en stubbe, et nedfallstre, et vedlager eller lignende.

 Når du får problem... er det som regel slik at du har en komplett maurkoloni i nær tilknytning til bygningen...

Hvis du ser maur i eller rundt huset, så kan du på samme vis følge etter mauren og se hvor de kommer seg inn. Som regel bygger mauren reir på beskyttede og fuktige plasser nær bakkenivå og innenfor yttervegger. Når du har en mistanke om hvor reiret er, kan du banke på nærliggende tømmer. Da vil du som regel høre en knitrende lyd av maurene som øker sitt aktivitetsnivå, eller at de faktisk kommer ut for å forsvare reiret.

...bank på nærliggende tømmer, da høres ofte en knitrende lyd av maurene som øker i aktivitetsnivå...

 

Slik bekjemper du stokkmaur

For å bekjempe mauretableringen bør du følge de 4 trinnene nedenfor. Visse trinn innebærer en del jobb som å flytte treverk eller sage i stykker gamle stubber - så vær ikke redd for å kjevle opp ermene.

  1. Lokalisere og fjerne hovedkolonien: Her må du som regel fjerne en stubbe eller kvitte deg med et skadet eller nedfalt tre.
  2. Lokalisere sekundære kolonier i eller rundt bygningen
  3. Reir du ikke kan fjerne fysisk bekjempes med maurmiddel i pulverform.
  4. Reparer eventuelt fuktskadet treverk i bygningen, og fjern nærliggende planter som kan gi skygge og opphav til fuktproblemer i/ved bygningen

Hvis du ikke lykkes med å løse maurproblemet, bør du ta kontakt med saneringsfirma som med klassifiserte bekjempingsmiddel og annet utstyr har ytterligere muligheter for bekjemping.

Vil du bli ekspert på maur og maurbekjemping, eller kjøpe gode produkter mot maur?

 

Hovedbilde i innlegget: Stokkmaur, Camponotus herculaneus [© Makro FreakCC BY-SA 2.5]

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top