Epleglansvikler - bekjempelseguide

Epleglansvikler er den typen sommerfugl du ikke vil ha i hagen. Når du ser dem fly rundt, kan du være sikker på at du har egg og larver som fester seg og ødelegger eplene dine.

Epleglansvikler finnes over hele verden, bortsett fra aller øverst i Nord-Europa, og har vært kjent lenge. Allerede i 1758 ga Linné navn til insektet. Man tror at epleglansviklere kom til Amerika en gang midt på 1700-tallet, og det diskuteres hvordan eller om det var mennesker som tok dem dit. 

 

Kort om epleglansviklere

Epleglansviklere er en sommerfuglart (Cydia pomonella) som lever, som fullvoksen i ca. 20 dager. På disse dagene rekker hunnen å legge opptil 100 egg. Disse eggene klekkes til larver, som tidligere ble kalt eplemark i all sin enkelhet.

Som regel ser du epleglansviklere flyvende fra slutten av mai til begynnelsen av juli, men avhengig av vær og temperatur kan perioden variere i lengden. Larvene lever i en lengre periode enn de fullvoksne epleglansviklerne.

Den fullvoksne epleglansvikleren spiser svært sjelden, om i det hele tatt (den kan kanskje få i seg litt fruktjuice). Mangel på mat påvirker ikke evnen til å formere seg, men å spise kan i stedet forlenge livet noe. 

Epleglansviklere

Bilde: Epleglansviklere (Cydia pomonella). © Stick AB

Slik ser epleglansviklere ut

Epleglansviklere er en brun sommerfugl på ca. 10 mm lengde og med 14–22 mm vingebredde. Med vingene foldet sammen dannes en teltlignende form. 

Epleglansviklerens egg er hvite og ca. 1–1,2 mm store. De sitter som regel enten på bladene eller på kvisten til frukten. Etter hvert som larven i egget utvikler seg, dannes det en rød ring i egget, som vokser seg større. Det er hodet på larven du ser gjennom det tynne eggeskallet. Larvene som klekkes har en lys rosa tone med et mørkt hode.

Fakta: På dette stadiet som nyklekt larve, er temperatur og mat svært viktig for at de skal overleve. Hvis forholdene ikke er optimale, går larven inn i diapause (hvilestadium uten utvikling). Hvis temperaturen synker under null grader, blir larven livløs og kroppen blir som en myk masse. Hvis du trykker på den med fingeren, ville det bli en permanent innbuktning. 

 

Der finner du epleglansviklere

Som navnet antyder, finnes disse insektene hovedsakelig på epletrær, men de kan også forekomme på pæretrær og andre frukttrær. Selv om de finnes i andre trær, har de som regel epletrær som vertstre.

Eggene legges på eplets blader, og det er også der den nyklekte larven tilbringer sin første tid i livet. Den spiser av bladene, og etter en stund, når den har vokst til seg, borer den seg ned i eplet og spiser ganger for til slutt å nå målet.

Etter ca. 4 uker i eplet tar den seg ut og firer seg ned fra eplet ved hjelp av en fin tråd. Når den har funnet et bra sted, f.eks. under løs bark eller i morken ved, danner den en puppe. I passe tid til neste vår blir en ny epleglansvikler fra puppen klar til å danne en ny generasjon.

 

Skader som følge av epleglansviklere

Som tidligere nevnt legges eggene på bladene, og det er også her larven tilbringer sin første tid før den borer seg inn mot kjernene. Frukten blir direkte angrepet, og epleglansviklere gjør veldig stor skade på kort tid. De borer gangveier og spiser på kjernehuset, noe som ødelegger hele frukten.

 

Epleglansviklerlarve

Bilde: Larven til epleglansviklere på et eple. © Stick AB

 

Slik slipper du epleglansviklere

Epleglansviklere er vanskelige å bekjempe, og det kan være nødvendig å teste flere ulike metoder før du får bukt med problemet.

En effektiv og naturlig måte å bekjempe epleglansvikler på, er å sørge for at du har fugler som flyr rundt trærne. Fuglene spiser veldig mye insekter, så det kan være verdt å sette opp litt fuglekasser, mat og fuglebad for at fuglene skal trives. Hakkespetter er spesielt bra, siden de ikke bare spiser larvene, men også finner pupper i treet når de hakker.

Bekjempelsesmetoder mot epleglansviklere du kan bruke:

  1. Nyttedyr: Nemasys® Multi inneholder en skreddersydd blanding av ulike typer nematoder som kan brukes til å bekjempe epleglansviklere.
  2. Feller: Limbånd/limring som festes på treet fanger opp epleglansviklere.
  3. Mekanisk: Børst stammen med en myk børste for å få bort insekter som har gjemt seg i stammen.
  4. Huskur: En blanding av 1 liter melk, 10 liter vann og 1 ss såpe kan sprøytes på trærne rett etter blomstring. Mange egg og larver tåler ikke oljede løsninger.

I profesjonell og storskala dyrking kan du benytte deg av den såkalte «forvirringsmetoden». Dette innebærer at du vikler snorer inn med syntetisk seksualferomon rundt greiner som får hele planten til å lukte hunn, noe som gjør hannene forvirret og paringen forhindres. Denne metoden er fortsatt på utviklingsstadiet, og krever ofte at store områder bruker samme metode samtidig. En stor fordel er at ingen andre nytteinsekter påvirkes.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top