Messingtyvbille - bekjempelseguide

Messingtyvbillen ser ut som små edderkoppdyr, men er egentlig biller som angriper frø, mel og andre tørrvarer. Hvis du er uheldig, kan de etablere seg i mellomgulvet og om natten søke seg til spiskammeret for mat. Vi går igjennom alt om messingtyvbiller og hvordan du blir kvitt dem.

Messingtyvbiller er dekket av hår som skimrer av messing eller gull – det er sannsynligvis der de har fått navnet sitt. Den ligner dessuten på mange andre edderkopper, og det forklarer de engelske navnene: «golden spider beetle».

 

Kort om messingtyvbiller

Messingtyvbille (Niptus hololeucus) finnes i temperert klima over hele verden. I tillegg til det gullaktige utseendet og litt større størrelse, er den svært lik tyvbillen. Messingtyvbiller lever av tørt organisk avfall, i naturen, f.eks. dyreekskrementer, fjær, døde insekter eller uttørkede dyrekadaver. 

Messingtyvbillen bryter ned organisk materiale og går tilbake som en del av det naturlige kretsløpet. I menneskets miljø angriper messingtyvbiller matvarer (tørrvarer) som frø, krydder og mel – størst skade gjør de i produksjonsanlegg for mel, benmel og fôr, der store mengder mat håndteres temmelig ubeskyttet. De kan også angripe skinn, silke og ull, og dermed skade klær/tekstiler.

Hunner legger 50–250 egg – antallet avhenger av art og forutsetninger. Messingtyvbillen har siden en relativt rask livssyklus på 6–7 måneder i romtemperatur. En voksen messingtyvbille kan leve i opptil 200 dager.

Messingtyvbille

Bilde: Messingtyvbille (Niptus hololeucus). © Stick AB

Slik gjenkjenner du messingtyvbillen

Messingtyvbiller blir 3–4,5 mm lange. Fargen deres skifter i gull- eller messingfarge med kort pelslignende kroppsbehåring. 

Messingtyvbillen har en mellomkropp som en halskrage – den ligner en hette mellom hode og bakkropp. Den ser derfor ut til å savne den mellomkroppen som insekter har. Messingtyvbillen har lange antenner som gjør at den ser ut som om den har åtte bein (som en edderkopp). Alt dette gjør at messingtyvbillen ser ut som en liten edderkopp. På engelsk kalles faktisk messingtyvbillen «golden spider beetle», sannsynligvis fordi den dels er gullskimrende og ser ut som et lite edderkoppdyr.

 

Skader som messingtyvbiller forårsaker

Messingtyvbiller er i prinsippet altetere som angriper tørrvarer som krydder, mel, frø, mandler, tørket frukt og sopp, hvete, corn flakes, kakao m.m. De kan også angripe og skade klær og annet som inneholder naturmaterialer (fjær, skinn, ull m.m.). 

Matvarer som er kontaminert bør kasseres. Spesielt messingtyvbiller kan gjøre kostbare skader i lager- og produksjonsanleggsmiljøer. Mange av matvarene som messingtyvbillen gjerne angriper oppbevares i lukkede beholdere, noe som gjør at angrep i husholdningen ofte ikke gjør så omfattende skade.

Messingtyvbiller angriper også skinnprodukter, silke, ull og andre naturlige materialer. Dette innebærer at både klær, møbler og også utstoppede dyr eller konserverte insekter er i faresonen for angrep. 

Messingtyvbillens larver søker seg til bl.a. byggematerialer, og borer seg inn i disse for å forpuppes. Dette kan føre til skade på en bygning, men generelt av svært begrenset omfang.

 

Der finner du messingtyvbiller

I naturen forekommer messingtyvbiller på alle mulige steder der det finnes riktige forutsetninger. I Norge kan du finne dem i gamle forlatte fuglereder der de finner beskyttelse og lever av animalske rester, som for eksempel fjær. I Iran kan du for eksempel finne dem i fuktige grottesystemer, der de i stedet lever av flaggermusavføring.

Messingtyvbiller søker seg inn i hus og lagerlokaler m.m. hvis de finner de riktige forholdene og fremfor alt god tilgang til mat. I andre tilfeller vil de følge med matvarer som er kontaminert i produksjon eller lagerbeholdning.

Først og fremst er det tidlig sommer og sen høst at messingtyvbiller forekommer i store mengder, dvs. juni/juli og siden oktober/november.

Messingtyvbillen trives i høyt fuktinnhold og mørke. De er nattaktive, noe som gjør at det ofte er først når du finner påvirkede matvarer at du oppdager problemer med messingtyvbiller.

Messingtyvbiller tåler forholdsvis lave temperaturer. Det gjør at de kan klare seg i skjulte deler av en eiendom også om vinteren – f.eks. i gulv, vegger mm.

 

Slik blir du kvitt messingtyvbillen

Rengjøring er det viktigste verktøyet for å bli kvitt messingtyvbiller og andre skadeinsekter som angriper matvarer. Rengjøring omfatter delvis å (1) isolere og (2) håndtere næringsmidlene som kan være angrepet samt å (2) vaske flater rundt næringsmiddeloppbevaringen og sikre at ingen biller, larver eller egg er blitt liggende igjen.

Som regel kreves også (3) bekjemping for å få bort messingtyvbiller sikrere og raskere. Følgende sjekkliste inneholder en liste over tiltak for å bli kvitt messingtyvbiller og andre skadeinsekter i matvarer:

1. Håndtering av næringsmidler

Tøm matskap, hyller og skuffer helt og holdent for næringsmidler og kjøkkenredskap.

  • Plasser tørrvarer (potensielt påvirkede matvarer) i plastbokser før rengjøringen.
  • Se etter tegn på messingtyvbiller eller larver i tørrvarer. Vær ekstra oppmerksom på tørrvarer som krydder, mel, tørrfôr, frø og lignende.
  • Plasser alle potensielt angrepne matvarer i godt lukkede plastposer
  • Kasser angrepne varer. Deretter bør du ikke beholde søppelet i hjemmet.
  • For varer som bare muligens kan ha blitt angrepet, men ikke sikkert, kan du (A) fryse disse i -18℃ i fire døgn, eller (B) varme dem opp til 55℃+ i 1–2 timer.

2. Generell rengjøring

Våttørk alle overflater i direkte tilknytning til angrepet, gjerne også gulv, benkeflater m.m. 

  • Støvsug alle områder, og fokuser spesielt på skjøter, sprekker og hulrom i skuffer og skap der billen eller larvene ofte er gjemt. Frys og kast deretter støvsugerposen.
  • Prøv også å rengjøre ordentlig under / bak kjøkkeninnredning, kjøleskap, fryser og ovn, eller iallfall spraye insektmiddel der du ikke kommer til.

3. Bekjempelse kan du overveie for å bli kvitt messingtyvbillene raskere. Bekjempelse består først og fremst i å behandle overflater som er angrepet med insektmiddel.

 

Morsomme fakta om messingtyvbiller     

  • Skimrende hår gjør at insektet ser ut som messing eller gull
  • Kan spille død hvis den blir skremt
  • Ble først oppdaget i 1836 av Falderman
Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top