Myggfanger best-i-test 2023

Myggfanger best-i-test 2023

Idyllisk sommer eller myggplage? Myggfangere blir ofte presentert som løsningen på myggproblemet og beskrives med ord som «effektive», «kraftige» eller til og med «utryddende». Er de løsningen, og hvis de er det, hvilken myggfanger er best på markedet akkurat nå?

Like ideell som en norsk sommer kan være, like infernalsk kan myggplagen være. Norge har på sin side nesten perfekte forhold for stikkmygg: riktig temperatur, vekslende sol og regn om sommeren, rikelig med vannsamlinger til klekkesteder samt mye uberørt natur, trær og kratt som beskytter myggen. Ikke rart at mange drømmer rosaskimrende om myggfangere i kampen mot myggen. 

Myggfangere (når man har passert drømmestadiet) innebærer for de aller fleste en stor investering, og da er det viktig at man føler seg sikker på hva man kjøper. Prisen på en myggfanger varierer fra ca. 1000 kr for en enkel modell til nesten 20 000 kr for toppmodellen. Så med rette vil mange gjøre grundige undersøkelser før de kjøper.

Her følger ulike viktige aspekter rundt myggfangere, fordeler og ulemper, driftskostnader, hvilke myggfangere som er best samt alternativer eller komplement (dvs. andre motmidler mot mygg, myggprodukter).

 

Slik fungerer en myggfanger

Forskjellige modeller har litt forskjellige fangstmetoder, så denne beskrivelsen er mer generell: 

  1. