Trips - bekjempelseguide

Det finnes ulike tripsarter, og som regel kaller du dem i folkemunn for frynsevinger. Det finnes tripsarter som er gode til å spre pollen eller er nyttedyr siden de spiser midd eller andre tripsarter. Andre anses som skadedyr siden de fleste skader planter. 

Dessuten finnes det blant annet nelliktrips og korstrips. Det finnes altså et hav av ulike trips å holde styr på. 

 

Kort om trips

Trips (Thysanoptera) er oppkalt etter Thysanos (frynse) og pteron (vinge). Det refererer til tripsens vinger som ser frynsete ut. De lever sammen, og ved riktige leveforhold kan det bli veldig store svermer.

I Europa har du funnet ca. 400 arter, i resten av verden finnes det opptil 6000 arter. I Norge er trips et av de vanligste skadeinsektene på blomster og planter i hjemmet.  

 

Slik ser trips ut

Tripsen er veldig liten og ses best med lupe. De blir 1–2 mm lange og er ofte svarte eller brune, men kan også være gule eller hvite, avhengig av modningsgrad. Hodet har en kjegleformet munndel som stikker og suger i seg plantesaften fra plantene. På det smale hodet sitter det antenner som er oppdelt i 4–10 ledd. 

Tripsen legger eggene sine inne i plantevev, i barkspalter eller direkte på planten. Tripseegg er ovale, ca. 0,2 cm lange, og kan ta opptil ca. to uker før de klekkes. 

Trips har vinger. Noen arter har til og med to par, men er til tross for det dårlige til å fly. I stedet bruker de vinden til å spre seg lettere. Ved riktige værforhold kan trips øke lavineartet i antall, og store svermer kan oppstå. Som umodne har tripsinsekter ingen vinger.

På føttene har tripsen klør, og mellom hver klo er det en hefteblære som gjør det lettere for tripsen å klatre og holde seg fast. 

Trips

Bilde: Trips. © Stick AB

Der finner du trips

Trips trives i varmt og tørt klima, noe som gjør at de er en av de vanligste skadeinsektene i hjemmet. De trives blant annet i amaryllis, eføy og fikus. Tripsen er mest aktiv om dagen, men gjemmer seg i planten slik at den ikke synes. 

Oftest er det større avlinger som rammes av trips, men de kan også forekomme i hobbyavlinger. Det vanligste er at melon og agurk rammes.

 

Skader som forårsakes av trips

Trips rasper på blader, blomster og suger ut plantesaften. Dette fører til at bladene fylles med luft, noe som kan ses som store sølvflekker eller små sølvaktige ganger der tripsen har tatt seg frem. Mangelen på næring i bladet gjør at det til slutt tørker ut, dør, blir brunt og faller av.

Forskjellige tripsarter gjør ulike skader og angriper ulike typer planter. De kan angripe blant annet korn, agurk, raps, tomat, kål og mange prydplanter. 

Trips kan i noen tilfeller spre virussykdommer, for eksempel bronseflekksyke, når de stikker hull på bladene for å suge i seg saften. 

Trips kan faktisk også skade elektroniske produkter, f.eks. skjermer. De kan komme seg inn i flate pc-skjermer og lignende. Sannsynligvis søker de seg til det lyset som kommer fra skjermen. Hvis tripsen dør inne i enheten, kan det bli permanente skader. Derfor kan det være lurt å slå av enheten hvis du mistenker at du har fått inn trips.

 

Slik unngår du trips

Det finnes flere måter å bekjempe angrep av trips på, og flere metoder kan med fordel brukes samtidig. Et angrep av trips behøver absolutt ikke bety at den eneste løsningen er å kaste planten. 

Du kan vurdere følgende alternativer for bekjempning av trips:

  1. Mekanisk bekjempning: Hvis du oppdager at du har fått et angrep av trips, så isoler planten fra andre planter.
  2. Nemasys® Multi er en giftfri biologisk beskyttelse som kan brukes mot trips.
  3. Provado Care er insektpinner som stikkes ned i jorden og som er effektive mot trips. (men ikke mot amerikansk blomstertrips). Må IKKE brukes på spiselige planter.
  4. Biologisk bekjemping: Tripsrovmidd (Amblyseius cucumeris) og nebbteger i Orius-familien kan settes inn for å bekjempe trips. Tripsrovmidd fanger larvene til tripsen og suger dem ut. Også nebbteger suger innholdet ut av tripsen, men den spiser også bladlus og minérfluer.

Det finnes også et husmortips som noen ganger hjelper: Lag en blanding av 1 dl såpe, 9 dl vann og 1 ss t-sprit, og spray denne over hele planten – først og fremst på undersiden av bladene. Gjenta metoden flere ganger for best resultat.

 


 Tips: Har du drivhus, kan hengende klisterremser være bra å ha. Da kan du raskt oppdage skadeinsekter i tide og forhåpentligvis rekke å få bukt med angrepet før det har blitt altfor stort.


Morsomme fakta om trips           

  • Trips kan også bite mennesker, men gjør da ingen riktig skade.
  • Trips kan noen ganger formere seg selv (dvs. partogenetisk).
  • Det svenske ordet for løvetann, maskros, fikk sitt for noen hundre år siden fordi tripsen trivdes i den. 
Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top