Fuktbiller - bekjempelseguide

Fuktbiller finnes der det er fuktig, akkurat som navnet antyder. De kan dukke opp i store mengder i hjemmet, for eksempel i kjeller, vaskerom, baderom m.m., og kan da være et signal om fuktproblem. 

 

​Kort om fuktbiller

Fuktbille (Cryptophagidae) er en billetype – en av de mindre billene ettersom lengden kan være 0,8 mm og maksimalt 5 mm. Det finnes ikke mindre enn ca. 250 arter fuktbiller bare i Europa, opptil 1000 arter over hele verden. Fuktbiller lever naturlig i hulrom i trær eller organisk avfall. Under vanlige omstendigheter befinner de seg ikke i boligene våre.

Fuktbillen gjør egentlig ingen skade i hjemmet (kan iblant skade matvarer, men i begrenset grad). Den spiser utrivelige ting som mugg, avføring, ungplanter og organisk avfall. Disse matrettene bør ikke ligge i hjemmet ditt, så se på fuktbillen som en velkommen vekkerklokke som viser at det er på tide å undersøke om det er fuktskader å ta tak i.

Fuktbille

Bilde: Fuktbille (Cryptophagidae). © Jens Esser på Cryptophagidae.de


 Tips: Fuktbiller er ofte en indikasjon på fukt. Slik finner du fuktbiller i hjemmet, bør du gå videre med å undersøke grundig om det finnes en fuktskade.


 

Slik gjenkjenner du fuktbiller

Fuktbillene er mørke til fargen og varierer i farge/nyanse fra brun, til brunrød eller nesten svart. Kroppen er ca. 0,8–5 mm lang, sylinderformet, og med to kraftige antenner.

Som regel finner du fuktbiller i kjellere, uisolerte/uoppvarmede hus, eller rom i hjemmet der det dannes kondens – helt enkelt steder der fuktinnholdet er så høyt at muggvekst er mulig. Dette kan også være i nybygde hus før grunnmurer eller vegger har tørket helt.

 

Slik blir du kvitt fuktbiller

Å bli kvitt fuktbiller er ikke noe problem. De søker seg videre når området er reparert, tørket ut og har et normalt fuktighetsnivå. I forbindelse med disse tiltakene fjernes også muggvekst og andre organiske materialer. Som konsekvens har ikke fuktbillene mat og forsvinner på egen hånd.

Du vil sikkert bli kvitt fuktbillene med en gang, selv om du ikke har klart å løse et fuktproblem. Da er det bare å støvsuge opp fuktbillene – vanskeligere er det ikke. 

 

Forebygging mot fuktbiller

Følgende kan du gjøre for å forebygge fremtidige angrep på fuktbiller:

  1. Kontroller regelmessig grunnmur, kjeller og miljøer som er ekstra utsatt for fuktangrep (f.eks. kjøkken, bad og vaskerom).
  2. Hvis du mistenker høyt fuktinnhold, bør du kontrollere om det er muggvekst, alternativt foreta en fuktmåling.  
  3. Utbedre eventuelle oppdagede fuktproblemer så raskt som mulig.
Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top