Slik fungerer rødseder

Rødseder juniperus virginiana

Rødt sedertre var frem til 50-tallet det vanligste bekjempingsmiddelet mot skadedyr i USA. Deretter tok gifter eller mer raffinerte produkter over. De siste årene har rødseder igjen blitt svært populært, siden "snille" bekjempingsalternativer etterspørres. Men hvordan fungerer det?

Rødt sedertre (Juniperus virginiana) er et treslag med opphav i Nord-Amerika, men som nå dyrkes over hele verden, takket være sitt fine virke og spesielle egenskaper. Bl.a. bruker man sedertre til i flere møbler og i de fleste blyanter, samtidig som oljen brukes i alt fra kosmetikk, parfyme, smakstilsetninger i matvarer, skoblokker og rengjøringsmidler til skadedyrbekjemping.

 

Slik fungerer rødsederolje

Rødsedertreets olje, dvs. det som kalles rødsederolje, er det som er mest interessant i skadedyrsammenheng. Visse kjemiske bestanddeler i rødsederolje gjør at den unngås av møll, sølvkre, pelsbiller, kakerlakker og til og med maur. I likhet med andre bartreoljer består oljen hovedsakelig av terpener. Terpenen Cedren gir rødsederoljen sin friske karakteristiske duft, mens alkoholen sederol gir en avrunding til duften og øker spredningen. Det er derimot monoterpenene α- og β-thujen, som også finnes i oljen, som er giftige for klesmøllarver og mindre skadedyr som sølvkre. 

 

Om du velger treprodukter av rødseder eller utvunnet rødsederolje, spiller egentlig ikke så stor rolle. Selv treet feller oljen som er giftig for skadedyrene. Fordelen med å bruke solide treprodukter, er at den flyktige oljen avgis over lang tid, mens fordelen med for eksempel oljespray, er at man får en sterk og umiddelbar effekt.

 

Økologisk og fornybart

Rødsederoljen er helt naturlig, og dessuten utvinnes den ofte gjennom dampdestillasjon av treverket og der den avviklede veden senere brukes som brensel til selve prosessen – den er altså miljøfokusert og fornybar.

Avhengig av om oljen utvinnes fra trevirket, barnåler eller bark, får oljen ulike sammensetninger og kvalitetsegenskaper. Olje utvunnet fra trevirket holder den høyeste kvaliteten, og derfor er det bare denne typen som selges i vår nettbutikk.

 

Rødsederkuber, kuler, ringer eller blokker?

Formen på sedertreet spiller ingen rolle for virkning mot skadedyr, annet enn en marginal effekt av at visse former gir mer overflate mot luft per volum og dermed feller ut litt mer olje.

Formen har derimot en praktisk funksjon:

  • Kuber blir liggende der du har lagt dem
  • Kuler er praktiske å ha i klesposer og lignende
  • Ringer kan f.eks. henges på kleshenger
  • Blokker tørker ut langsommere
  • Flisposer er dekorative og enkle å henge opp

 

Til slutt et godt tips uansett hvilken form som faller i smak. Når rødsedertreet etter en stund har sluttet å lukte, har det sluttet å avgi olje og effekten mot skadedyr minsker. Slip trebiten litt og drypp på noen dråper ren rødsederolje som suges inn i treet. På den måten har man gitt nytt liv til rødsedertreet. Med denne metoden kan du bevare produkter av rødsedertre en hel livstid!

Hovedbilde: Rødseder, Juniperus virginiana [©Famartin, CC BY - SA 3.0]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top