Pelsbiller: Den ultimate guiden

Pelsbiller

Pelsbiller heter på engelsk "carpet beetle" - sannsynligvis fordi den gjerne forsyner seg av tepper når den kommer seg inn i boliger. Pelsbillen kan i visse tilfeller også ta for seg av klær og møbler. Heldigvis formerer pelsbillen seg bare en gang per år, om våren. Så pelsbiller er relativt lette å bli kvitt dersom man vet hvordan man gjør det - vi viser deg hvordan.

 

Innhold:

  1. Kort om pelsbiller
  2. Pelsbille eller møll
  3. Slik kjenner du igjen pelsbillen
  4. Slik bekjemper du pelsbiller
  5. Sjekkliste rengjøring
  6. Forebyggende tiltak 
  7. Mer fakta om pelsbiller

 

Kort om pelsbiller

Pelsbiller er en billeart (Attagenus Pellio), den er ca 5 mm lang og har et sort eller brunlig skall. Pelsbiller kommer ofte inn i hus og legger eggene sine der. Disse eggene utvikles deretter til larver som er ca 10 mm lange, med brun børste og et brunsort skall med gule segmentmarkeringer.

En rekke pelsbillearter og andre tekstilskadedyr bor i naturen i fugle- eller dyreboliger. De livnærer seg f.eks. av døde mus, rotter, insekter eller andre organiske materialer. Pelsbiller er flinke til å fly, så de flyr ofte rett inn i våre hjem på et kortvarig eller lengre besøk i jakten på mat til larvene sine.

I våre hjem oppsøker pelsbillen ofte organiske tekstiler som inneholder ull, ullstoff, skinn/pels, dun eller fjær. På engelske heter pelsbillen "carpet beetle", sannsynligvis fordi de trives godt på tepper.

Pelsbiller er på larvestadiet i mellom 6 måneder og opp til 3 år. I denne tiden kan de gjøre stor skade på klær og tekstiler, som kan bli dyrt å erstatte.

 

Pelsbille eller møll?

Se på skaden og hullets kant. Er det en tydelig kant, så er det en pelsbillelarve som har angrepet tekstilet - er det istedet lo rundt hullets kant, så er det en klesmøllarve (se mer om møll).

 

Slik kjenner du igjen pelsbillen

Pelsbillen (Attagenus pellio) er en bille med sort eller mørkebrunt glinsende skall.

Billen er ca 5 mm lang, og har en markering på ryggen med to lyse prikker. På larvestadiet angriper pelsbillen tekstiler og naturlige materialer som f.eks. ull, skinn og dun.

Larven er ca 10 mm lang, har sort/brunt skall med gule seksjonsmarkeringer og gul/gulbrun børste på enden. 

Pelsbillens egg sitter i klumper som ligner smågrus, er melkehvite og med fin behåring.

Iblant blir pelsbillen forvekslet med klesmøll eller pelsmøll på grunn av at skadene de er opphav til ligner hverandres. 

  1. Klesmøll (Tineola bisselliella): En liten sommerfugl/ekte møll med gul eller gullskimrende farge som på larvestadiet angriper tekstiler og naturlige materialer, gjerne ull. Se mer om møll.
  2. Pelsmøll (Tinea pellionella): Ligner på klesmøllen, men dens larver angriper bare pels og produkter med naturlig hår. Se mer om møll.

Attagenus pellio

Bilde: Pelsbille, Attagenus pellio [Udo Schmidt / CC-BY-2.0]

Slik bekjemper du pelsbiller

Pelsbillen er temmelig enkel å bli kvitt på egen hånd, men det krever en del arbeid. Spesielt når det gjelder rengjøringen, som du også kan lese mer om i 'sjekkliste rengjøring' nedenfor. Følgende er viktige deler i bekjempingen:

1. Rengjøring

Rengjør området ordentlig, inkludert støvsuging, våttørking, vask av tekstiler med mer. Se mer i 'sjekkliste rengjøring'

2. Insektmiddel

Insektspray mot krypende eller flygende insekter bekjemper pelsbiller umiddelbart. Bør påføres i området der pelsbillen er observert.

3. Eterisk olje

Rødsederolje er en miljøvennlig måte å gjøre et sted mindre attraktivt for pelsbiller og andre mindre insekter. 

