Sørgemygg - bekjempelseguide

Sørgemyggen forveksles ofte med både vannfluer og bananfluer. De trives i samme fuktige miljø, og de kan ofte dukke opp samtidig. Men de er ikke de synlige flygende insektene som gjør skade, det er larvene som skjuler seg i jorden som angriper planterotsystemet.

Ettersom sørgemyggen legger eggene sine i jorden og det er der larvene lever, er det som regel vanskelig å oppdage angrepet på et tidlig stadium. Det er ikke før sørgemyggen begynner å fly rundt at du kanskje får øynene opp for angrepet på plantene. Dessverre kan larvene allerede ha gjort skade på planterotsystemet.

 

Kort om sørgemyggen

Sørgemyggen (Sciaridae) forekommer generelt i naturen der larvene hovedsakelig lever av sopp, jordplanter og kompost. Den trives i frisk, fuktig jord, og kan under sine ca. fem leveuker legge opptil 100 egg.

Sørgemyggen trives i fukt, og kalles derfor iblant fuktflue – må ikke forveksles med fruktflue som er en helt annen type.

Sørgemygg er kjent for at store samlinger av larvene legger ut på tur sammen. Det er et sjeldent fenomen som kalles hærmakk, budrog elle fedrog, der leddet av vandrende larver kan bli opptil 3 meter langt. Tidligere ble dette også kalt for hærorm og ble ansett som krig. 

 

Slik gjenkjenner du sørgemyggen

Sørgemyggen er 3-4 mm lang, svart og med gjennomsiktige vinger. Ved forstørrelse kan du se deres lange antenner som minner om perlebånd på hodet. Man kan også kjenne igjen sørgemyggen på sin særegne, rykkete flystil.

Sørgemygg

Bilde: Sørgemygg (Sciaridae). © Stick AB

Sørgemyggen stikker ikke slik de fleste andre myggarter gjør. Så delen «mygg» i navnet er litt misvisende.

Larvene er melkeaktige, nesten gjennomsiktige i fargen og har et svart hode. De er 6–7 mm lange, og skulle du se med lupe så kan du faktisk se fordøyelseskanalen deres gjennom den tynne og gjennomsiktige «huden».  

Sørgemygglarve

Bilde: Sørgemygglarver © Stick AB

 

Der finner du sørgemyggen

Sørgemygg legger eggene sine i jorden, noe som gjør dem vanskelige å oppdage. Først blir eggene til larver som blir igjen i jorden, og der angripes plantens røtter. Først når sørgemyggen er blitt voksen og flyr rundt den angrepne planten, oppdages vanligvis angrepet.

Sørgemyggen trives i fuktig og våt jord. Generelt rammes avlinger innendørs som har en kjøligere temperatur hardere enn om temperaturen er høyere (rundt 20–22 grader). 

 

Skader av sørgemygg

Sørgemyggen som voksen gjør faktisk ingen skade, det er larvene som skader planten. Larvene bor i jorden, og spiser på røtter og frø. Ekstra følsomt er angrep på stiklinger med nydannede røtter som kan få problemer. 


 Tips: Sett nyinnkjøpte planter separat før du er helt sikker på at det ikke finnes skadedyr i dem. 


 

Slik blir du kvitt sørgemyggen

I forebyggende hensikt kan du gjøre følgende for å redusere risikoen for angrep av sørgemygg:

  • Ved dyrking innendørs bør temperaturen ikke være kjøligere enn 20–22 grader. 
  • Det er viktig å motvirke fuktige forhold som sørgemyggen trives i. La jorden tørke mellom vanningene, og pass på at du ikke overvanner.
  • Å dekke jordoverflaten med dekorasjonsstein, lecakuler eller pinjebark gjør det mye vanskeligere for myggen å finne veien ned til jorden for å legge egg, og overflaten holdes dessuten tørrere.
  • Sørgemygg sprer seg raskt, så hvis du har fått et angrep, bør du isolere den rammede planten fra alle andre planter for å minimere risikoen for spredning.  

Hvis du har fått et angrep av sørgemygg og skal begynne å behandle plantene dine, holder det ikke bare å behandle de plantene du ser har blitt angrepet, men du må behandle alle planter som er innenfor flyavstand.

Du kan bruke feller for å bli kvitt sørgemyggen:

Bruk feller som fanger sørgemyggen i væske, alternativt på klisterremser.

Lag din egen felle for sørgemygg. En gjør-det-selv-felle mot bananfluer fungerer bra. Gjør den gjerne gul, da sørgemyggen blir dratt til den fargen! 

Likevel hjelper ikke fellene mot egg og larver som finnes i jorden, men disse kan du gjøre noe med ved å

  1. være rask til å isolere en angrepet plante for å unngå spredning.
  2. Er det større planter som er angrepet, kan du i en periode la jorden tørke ut for å drepe egg og larver. 
  3. Vann plantene dine nedenfra for å holde jorden så tørr som mulig oppe der egg og larver trives.

En litt annerledes måte å kontrollere sørgemyggen på en helt naturlig måte, er å bruke kjøttetende planter til bekjempingen. Noen kjøttetende planter fanger og dreper insekter. Droseraplanter skal være de mest effektive, men dessverre kan de være vanskelige å få tak i. Fluetrompeter er en annen type som er effektiv. 

Hvis det ikke fungerer å behandle plantene og få bukt med sørgemyggen, kan den beste løsningen være å kaste planten for å sikre at den ikke sprer seg til andre. Husk å ikke kaste den i komposten!

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top