Spinnmidd - bekjempelseguide

Spinnmidd kan angripe alt fra prydplanter til epletrær eller cannabisplanter. De formerer seg svært raskt og gjør stor økonomisk skade på plantasjer over hele verden. Et tydelig tegn på angrep av spinnmidd er den fine veven de etterlater på planter.

Det finnes ca. 1200 arter av spinnmidd. Mange av disse artene er spesialisert på visse planter, noe som innebærer at hundrevis av plantearter risikerer angrep av spinnmidd.

 

Kort om spinnmidd

Spinnmidd (Tetranychidae) er teknisk sett ikke insekter, men edderkoppdyr. Spinnmidd spinner akkurat som edderkopper, og som navnet antyder. De produserer et tynt silkenett for å beskytte kolonien mot rovdyr. Nettet hjelper også kolonien med å spre seg, ettersom spinnmidd ikke har evnen til å fly.

En vanlig art av spinnmidd som finnes i Norge, men også over hele verden er Tetranychus urticae. Denne arten kan angripe en rekke planter, for eksempel tomater, poteter, mais, jordbær og cannabis.

Forøker seg raskt i optimale forhold når det gjelder temperatur og tilgang på mat. Blant noen arter spinnmidd kan en hunn legge opptil 20 egg om dagen, og disse blir deretter kjønnsmodne allerede etter fem dager!

Spinnmidd tåler sult og er kuldebestandig. Det siste innebærer at de kan overleve og overvintre i beskyttede miljøer som for eksempel drivhus.

Spinnmidd

Bilde: Spinnmidd på løv © Stick AB

Slik gjenkjenner du spinnmidd

Spinnmidd er svært små og derfor vanskelige å observere med det blotte øye. Generelt er spinnmidd mindre enn 1 mm lange, som regel bare 0,5 mm. Voksne spinnmidd har en oval kroppsform og åtte ben (som edderkopper generelt). Men unge spinnmidd (nymfer) har bare seks ben og er betydelig mindre enn fullvoksen spinnmidd.

Til fargen varierer spinnmidd betydelig avhengig av art, de kan være gulgrønne så vel som rødlige eller svarte. Flere arter har også en mørkere markering på begge sider av kroppen. Noen spinnmidd skifter farge med årstidene. De kan for eksempel være gulaktige i vinterhalvåret og deretter grønngule sommerhalvåret når de har inntatt klorofyll fra planter som gir den grønnere fargen.

Spinnmiddegg er sfæriske og gjennomsiktige. Eggene er ca. 1 mm i diameter.


 Tips: Et tydelig kjennetegn på omfattende angrep av spinnmidd er en lys silkevev på planten, som et edderkoppnett, men tynnere og tettere. Spinnmiddsnettet kan i enkelte tilfeller dekke hele planten. 


Der finner du spinnmidd

Forskjellige arter spinnmidd angriper ulike planter, for eksempel roser, tomater, paprika, poteter, mais, bønner, druer, jordbær til og med cannabis. Også frukttrær, som epletrær og sitrontrær, angripes av enkelte sorter spinnmidd.

Følgende er vanlige planter som angripes etter avlingsform:

Potteplanter

Flittig Lise, fuksia engletrompet, hibiskus, krysantemum, eføy og prikkblad.

Drivhus

Aubergine, agurk, jordbær, paprika, physalis og tomat.

Utendørs

Bønner, agurk, jordbær, roser og epletre. 

 

OBS! Spinnmidd finner du oftest på undersiden av løvet på den angrepne planten.

Spinnmiddangrep begynner som regel på ett sted og sprer seg derfra. Er du observant på den typen skader som spinnmidd forårsaker og agerer i tide, så kan du forhåpentligvis hindre angrepet i sin omgang.

I store avlinger kan du f.eks. bruke droner for å få oversikt og finne angrepne områder før angrep rekker å spre seg. I mindre avlinger fungerer generell inspeksjon sammen med stikkprøver for å fastsette angrep.

