Borebille - bekjempelseguide

Borebille kalles noen ganger tyvbiller De har ingenting med verken tyver eller røvere å gjøre, men er små, tregnagende larver som forårsaker hull i treet. Borebillen kan gjøre stor skade og må oppdages i tide. 

Borebillen forårsaker først og fremst estetiske skader, ettersom de angriper treoverflaten. Dermed påvirker ikke borebillen konstruksjonsvirke, men det kan innebære nok så kjedelige skader på gulv, synlige takbjelker eller kanskje verst av alt på møbler.

 

Kort om borebillen

Borebille er larver av tregnagere (Anobium punctatum – en billefamilie) som angriper tre, spesielt møbler. Derav det engelske navnet «common furniture beetle» eller «woodworm». Borebillen er altså ikke en egen art, den er en tregnager som det finnes 1500 arter av i hele verden, hvorav 49 i Norge, 

Larvene (borebillen) klekkes ut av egg som er lagt i fuktskadet tre, og larvene spiser seg ut av virket. Trevirket kalles da for «markstukket» tre.

 

Slik gjenkjenner du borebillen

Hullene som borebillen graver i tre er runde med diameter 1,3-3 mm og finnes ofte flere på ett sted, noe som gjør at treet ser «fregnete» ut. 

Finner du hull, kan det finnes aktive larver der. Du kan se etter ferske spor for å se om borebillene er aktive i treet. Disse sporene ser ut som sagspon. Det ser ut som sagspon, men det er egentlig avføring fra borebillene. Larvene i seg selv er beigehvite til brunsvarte avhengig av art, og mindre enn spissen på en blyant.

Borebille

Bilde: Borebille (Anobium punctatum). © Stick AB

Skader som skyldes borebiller

De voksne borebillene legger egg rett under overflaten på treet, og så spiser den nyklekte larven i treet. Borebillen angriper dermed bare overflaten av treet, noe som gjør at fastheten på f.eks. bjelker og bærende struktur normalt ikke påvirkes. Men skadene kan utgjøre en betydelig estetisk skade.

Av tregnagene (dvs. borebillene som voksne) er den stripete borebillen verst. Mer om den her.

 

Der finner du borebillen

Borebiller kan du få problemer med, for eksempel hvis du kjøper et brukt tremøbel som har egg eller mark, eller hvis virket som er brukt i huset er smittet på samme måte. 

Det er verdt å merke seg at larvene utelukkende angriper tre som er fuktig. Hvis fukten i virket (målt med trefuktmåler) overstiger 20 % og helst er råteskadet, gir det ideelle forhold. Møbler som oppbevares uoppvarmet eller ute, er typiske ofre for borebillen.

Borebillen er mest aktiv de varme månedene i året, og kan da formere seg raskt, dvs. at selve angrepet er som verst i mai-oktober. 

 

Slik blir du kvitt borebillen

Det finnes flere gode måter å relativt enkelt bli kvitt borebiller på. Hvis f.eks. treverket tørkes helt, vil borebillelarvene og de voksne billene etter hvert sulte og dermed flytte seg eller dø. Et angrepet møbel som settes i et tørt, oppvarmet rom, vil være fritt for borebiller i løpet av 1–2 år. Det tar dessverre tid, men det fungerer garantert.

En raskere måte er å fryse ned treverket (eller møbelet) til minus 30 grader, alternativt varme det opp til over 56 grader. Det er viktig at varmen rekker å spre seg til midten av treet, ikke bare på overflaten. Derfor bør temperaturbehandlingen pågå i noen timer. 

Et annet alternativ som kan være nødvendig hvis angrepet er svært alvorlig eller ikke kan avkjøles, varmes eller tørkes helt. Det er å la trevirke eller møbel bli behandlet av en fagmann.


 Visste du at: Borebillen kalles noen ganger «dødningeur», dette fordi de gir en tikkelyd fra angrepet tre når de kommuniserer.


 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top