Klegg - bekjempelseguide

Klegg, eller blinding som de også kalles, er et blodsugende insekt som kan være svært problematisk for drøvtyggende pattedyr og ikke minst oss mennesker. Kleggen beskrives ofte som svært iherdig, fryktløs og lynrask i jakten på mat. 

I sommermånedene kan klegg være en skikkelig plage i mange deler av landet. Kleggen tåler mye, og det er ikke engang alltid at et velrettet slag uskadeliggjør den. Den går rett og slett til angrep på nytt. At kleggen dessuten er svært rask, gjør ikke saken bedre. Den raskeste kleggen er kukleggen, som kan fly i hele 60 km/t.

Klegger er nevnt i litteraturen helt tilbake til antikkens Hellas og tragediens far, Aeschylus (500 f.eks.). Da ble den ironisk nok omtalt som kleggen som drev mennesker til vanvidd gjennom utrettelig jakt. 

 

Kort om kleggen

I Norge er det ca. 38 typer klegg, mens det finnes så mange som 4000 over hele verden. Størrelsen på de forskjellige kleggetypene varierer mye – noen er bare 6 mm lange, mens andre er så store som 30 mm. Den store kleggen vi oftest støter på i Norge, er kuklegg (også kalt hesteklegg).

Noen kleggearter er lydløse når de flyr, mens andre er ekstremt støyende og gir fra seg en alarmerende brumming.. De fleste klegger angriper byttet sitt bakfra, eller angriper ekstremiteter som ubeskyttede bein og armer. Det resulterer i at bitt på mennesker ofte opptrer på rygg, nakke, armer eller ben.

Kleggen er mest aktiv i solskinn. Gjerne når det er høy luftfuktighet, for eksempel etter regnvær. De tiltrekkes først og fremst av kroppens varmesignatur, men også av bevegelse og karbondioksid i utåndingsluften.

Klegg

Bilde: Klegg © Stick AB

Slik kjenner du igjen kleggen

Kleggen er kraftig og stødig bygd sammenlignet med mange andre flygende insekter, omtrent som en blanding av husfluer og veps. Den har et stort hode med velutviklede og utstående fasettøyne.

Det finnes mange forskjellige typer klegger med veldig forskjellig utseende. Noen har en gul eller hvit prikk på hver vinge, og v-form når vingene er i hvileposisjon. Andre er smalere, mer avlange og har jevnt gråaktige vinger.

 

Kleggbitt

To vanlige misforståelser er at kleggen enten stikker eller at de biter en bit av huden. Ingenting av dette stemmer. Kleggen har sakselignende munndeler som de bruker til å klippe en åpning i huden som de deretter bruker til å suge blod gjennom. 

Som regel får vi mennesker en allergisk reaksjon av bittet som kan være ganske smertefullt. Den skyldes det antikoagulerende middelet som kleggen sprøyter inn i bittet for at blodet ikke skal klumpe seg og forstyrre måltidet.

Det er også ganske vanlig at såret blir infisert, ettersom kleggen ofte sprer diverse bakterier. I verste fall kan infeksjonen føre til blodforgiftning, som igjen kan være livstruende. Kleggen kan også spre ubehagelige sykdommer, f.eks. harepest (symptomer hos mennesker ligner influensa).

 

Slik unngår du kleggen

En vedvarende klegg kan være en plage, men det finnes effektive motmidler i tillegg til å slå ihjel de kleggene som angriper:

  1. Klær: Lyse klær hjelper til en viss grad, men best av alt er heldekkende klær for å forhindre kleggebitt.
  2. Myggmiddel: De fleste myggmidler gir en viss beskyttelse mot kleggen, men ikke like sterk beskyttelse som mot mygg og mindre stikkende insekter.                     
  3. Feller: Noen steder er det så mye klegg at «vanlige» motmidler ikke strekker til. Da kan feller mot flygende insekter være et godt alternativ.

 

Spesielt for hester og kuer kan kleggen være en skikkelig plage, ettersom de sjelden har mulighet eller evne til å forsvare seg. For å beskytte dyrene kan det være verdt å bruke en ordentlig klegge- og hestefluefelle.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top