Nettkjølsnegl: Den ultimate guiden

Åkersnegl veilede

Nettkjølsneglen (åkersneglen) er en fjern slektning av den fryktede mordersneglen. Den gjør nesten like stor skade i våre hager, men spesielt ved dyrking og jordbruk. Nettkjølsneglen angriper både prydplanter og avlinger, spesielt om høsten kan de komme i svært store antall. Vi viser deg hvordan du reduserer forekomsten av snegler.

 

Innhold:

  1. Kort om nettkjølsnegler
  2. Slik sprer nettkjølsneglen seg
  3. Forebyggende hagetiltak
  4. Slik bekjemper du nettkjølsnegler
  5. Slik dreper du nettkjølsnegler 
  6. Mer fakta om nettkjølsnegler

 

Kort om nettkjølsnegler

Nettkjølsneglen er mindre i størrelse enn sin vesentlig større slektning mordersneglen. Nettkjølsneglen blir bare 2 til 6 cm, og er som regel lett å kjenne igjen på den vanligvis lyse gråhvite eller lysebrune fargen. 

Nettkjølsneglen forekommer mest om høsten og påtreffes over hele Norge, men forekommer mest i den sydlige delen av landet. Nettkjølsneglen trives best i nærheten av vann og i fuktig mark. Spesielt attraktiv føde for nettkjølsneglen er kål og ulike typer salat.

 

Slik sprer nettkjølsneglen seg

Nettkjølsnegler sprer seg gjennom at de enten forflytter seg av egen kraft, eller ved at eggene deres følger med i f.eks. planter til et nytt sted. Derfor skal man alltid være omhyggelig med nye planter, og undersøke dem slik at ingen uønskede egg følger med. Eggene er lette å kjenne igjen da de er melkehvite og ligger klumpvis.

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/640px-Deroceras_reticulatum_01.JPG

Bilde: Nettkjølsnegl (åkersnegl), Deroceras reticulatum [© AfroBrazilian, CC-BY-SA-3.0]

Forebyggende tiltak

Du kan gjør en hel del for hagen din for å sette opp naturlige hinder for nettkjølsneglens fremfart.

Kontrollere nye planter

  • Bytt jord på og vask planter du får eller kjøper når man risikerer at snegleegg kan følge med.
  • Skyll hele rotsystemet på nye planter for å spyle bort eventuelle egg.

Hold orden i hagen 

  • Fjern løvhauger, frukt og annet som kan beskytte eller være føde for sneglene.
  • Unngå å dekke til dyrket jord, da dette kan gi sneglene et beskyttende miljø.
  • Hopp over høstgravingen ettersom hullene også kan fungere som sneglenes eggklekkingsplass.

Profesjonell kompostering

  • Komposter i lukket kompost slik at snegler ikke kan komme seg inn for å finne føde og beskyttelse.
  • Bruk gjerne en varmekompost ettersom varmen dreper snegleegg.

Sparsom vanning

  • Gressplen og planter vannes mer sparsomt, sneglene er bløtdyr som får vanskeligheter med å klare seg i tørre forhold. 
  • Vanne gjerne om dagen, unngå kvelden ettersom sneglene er nattaktive og liker fuktighet.

Skap naturlige barrièrer 

  • Barrièrer til hagen din, f.eks. så kan et gruslag i hagen hindre sneglenes fremfart.
  • Frilagt og åpen jord rundt planter kan også virke beskyttende. Kalk og sagspon kan også fungere som barrièrer, men prøv deg forsiktig frem siden plantene kan ta skade.
  • Husk at visse barrièrer (f.eks. aske eller steinmel) skylles bort av regn, og må derfor fornyes løpende.

 

Slik bekjemper du nettkjølsnegler

Vi anbefaler følgende bekjemping:

  1. Barrièrer: En barrière med f.eks. kobbertape rundt favorittplantene eller bedet, er en effektiv beskyttelse. Profesjonelle barrièrer kan bli dyre dersom du vil avskjerme store områder. Derfor kan man med fordel bruke enten kalk, aske eller sagspon, men vær imidlertid litt forsiktig i tilfelle plantene tar skade.
  2. Sneglemiddel: Et giftig middel for nettkjølsnegl som f.eks. jernfosfat (Ferramol), men som ikke påvirker andre dyr.
  3. Nematoder: En ny mulighet til å effektivt bekjempe nettkjølsnegler helt biologisk. Mikroskopiske ormer infiserer og dreper sneglene, ufarlig for andre organismer og 100 % økologisk. Se f.eks. Nemaslug.
  4. Annet: Det finnes en rekke relaterte produkter som kan forenkle enda mer, f.eks. sneglefeller eller Sneglebaren som beskytter sneglemiddel mot andre dyr, samt snegleplukkere og elektriske snegledreper slik at selve plukkingen og avlivingen blir enklere. Du kan også lage enkle feller, f.eks. ved å legge ut et stort blad, en bilmatte eller en gammel dørmatte. Snegler samler seg der, og det blir enklere å samle dem opp.

 Tips: Pass på å bekjempe når det er fuktig, da har du større sjanser for at flere snegler er fremme. Begynn tidlig i sesongen med bekjempingen. Da rekker sneglene forhåpentligvis ikke å legge egg, og du får et betydelig mindre snegleproblem.


Flere tiltak som kan gi innsatsen din enda større effekt:

  1. Iblant kan kommuner behandler fellesområder dersom de grenser til din tomt, hvis du ber om det.
  2. Plant ut tagetes som en indikator - når sneglene har vært der og spist er det på tide å begynne å samle.
  3. Prøv å få naboene med på å kvitte dere med snegleproblemene gjennom en felles metode.
  4. Vær konsekvent med å plukke/samle snegler regelmessig tidlig på morgenen eller sent på kveld, noe som blir ekstra effektivt når det er fuktig etter regn og sneglene generelt er mer aktive. Det tar tid, men har en merkbar effekt dersom man konsekvent samler sneglene daglig i noen uker.

 

Slik dreper du nettkjølsnegler

Man vil helst drepe sneglen uten for mye ubehag verken for deg eller sneglen, her er noen måter:

  1. Det enkleste og mest skånsomme er å separere sneglens hode fra kroppen med en spade eller beskjæringssaks, snittet skal være ca 1 cm fra "nesen".   
  2. Å drepe snegler med salt, samt å koke eller fryse dem er ikke noe som anbefales, da dette medfører en unødvendig lang og plagsom død.
  3. Sørg alltid for å kaste døde snegler i avfallet, blir de liggende trekker de til seg flere snegler.
  4. Kast absolutt ikke levende snegler i avfallsbøtten eller komposten, da sprer de seg enda mer i din hjemmekommune eller i hagen din.

 

Mer fakta om nettkjølsnegler

Nettkjølsnegler (Deroceras reticulatum) er en av våre 19 kjente landlevende sneglearter i Norge (nakensnegler), som er mindre i størrelsen enn sin vesentlig større og fjerne slektning modersneglen. Nettkjølsneglen blir bare 2 til 6 cm, og er som regel lett å kjenne igjen på den vanligvis lyse gråhvite eller lysebrune fargen. 

Nettkjølsneglen forekommer mest om høsten og påtreffes over hele Norge, men forekommer mest i den sydlige delen av landet. Nettkjølsneglen trives best i nærheten av vann og i fuktig mark.

Nettkjølsneglen er uvanlig flink til å overvintre siden dens egg tåler temperaturer helt ned til minus 35 grader. Dessverre kan man altså ikke stole på at en kald og snøfri vinter vil gi nettkjølsneglen noe større problem.

 

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top