Midd - bekjempelseguide

Millioner av mikroskopiske midd deler sengen med deg og lever på hudrester. At de dessuten gir opphav til middallergi hos veldig mange (kanskje uten at du vet om det), gjør ikke saken bedre. Vi viser deg hvordan blir kvitt sengemidden. 

Hvis du ofte våkner med kløende øyne, rennende eller tett nese – da kan det skyldes støvmiddallergi. Her går vi gjennom hva midd er og mer spesifikt hvordan du slipper dem.  

 

Kort om midd

Det er anslått at det finnes én million ulike arter av midd i verden. Midd er en type edderkoppdyr, som regel et veldig lite dyr. Noen midd kan du bare se med mikroskop, siden de kan være så små som 0,1 mm. Det finnes også større midd som du kan se med det blotte øye, for eksempel røde fløyelsmidd som blir ca. 10–20 mm.

Husmidd (også kalt sengemidd eller husstøvmidd) er vanligvis det du mener med midd generelt. Det er disse middene vi mennesker først og fremst kommer i kontakt med og får problemer med.

Støvmidd (heretter betegnes som husstøvmidd) forplanter seg svært raskt. På bare ett år kan et «middpar» gi opphav til en populasjon på flere millioner.

3D-gjengivelse av midd

Bilde: 3D-gjengivelse av husstøvmidd. © Stick.se

Der finner du midd

Sengemidd trives best i: 

  • Høy luftfuktighet (70–80 %). 
  • Relativt høy temperatur (fra romtemperatur til 30℃). 
  • Mørket.

Husstøvmidd i menneskets miljø lever blant annet av hudrester/flass. Hudrester fra mennesker som felles i løpet av nattesøvnen, er mer enn nok til å føde millioner av midd.

Husstøvmidd oppholder seg fremfor alt i tekstiler, som madrasser, polstrede møbler og tepper. Med tilgang til mat, mørket, materialer, varme og fuktighet, er sengen det vanligste og mest ideelle stedet for midd. 

 

Skader som husstøvmidd forårsaker

Først og fremst er middallergi det problemet som midd skaper for mennesker. De gjør ingen skade på materialer, kontaminerer ikke matvarer, biter ikke mennesker osv. Middallergi er faktisk ikke en allergi mot midd som navnet antyder. Snarere er det en allergisk reaksjon på middens avføring og spesielt visse allergene enzymer som den inneholder.

Allergi mot sengemidd gir symptomer som kløende øyne, tett nese, rennende nese, nysing, eksem eller astma. Spesielt allergiske symptomer om natten eller morgenen. Dette er fordi du tilbringer lang tid i sengen der midd har bygd opp en stor mengde allergener gjennom avføringen.

Ofte blir middallergi mer plagsomt på sensommeren og om høsten. Dette skyldes en økt luftfuktighet som får midd til å øke i antall og aktivitet. Det er mulig å behandle middallergi med vanlige reseptfrie allergimedisiner (f.eks. antihistaminer). Vi anbefaler imidlertid at du i første omgang ser om du kan bli kvitt husstøvmidd eller i alle fall redusere mengden, i stedet for å medisinere symptomene.


 Visste du at pelsdyrallergi kan være fordekket middallergi, siden husstøvmidd i dyrenes pels kan være årsaken til allergien.


 

Slik unngår du midd

Den gode nyheten er at husstøvmidd ikke er spesielt vanskelig å bli kvitt. Og med det kan du slippe de allergiske plagene som mange lider av på grunn av midd.

Siden midd trenger høy luftfuktighet for å klare seg, kan du gjøre forutsetningene for midd dårligere gjennom god ventilasjon. Lufting er ikke tilstrekkelig fordi det er midlertidig og kun gir svært begrenset luftutveksling. Det anbefales i stedet å ha god ventilasjon, for eksempel ved hjelp av en automatisk luftvifte som aktiveres av økt luftfuktighet. Luftfuktigheten vinterstid bør holdes under 45 %, og luftgjennomstrømningen bør være minst 0,5 per time.

Oppvarming dreper midd, og da rekker det faktisk å vaske på 60°C i én time. Det anbefales å vaske sengetøy (puter, dyner m.m.) minst annenhver måned, og laken annenhver uke for å bli kvitt husstøvmidd og de allergener de genererer. 

De fleste skadeinsekter kan fryses ihjel, men dessverre ikke midd. Dette er fordi midd overlever i flere uker ved 0℃ og i flere dager ved -18℃. Det bør tilføyes at frysing ikke påvirker de allergener som finnes i middens avføring.

Siden husstøvmidd ofte kan husere fritt i madrassen, som er vanskelig eller umulig å vaske regelmessig, kan du trenge madrassbeskyttelse som kapsler inn både midd og allergener. Velg en madrassbeskytter som dokumentert hjelper mot midd, ellers er det fare for at materialet ikke er tett nok og resultatet risikerer å bli begrenset.

 

Morsomme fakta om midd

  • Husstøvmidd drikker ikke vann, men tar til seg væske direkte gjennom huden fra luften rundt. 
  • Husstøvmidd har ingen lunger, men opptar oksygen direkte gjennom huden.
  • Husstøvmidd har ingen øyne.
  • Middens føtter har sugekopper som hjelper dem med å komme lettere frem.
Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top