Knott - bekjempelseguide

Blant stikkende og bitende insekter står knott høyt oppe på listen over de verste, sammen med for eksempel mygg og klegg. Knott kan komme i enorme antall når værforholdene er de riktige. Dessuten gjør knottens størrelse at de ofte kan komme seg inn der vi tror at vi er beskyttet, innendørs innenfor myggnett.

Når sommerferien er her, feirer knotten det ved å sverme. En velorkestrert kick-off for å maksimere plagen i ferietiden. 

 

Kort om knott

Knott (Simuliidae) er en underordnet art av den fjerne slektningen myggen. Det finnes et 60-tall arter knott på våre breddegrader. Den vanskeligste arten knott som forstyrrer mennesker og dyr mest er sviknott (Ceratopogonidae).

En vanlig misforståelse er at knott bare forekommer i Nord-Europa. Det stemmer ikke: Knott finnes over hele verden der forutsetningene er riktige. Knotten trives best i fuktig og svalt klima om våren, sommeren og høsten. Men takket være klimaet. er naturligvis Nord-Europa og Canada mest utsatt.

Mens myggen utvikles fra larver i stillestående vann, utvikles knottlarver i rennende vann, som bekker og elver. Konsekvensen blir at en tørrperiode kan redusere myggplagen betydelig, men påvirker sjelden knotten nevneverdig. Smeltevann i elver påvirkes rett og slett mindre av tørke enn myggens små dammer, som raskt tørker ut.

Knott

Bilde: Knott © Stick AB

Skader som skyldes knott

For oss mennesker gir knott ubehagelig bitt som gir lokal hevelse. I sjeldne tilfeller kan bittene også forårsake infeksjoner, spredning av smittsomme sykdommer eller anafylaktisk sjokk.

For hester og andre beitende dyr kan knott være en plage, ettersom dyrene ikke har mulighet til å få beskyttelse eller beskytte seg mot insektene som kan komme i enorme mengder. Det finnes til og med rapporter om hester og storfe som har dødd som følge av en stor mengde knottebitt. Knott utskiller antikoagulerende middel når de drikker blod, noe som i stor mengde og sammen med et blodtap kan påvirke offerets blodsirkulasjon og indre organer.

 

Slik gjenkjenner du knott

Knott ligner mest på en blanding av mygg og flue, men er mindre til størrelsen. Knotten er liten, kun 2–6 mm lang (kroppens mål). Kroppen ligner myggens, men er mer sammentrykket og en anelse buet, på samme måte som et menneske med kult rygg. Hannknotten er sort, mens hunnene er gråsvarte i fargen. 

Knott har ikke en snabel og stikker ikke som myggen, i stedet biter den av en liten bit hud og lepjer deretter blodet i seg.

 

Slik unngår du knott

Lyse, løstsittende og heldekkende klær er en billig og svært effektiv beskyttelse mot knott. For å bli kvitt knott gjør du i prinsippet det samme som å bli kvitt mygg. For eksempel er myggmiddel ofte like effektivt mot knott som mot mygg. 

Følgende er forskjellige typer beskyttelse mot knott:

  1. Myggnett foran dører og vinduer fungerer alltid som et bra tiltak for å redusere antallet som kommer inn.
  2. Beskyttende soner er praktiske for å holde et område på ca. 20 m2 knottfritt, f.eks. en altan eller uteplass. Det finnes også bærbare beskyttelsessoner som passer til camping, utflukt, fjellvandring, fisketur med mer.
  3. Det finnes også beskyttelsessoner for innendørs bruk, for eksempel på soverommet.
  4. Myggmiddel som påføres på kroppen er alltid en god grunnbeskyttelse.
  5. Myggfanger kan vesentlig redusere antallet knott over et større område, f.eks. tomten din.

 

 Tenk på: Hvis du har tenkt å bruke myggprodukter mot knott, så tenk på at en viktig forskjell er at knotten, på grunn av størrelsen, har visse andre forutsetninger. For eksempel kan de komme seg gjennom for grovmaskede myggnett eller fangstposer på myggmaskiner. Så det gjelder å velge produkter som også er tilpasset knott hvis du kjøper «myggprodukter».

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top