Klannere - bekjempelseguide

Akkurat som med pelsbiller og klesmøll, er det klannerens larver som gjør skade på naturlige materialer. Inne i huset kan billene lage trøbbel, ettersom de angriper alt fra møbelfyll til dyre plagg, som pels og ullplagg.

Klannere kan forårsake kostbare skader når de kommer inn i hjemmet. Det gjør de også i museer og andre institusjoner som har store mengder naturlige materialer (f.eks. utstoppede dyr eller gamle plagg, som noen ganger kan være bortimot uerstattelige). Morsomt nok bruke museer av og til biller til å rengjøre skjeletter før utstopping. 

 

Kort om klannere

Klannere (Anthrenus) er en tekstilskadeinsekt og skadedyr som skaper problemer i både hjemmemiljø og i for eksempel museer. Men i naturen gjør klannere nytte for seg som en del av næringskjeden, og fordi de bryter ned døde insekter og dyr. 

Klannere finnes i hele Norge, er en vanlig art er museumsbillen, eller Anthrenus museorum på latin. Andre ganske vanlige arter er Anthrenus verbasci og Anthrenus fuscus. På museum finnes det ofte mange eldre plagg av naturmaterialer, i tillegg til både insekter og utstoppede dyr. Derav antakeligvis navnet museumsbille.

Problemer med klannere starter først og fremst fra tidlig vår til forsommeren. Klannerne parer seg utendørs, og tar seg deretter noen ganger inn i bygninger der de legger eggene sine hvis forholdene er de rette. 

KlannereBilde: Museumsbille (Anthrenus museorum) © Stick AB

Slik ser klannerne ut

Voksne klannere ligner små biller med spraglete tegning. De er bare 2–3 mm lange, altså betydelig mindre enn pelsbiller som noen ganger ser lignende ut. En karakteristisk detalj hos mange klannere, er hodets følesans som har en klubbelignende form med en tykkere del lengst ut.

Fargene kan variere mellom forskjellige type klannere. Ofte er grunnfargen brun eller svart, mens den spraglete tegningen er gul, lysebrun, grå eller hvit. Kroppen er dekket av skjell som gir et matt inntrykk, sammenlignet med det motsatte som er marihønas glansfulle oppsyn.

Klannerlarver er de som gjør skade, og de er faktisk større enn en fullvoksen klanner, ca. 4–5 mm lang. Formmessig er larven lubben, har en tydelig børste og ofte en markert segmentinndeling som skifter mellom for eksempel lysegult og brunt. I den bakre enden har larvene en lengre hårbørste.

Se bilder av klannere. og sammenlign dem med pelsbiller og klesmøll for å avgjøre om det larver fra disse du har funnet.

Klaner larver

Bilde: Klannerlarver (Anthrenus fuscus). © Stick AB

 

Der finner du klannere

Voksne klannere spiser pollen, men legger gjerne larvene sine der det finnes tilgang på organisk materiale. I naturen fungerer klannerne som renholdsarbeider, der larvene bryter ned døde dyr. Det gjør at klannerne ofte blir funnet ved dyrekadaver eller for eksempel i fuglereir. 

Klannere flyr av og til inn i hjemmene våre, og finner organisk materiale der også ganske raskt. For eksempel kan klannere angripe tepper eller polstring i møbler, klær av ull, eldre polstring i vegger, utstoppede dyr, drømmefangere, pels m.m. 


 Tips: Av en eller annen grunn tiltrekkes klannere spesielt av spireabusker og dens blomster. Så for å slippe å bli å få besøk av klannere, bør du unngå spireabusker i nærheten av huset. 


Ofte finner du voksne klannere i nærheten av der angrepet er. For å finne kilden til angrepet, bør du lete etter mulige ting som kan ha blitt angrepet og søke etter larver. 

Tekstiler og møbler som oppbevares lenge på loftet, har størst risiko for å bli angrepet. Dette skyldes sannsynligvis at de ofte ligger rett i klannernes vei inn. Dessuten er larvene ganske mobile og kan vandre et godt stykke fra redet. De finner ofte veien inn via ventilasjon eller andre åpninger. Videre innebærer det beskyttede loftsmiljøet at de kan formere seg uforstyrret, og de drar nytte av det urene miljøet generelt.

 

Skader som følge av klannere

Larvene i spiser naturfibre i organiske materialer. Konsekvensen blir at de lager hull på f.eks. tepper, møbelfyll, klær av ull, eldre polstring i vegger, utstoppede dyr, drømmefangere, pels m.m. 

Skitne klær og sengetøy av bomull kan også angripes. Syntetiske materialer, som polyester og fleece, er helt forskånet fra angrep.

Klær og møbler av naturmaterialer har en tendens til å være dyrere enn de samme syntetiske materialene. Det gjør dessverre at angrepet fra klannerne kan bli kostbart.

 

Slik slipper du klannere

Det viktigste for å bli kvitt og deretter slippe klannere, er rengjøring. Så vi begynner med en praktisk sjekkliste for å vaske bort klannerne.

  1. Tøm det angrepne rommet helt for klær, møbler eller annet som inneholder organisk materiale.
  2. Støvsug stedet grundig – spesielt i hjørner og sprekker. Frys støvsugerposen når du er ferdig.
  3. Våttørk deretter hele stedet med såpe og vann. Dette reduserer risikoen ytterligere for at larver overlever. Vær spesielt nøye rundt sprekker, lister, skjøter i madrasser og lignende.
  4. Varmebehandle angrepne organiske materialer (60 grader i 30 min.) i vaskemaskin, tørketrommel, tørkeskap, ovn eller med strykejern. Du kan også frysebehandle materialene, og da kreves -18 grader i 4 døgn.
  5. En lett variant er å piske/riste tekstiler skikkelig utendørs. Vær ekstra nøye med lommer på klær, sømmer, folder, bretter, skjøter på puter og madrasser.

 Tips: Vask også tekstiler som ikke er angrepet – klannere kan angripe klær av bomull og lin hvis de er skitne.


Hvis rengjøringen ikke er tilstrekkelig eller du vil forsikre deg om at klannerne fjernes raskere, kan følgende bekjempelsestiltak hjelpe:

  • Insektmiddel: Spray lister og hulrom med insektmiddel som påvirker klannerlarvene. Visse holdbare materialer som kanskje er upraktiske å varme opp, kan eventuelt i stedet behandles med insektmiddel.
  • Limfeller: Enkle limfeller som er plassert der klannerne beveger seg, kan bidra til å fange fullvoksne klannere og dermed redusere forplantning og angrepet som helhet.

 Gjenta rengjørings- og bekjempingstiltak igjen etter to ukers tid for å redusere risikoen for at problemet kommer tilbake.


For klær anbefaler vi at disse oppbevares i tettsluttende plastbeholdere etter bekjemping, for å redusere risikoen og isolere hvis angrepet kommer tilbake. Et annet forebyggende tiltak er å bruke rødsedertre og olje for å gjøre et sted mindre attraktivt for klannere og andre mindre insekter.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top