Tyvbille - bekjempelseguide

Tyvbillen ser ut som små edderkoppdyr, men er egentlig biller som angriper frø, mel og andre tørrvarer. Hvis du er uheldig kan de etablere seg i gulvet og besøke matvarene om natten for å «stjele». Vi går igjennom alt om tyvbiller og hvordan du blir kvitt dem.

Tyvbiller fungerer som en avfallskvern i naturen, der de bryter ned tørt organisk og animalsk materiale. Hvis tyvebiller etablerer seg i hjemmene våre, eller enda verre i næringsmiddelproduksjon, kan de skape problemer.

 

​Kort om tyvbillene

Det finnes først og fremst to arter tyvbiller (Ptininae) i Norge: vanlig tyvbille (Ptinus fur) og australsk tyvbille (Ptinus tectus). Ironisk nok er «vanlig» tyvbiller i dag mer uvanlig enn den importerte australske tyvbillen.

Tyvbillen lever av tørt organisk avfall i naturen, f.eks. gnageravføring, fjær, døde insekter eller uttørkede dyrekadaver. Tyvbillen bryter med andre ord ned organisk materiale og fungerer som avfallskvern i det naturlige kretsløpet. I menneskets miljø angriper tyvbiller tørrvarer som frø, krydder og mel – størst skade gjør de i produksjonsanlegg for mel, benmel og fôr der store mengder mat håndteres temmelig ubeskyttet.

Tyvbille

Bilde: Tyvbille (Ptinus tectus). © Stick AB

Hunner legger 50–1000 egg – antallet avhenger av art og forutsetninger. Tyvbillen har deretter en relativt rask livssyklus på 3–4 måneder i romtemperatur. 

 

Slik gjenkjenner du tyvbillen

Tyvbillen er 2-4 mm lang. Den er brunaktig, med brun eller gullskiftende kort pelslignende kroppshår. Vanlig tyvbille har fire lysere felt på rygg/dekkvinger som til formen ligner parallellogram.

Tyvbillen har en halskrage som et skjerf eller en hette mellom hodet og kroppen. Halskragen i kombinasjon med at tyvbillen er så liten, gjør at det ser ut som om den bare har hode og kropp – altså at den ser ut til å savne mellomkroppen som insekter har. 

Tyvbillens lange antenner er foldet ned, og ser ut som om den har åtte bein som en edderkopp. At tyvbillen ser ut til å bare ha hode og kropp, gjør den enda mer lik en edderkopp på avstand. På engelsk kalles faktisk tyvbillen for «spider beetle», sannsynligvis fordi den ser ut som et lite edderkoppdyr.

 

Skader som tyvbillen forårsaker

Angriper tørrvarer som krydder, mel, frø, mandler, tørket frukt og sopp, hvete, corn flakes, kakao m.m. Matvarer som er kontaminert bør kasseres. Tyvbiller kan gjøre kostbare skader i lager- og produksjonsanleggsmiljøer. I hjemmet er skadene vanligvis av liten grad, fordi varene som kan angripes, finnes i begrenset omfang og dessuten ofte oppbevares i lukkede beholdere.

Tyvbiller kan også gi seg på skinnprodukter, silke, ull og andre naturlige materialer, samt også utstoppede dyr eller konserverte insekter (det sistnevnte er et problem for museum). 

Tyvbillens larver borer seg inn i materialet når de skal forpuppes. Dette kan føre til skader på bygningsmaterialer/bygninger, men i begrenset omfang.

 

Der finner du tyvbillen

I naturen finnes det tyvbiller på alle mulige steder med riktige forutsetninger. Ofte finner du dem i gamle forlatte fuglereder der de finner beskyttelse og lever av animalske rester, som for eksempel fjær. De kan også finnes inne i dehydrerte dyrekadaver.

Tyvbiller kommer seg inn i hus og lagerlokaler m.m. fra naturen hvis de finner de rette forholdene og mat. De kan også følge med kontaminerte matvarer og havne direkte i spiskammeret der de stortrives.

Tyvbillen foretrekker mørke rom med høyt fuktinnhold. Ved riktige forhold kan tyvbiller formere seg raskt og vokse i antall i gulv- og vegglag. Dette kan lenge gå ubemerket hen, ettersom tyvbillene bare er nattaktive og dessuten veldig små.

At tyvbiller tåler lave temperaturer innebærer at de med en viss beskyttelse av husets konstruksjon også klarer seg over vinterhalvåret.

Hvis du har problemer med tyvbiller, vil det sannsynligvis ytre seg ved at du oppdager at tørrvarer angripes

 

Slik blir du kvitt tyvbillen

Rengjøring er det viktigste verktøyet for å bli kvitt tyvbiller. Rengjøring omfatter delvis å (1) isolere og (2) håndtere næringsmidlene som kan være angrepet, samt å (3) vaske flater rundt næringsmiddeloppbevaringen, og sikre at ingen tyvbiller, larver eller egg har blitt igjen.

Som regel kreves også (4) bekjemping for å få bort tyvbiller sikrere og raskere, samt larver og egg.

Følgende sjekkliste viser de nødvendige tiltakene for å fjerne tyvbillene:

1. Forberedende tiltak

  • Tøm matskap, hyller og skuffer helt og holdent for næringsmidler og kjøkkenredskap.
  • Plasser tørrvarer (potensielt påvirkede matvarer) i plastbokser før rengjøringen.

2. Håndtering av tørrvarer

  • Se etter tegn på tyvbillene eller larvene i tørrvarer. Vær ekstra oppmerksom på tørrvarer som krydder, mel, tørrfôr, frø og lignende.
  • Plasser alle potensielt angrepne matvarer i godt lukkede plastposer
  • Kasser angrepne varer. Deretter bør du ikke beholde søppelet i hjemmet.
  • For varer som bare muligens kan ha blitt angrepet, men ikke sikkert, kan du (A) fryse disse i -18℃ i fire døgn, eller (B) varme dem opp til 55℃+ i 1–2 timer.

3. Generell rengjøring

  • Våttørk alle overflater i direkte tilknytning til angrepet, gjerne også gulv, benkeflater m.m. 
  • Støvsug alle områder, og fokuser spesielt på skjøter, sprekker og hulrom i skuffer og skap der tyvbillen eller larvene ofte er gjemt. Frys og kast deretter støvsugerposen.
  • Prøv også å rengjøre ordentlig under/bak kjøkkeninnredning, kjøleskap, fryser og ovn, eller iallfall spraye insektmiddel der du ikke kommer til.

4. Bekjempelse kan du overveie for å bli kvitt tyvbillene raskt. Bekjempelse består først og fremst i å behandle overflater som er angrepet med insektmiddel.

 

Morsomme fakta om tyvbiller         

  • Kan spille død hvis den blir skremt
  • Ser ut som en liten edderkopp, men er en bille
Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top