Spinnmidd kan følge med planter og jord, men kan også spres med vinden, noe som gjør at angrep kan spres eksplosjonsartet til store områder når de rette forholdene råder.

Spinnmidd på plante

Bilde: Bladskader og silkevev i spinnmidd. © Stick AB

Skader på planter av spinnmidd

Skader som spinnmidd gjør på planter kommer av at de stikker hull på løv og suger ut karbohydrater. Et mindre angrep kan gå ubemerket hen, men et større dreper deler av eller hele planten.

Ofte kan du tidlig ved et angrep se visse blader som har fått små gule, grå, brune eller svarte prikker, deretter blir hele eller deler av løvet bronsefarget eller gulaktig. 

Lukt- og grønnsaksdyrking tar ofte mest skade av angrep ettersom de trenger bladene for skygge og næring. Det innebærer at avlingen kan påvirkes og dermed forårsake stor økonomisk skade. Pynteplanter er ikke like følsomme, men kan også dø ved et omfattende angrep.

 

Slik blir du kvitt spinnmidd

Du kan gjøre følgende for å forebygge angrep av spinnmidd eller motvirke at angrepet får feste:

 1. Gi plantene gode vekstforhold og tilstrekkelig med vann.
 2. Gi plantene regelmessige dusjer, og glem ikke undersiden av bladene, spesielt i varmt vær.
 3. Spesielt i drivhus kan angrep motvirkes ved å øke luftfuktigheten. For eksempel gjennom vanning, da også gangveier og vegger vannes.
 4. Om høsten er det bra å rengjøre både drivhus og redskaper for å redusere risikoen for at overvintrende spinnmidd klarer seg til neste sesong.
 5. Hold løpende øye med plantene, slik at du raskt vet om de er angrepet.
 6. Fjern løv som er angrepet, og isoler angrepne planter for å gå videre med bekjempelsestiltak.

Spesielt i kommersiell dyrking er det viktig å forebygge angrep av spinnmidd. Eksempler på slike tiltak er:

 • Gode vekstforhold bør alltid prioriteres – friske planter er betydelig mer naturlig motstandsdyktige mot spinnmiddens angrep.
 • Støvete forhold fremmer spinnmidd. Derfor bør vei- og kjøretøyhastigheten tilpasses for å redusere mengden veistøv som havner på plantene. Man kan også vanne veiene for at de skal støve mindre.

Når spinnmidd har angrepet planter og disse begynner å ta skade, bør bekjempelsestiltak iverksettes. Du kan overveie følgende tiltak:

 • Ved lette angrep kan faktisk vanlig vann på plantene hjelpe til med å avverge et angrep. Ved vanning er det viktig at også undersiden av løvet sprayes. 
 • Enda mer effektiv ved mindre angrep er å spraye med en egenprodusert såpespritblanding. Bland 1 dl såpe med 9 dl vann og 1 ss T-sprit, og spray den angrepne planten.
 • Rovmidd eller såkalt nyttedyr er en type naturlig og biologisk kontroll av spinnmidd. Det innebærer ganske enkelt at en type midd som lever av spinnmidd introduseres, og disse spiser opp spinnmidden. 
 • Behandling av planter med Neem-olje fortynnet med vann.
 • Direktevirkende bekjemping med insektmiddel på planter. I store avlinger og ved bekjemping over lang tid skal du imidlertid være forsiktig med bekjempingsmiddel ettersom spinnmidds raske forplantning gjør at de lettere kan bli resistente mot bekjempingsmiddel.

Forandringer i livsmiljøet kan drepe spinnmidd, for eksempel å bytte ut oksygen mot karbondioksid rundt planten. Man bør imidlertid være oppmerksom på at dette i enkelte tilfeller også kan være skadelig for planten. Dette er en avansert form for bekjemping som bare bør benyttes av de som behersker teknikken og har det utstyret som kreves.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top