Flatbiller - bekjempelseguide

Angrep av flatbiller i matvarer kan være vanskelig å oppdage. Dels lukter det ikke, og dessuten er billene svært små. Så det er som regel først når flatbillene har blitt veldig mange og begynt å ødelegge matvarer, at du reagerer.

Flatbiller finnes over hele verden, men er mindre vanlige i kaldere klima. Men siden matvarer sendes raskt over hele verden, finner billene også veien inn i nordeuropeiske spiskammer, til tross for det litt kaldere utendørsmiljøet.

 

​Kort om flatbiller

Flatbiller (eller sagtannet nøttebille som det oftest dreier seg om) fikk sitt latinske navn Oryzaephilus surinamensis av Carl von Linné i 1758. Navnet betyr «riselskere fra Surinam».

Du kan finne billene både i matproduksjon, matvarerlager og i ditt eget spiskammer. Ofte starter et angrep ved at billene følger med kontaminerte matvarer som kommer direkte fra butikken. Flatbillene er svært små, og de har derfor ingen problemer med å komme seg inn i selv godt lukkede forpakninger – det vil si om de ikke allerede var i innholdet før emballasjen ble forseglet …

Hunner legger 50–300 egg i løpet av levetiden, som er ca. åtte måneder. Eggene klekkes etter 3–10 dager og ligger direkte i matvarene for at larvene umiddelbart skal ha tilgang til mat. Larvene bygger kokonglignende beskyttelse for å forpuppes, noe de gjør etter ytterligere én uke. De er da voksne, og livssyklusen starter på nytt.

Flatbille

Bilde: Sagtannede nøttebiller (Oryzaephilus surinamensis): © Stick AB

Slik gjenkjenner du flatbiller

Flatbillen er bare 2,5--3 mm lang som voksen, altså litt mindre enn andre vanlige matskadeinsekter, som for eksempel melbiller. Til fargen er billen mørkebrun, noen ganger nesten bronsefarget eller svart.

Kroppen på billen er avlang og har to kraftige antenner. Hodet er litt triangelformet hvis du sammenligner med andre biller.

Den sagtannede nøttebillen har fått navnet «sagtannet» fra det som ser ut som tenner eller mothaker langs sidene på det midterste kroppssegmentet. Det er altså ikke ordentlige tenner som er sagtannede.

Larvene til billen er gul-hvite med et anelse brunfarget hode. De kan være opptil ca. 3 mm lange. Larvene er ikke immobile, men kryper rundt i materien i jakten på munnfuller av passende størrelse. Det er selve larvene som gjør den største skaden på maten.

 

Der finner du flatbillene

Flatbiller angriper tørrvarer, hovedsakelig bygg (mel), frø, nøtter, krydder og dyrefôr. Det er i disse matvarene du mest sannsynlig kan observere larver, kokonglignende pupper eller voksne flatbiller.

Matoppbevaring med forhøyet temperatur har større risiko for angrep, og fremfor alt at angrepet går raskere og blir mer omfattende. Årsaken er at billene trives bedre i og formerer seg raskere når temperaturen er ca. 30 grader. Det innebærer at oppbevaring av tørrvarer nær varmeproduserende apparater, som kjøleskap, gir mer gunstige forhold for billene.

 

Skader som følge av flatbillen

Når en matvare angripes, er det tørrmassen som blir utsatt. Denne erstattes med væske på grunn av platebillenes metabolisme. Resultatet blir fuktig mat som ganske raskt begynner å mugne. Dermed gjør angrepet at maten blir ubrukelig og bør kasseres.

Først og fremst blir skader av flatbiller kostbare i industrien og for bedrifter som kan bli tvunget til å kassere store lager med matvarer. I hjem blir skaden som regel mindre, da kanskje bare noen få matvarer blir angrepet og må kasseres.

 

Slik blir du kvitt flatbagger

Mange vil hevde at et rent kjøkken og spiskammer er den beste beskyttelsen mot flatbiller. Det stemmer kanskje ikke helt – alle kan være uheldige og få biller hjem, noe som ofte resulterer i et angrep. Et rent og ryddig kjøkken kan hjelpe til med å begrense angrepet, men ikke mye mer enn det.

For å forebygge angrepet av flatbiller, er det hovedsakelig tre ting du bør gjøre:

  • Holde det rent og ryddig på kjøkken og i matoppbevaring.
  • Oppbevar tørrvarer i tettsluttende beholdere.
  • Unngå oppbevaring av tørrvarer i forbindelse med varmegenererende apparater (f.eks. kjøleskap/fryser).

Hvis du har vært så uheldig å få flatbiller, kan du bli kvitt dem ved å følge denne sjekklisten:

1. Forberedende tiltak

  • Tøm matskap, hyller og skuffer helt og holdent for næringsmidler og kjøkkenredskap.
  • Plasser tørrvarer (potensielt påvirkede matvarer) i plastbokser eller lignende før rengjøring. Dette for at billene ikke skal komme seg ut og spre seg mens du arbeider.

2. Håndtering av tørrvarer

  • Se etter tegn på biller eller larver i tørrvarer. Vær ekstra oppmerksom på tørrvarer som mel, tørrfôr, frø og lignende.
  • Plasser alle potensielt angrepne matvarer i godt lukkede plastposer
  • Kasser angrepne varer. Deretter bør du ikke beholde søppelet i hjemmet.
  • For varer som bare kan ha blitt angrepet, men ikke sikkert, kan du (A) fryse dem i -18°C i fire døgn eller, (B) varme dem opp til 55°C + i 1–2 timer.

3. Generell rengjøring

  • Våttørk alle overflater i direkte tilknytning til angrepet, gjerne også gulv, benkeflater m.m. 
  • Støvsug alle områder og fokuser spesielt på skjøter, sprekker og hulrom i skuffer og skap der flatbillen eller larvene ofte er gjemt. Frys og kast deretter støvsugerposen.
  • Prøv også å gjøre rent under og bak kjøkkeninnredning, kjøleskap, fryser og ovn. Hvis du ikke kommer til for å rengjøre, er det lurt å spraye insektmiddel i stedet.

4. Bekjempning kan du overveie for å bli sikrere kvitt biller. Denne består først og fremst i å behandle overflater som er angrepet med insektmiddel.


 Tips: Det er veldig frustrerende og ofte kostbart å ha tilbakevendende problemer med biller. Ta helst ordentlige krafttak med en gang! Da slipper du forhåpentligvis å gå gjennom prosessen flere ganger. 


 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top