Brun pelsbille - bekjempelseguide

Brune pelsbiller trives egentlig ikke i det hele tatt i vårt nordiske klima, men dessverre trives den desto bedre i våre oppvarmede hus. Dessuten kan angrep av brune pelsbiller være vanskelig å få kontroll på, ettersom de ofte er spredt. Men det finnes gode måter å bli kvitt brune pelsbiller på, som vi skal vise deg.

Brun pelsbille er en tekstilskadeinsekt som kommer fra Afrika. Den ble først oppdaget i Moskva i 1961 av en E. S. Smirnov, der den fikk sitt latinske navn Attagenus smirnovi. En morsom fakta: Brun pelsbiller kalles «Vodka beetle» i Storbritannia.

 

Kort om brune pelsbiller

Det vanligste at brune pelsbiller følger med varer hjem fra infiserte lager eller gods som kommer fra land der pelsbillene er mer vanlig forekommende. Men brune pelsbiller er en god flyver og kan spre seg til nye steder på egen hånd, i alle fall i sommermånedene. 

Når pelsbillen først har kommet seg inn, for eksempel i en bolig, kan larver spre seg, og nye pelsbiller kan fly til andre etasjer eller andre deler av bygningen gjennom ventilasjon eller andre åpninger. 

Hunnen legger ca. 50 egg i løpet av sin levetid, og disse blir til voksne individer innen 6–18 måneder. Det betyr at én enkelt hunn kan gi opphav til et ganske omfattende angrep hvis forholdene er riktige.

Brun pelsbille

Bilde: Brun pelsbille, Attagenus smirnovi. © Stick AB

Slik ser brune pelsbiller ut

En fullvoksen brun pelsbille er ca. 2,3–4 mm lang og 2–2,5 mm bred, altså litt mindre enn «vanlige» pelsbiller. Den har en oval kroppsform med en tydelig linje som deler ryggen i to deler, dette er egentlig der dekkvingene begynner. Hodet er svart til mørkebrunt, og kroppen (dekkvingene) har en anelse lysere brunfarge og er dekket av tykk behåring.

Larvene til den brune pelsbillen er faktisk større enn en fullvoksen bille, ca. 6–8 mm lange. Det som utmerker seg på larven, er en bronsebrun overside og en lysere, gulbrun underside. Larven er hårete og har en mer markant bust i bakenden.

Brun pelsbillers larver kan noen ganger forveksles med larver fra vanlige pelsbiller eller klannere. Men det spiller ikke så stor rolle ut fra skadedyrbekjempingssynspunkt, siden skadedyrene bekjempes på omtrent samme måte uansett art.

Brun pelsbille larve

Bilde: Larve av brun pelsbille (Attagenus smirnovi). © Stick AB

Der finner du brun pelsbille

Brun pelsbiller kommer fra tropiske breddegrader og klarer seg ikke i den nordiske naturen når temperaturen synker. Brun pelsbille trives best i temperaturer på 24 grader. Brun pelsbille klarer seg imidlertid godt innendørs i våre oppvarmede hus, og kan formere seg der.

Angrep fra brune pelsbiller er sjelden like konsentrert som angrep fra for eksempel klesmøll. I stedet sprer angrep seg gjerne ut, og kan bestå av enkelte larver i f.eks. gulvsprekker som klarer seg på det organiske materialet som kommer deres vei.

De vanligste sporene du bør lete etter for å oppdage et angrep av brun pelsbiller, er:

  • At larvene unngår lys, og søker seg derfor ofte til bortgjemte steder der de kan være vanskelige å finne. Når larven har blitt en fullvoksen bille, søker den seg derimot til lys. Det gjør at du ofte kan finne selve billene i nærheten av vinduer og i vinduskarmer, der de gjerne søker seg. 
  • Brun pelsbille bytter skinn hele 12 ganger i larvestadiet. Det gjør at det mest sannsynlige sporet er løst skinn, i stedet for se en levende larve. Hvis du likevel finner en levende larve, er det likevel en risiko for at du tror den er død. Det er nemlig slik at larvene spiller døde når de blir «oppdaget».

Hvis utetemperaturen tillater det, kan den brune pelsbillen søke seg utendørs og fly av gårde. Men denne reisen har ikke en god slutt for pelsbillen siden den ikke er tilpasset det nordiske klimaet mer enn på enkelte varme dager, uker eller kanskje måneder hvis den er heldig.

 

Skader som brune pelsbiller forårsaker

Brun pelsbille livnærer seg i bygninger, hjem og museum – hovedsakelig på organiske materialer som ulltekstiler, tepper, skinn og pels. Angrepne gjenstander blir ofte ødelagt på grunn av hull og at materialet rett og slett fjernes.

Brun pelsbillers larver kan også angripe tørkede planter, frø og lignende organiske materialer. Disse skades generelt ved at de kontamineres av larvenes avføring, som i sin tur kan føre til bakterie- og muggvekst.

 

Slik unngår du brun pelsbille

Det absolutt viktigste for å bli kvitt brune pelsbiller, er rengjøring. Følgende er en praktisk sjekkliste å ta utgangspunkt i, som steg for steg hjelper deg med å rydde bort brune pelsbiller:

  1. Kontroller alt organisk materiale, og isoler angrepne materialer.
  2. Støvsug nøye, spesielt gulvsprekker og andre hulrom. Frys støvsugerposen når du er ferdig.
  3. Våttørk med såpe og vann – dette reduserer risikoen for larver. Vær spesielt nøye rundt sprekker, lister og lignende.
  4. Varmebehandle angrepne organiske materialer (60 grader i 30 min.) i vaskemaskin, tørketrommel, tørkeskap, ovn eller med strykejern. Du kan i stedet frysebehandle materialet i -18 grader i fire døgn.
  5. En lettvariant kan være å riske/piske angrepne materialer skikkelig utendørs. Vær ekstra nøye med lommer på klær, sømmer, folder, bretter, skjøter osv.

 Tips: Hvis du kan senke temperaturen en stund på året (f.eks. hvis det dreier seg om et fritidshus), kan det drepe billene eller i det minste gjøre at livssyklusen deres går betydelig langsommere.


Hvis du i tillegg til rengjøringen vil forsikre deg om at du raskere fjerner brune pelsbiller, kan følgende bekjempelsestiltak hjelpe:

Insektmiddel: Spray lister og kroker med insektmiddel. Slitesterke materialer som kanskje er upraktiske å varme opp, kan eventuelt i stedet behandles med insektmiddel. Kontroller alltid på et lite, skjult område først for å sikre at materialet ikke blir skadet.

  • Limfeller: Enkle limfeller som er plassert der billene beveger seg, kan bidra til å fange både larver og fullvoksne biller. Dermed kan forplantning og angrepet som helhet reduseres betydelig.

 Gjenta: Rengjøring og bekjemping etter to uker for å redusere risikoen for tilbakevendende problemer med brune pelsbiller.

Etter et angrep er det bra å oppbevare klær og andre ting av organisk opprinnelse i tettsluttende plastbokser. Hvis noe da er angrepet, sprer ikke angrepet seg, og det blir lettere å håndtere.

Et forebyggende tiltak er å bruke rødsedertre og olje for å gjøre stedet mindre attraktivt for brune pelsbiller og andre mindre insekter.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top