4. Limfeller

Enkle limfeller som plasseres der pelsbillen ferdes, og som fanger pelsbiller praktisk.


 Gjenta: Bekjempingstiltakene igjen etter en måneds tid, for å redusere risikoen for at problemet kommer tilbake.


 

Sjekkliste rengjøring

Følgende trinn er viktige for å fremgangsrikt rengjøre et sted som er angrepet av pelsbiller (f.eks. garderobe eller klesskuffer):

  1. Tøm stedet helt for klær og annet organisk innhold.
  2. Frys (-18 grader i 4 døgn) eller varm opp klær (60 grader i 30 min.) i vaskemaskin, tørketrommel, tørkeskap, ovn eller med strykejern.
  3. Vær ekstra nøye med lommer på klær, sømmer, folder, bretter, skjøter på puter og madrasser.
  4. Støvsug stedet grundig - spesielt i hjørner og sprekker. Frys støvsugerposen når du er ferdig.
  5. Spray lister og hulrom med insektmiddel eller rødsederolje som påvirker pelsbillens larver.
  6. Våttørk deretter hele stedet med såpe og vann - dette reduserer risikoen ytterligere for at larver overlever. Vær spesielt nøye rundt sprekker, lister, skjøter i madrasser og lignende.

For å redusere risikoen for at problemet kommer tilbake, er det smart å sette inn limfeller eller produkter av rødt sedertre på stedet. Les mer i 'forebyggende tiltak'.

 

Forebyggende tiltak

Rengjøring: Rengjør garderober grundig med jevne mellomrom og rist plaggene godt, støvsug, tørk rent og spray med insektspray. Hold rent i garderober og annen klesoppbevaring, legg aldri inn skitne plagg.

Avvisende produkter: Bruk produkter av rødt sedertre (f.eks. rødt sedertre) i garderober og skuffer. Helt økologisk og svært effektivt mot pelsbiller, larvene deres og en rekke andre skadedyr. Limfeller i klesoppbevaringen er også å anbefale, for å ha en sjanse til å fange pelsbiller før de legger egg med larver som resulterer i et angrep .

Vakuumoppbevaring: Bruk vakuumposer for favorittplagg, strikkede plagg, sengetepper, pelser og andre plagg som ikke brukes så ofte, men som løper en høy risiko for å ellers bli angrepet. Mange vasker ikke sensitive ullplagg etter hver bruk, og da kan det være viktig å bruke avvisende produkter eller vakuumoppbevaring som beskyttelse.

Sommer og lufting: Hvis du ikke aktivt bekjemper møll med feller eller rødseder, så bør du være forsiktig med å lufte og helst bruke insektnett under lufting. Vær ekstra forsiktig i sommermånedene når møll er som mest aktive, og bruk gjerne feller for å fange møll som kommer inn.

 

Mer fakta om pelsbiller

Pelsbiller er en billeart (Attagenus Pellio), den er ca 5 mm lang og har et sort eller brunlig skall. Pelsbiller kommer ofte inn i hus og legger eggene sine der. Disse eggene utvikles deretter til larver som er ca 10 mm lange, med brun børste og et brunsort skall med gule segmentmarkeringer.

Det forekommer flere pelsbillearter i Norge, blant annet "vanlig" pelsbille, brun pelsbille og beltepelsbille. Den vanlige pelsbillen forekommer naturlig i Norges natur, de andre artene er innførte arter og klarer seg derfor kun innendørs. De to siste kan man få med seg hjem fra reiser i andre land, eller med f.eks. klær fra second hand.

Pelsbillen forplanter seg om våren, deretter legger hunnen ca. 50 til 100 egg. Pelsbillen har dermed en langsom reproduksjon sammenlignet med andre skadedyr, med en paringssyklus som løper over et år kombinert med et lavt antall egg.  

Pelsbillens egg klekkes og blir til larver på mellom 6 og 22 dager, avhengig av temperaturen, jo varmere desto raskere. Larvestadiet, tiden nå pelsbillens larver livnærer seg på plagg og tekstiler, varer mellom 6 måneder og 3 år. Med god tilgang til føde og gunstig temperatur blir larvestadiet kortere, dvs. nærmere 6 måneder.

Pelsbillen er et av få skadedyr som har Europeisk opprinnelse. Deretter har den blitt spredd med menneskets hjelp til store deler av verden.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top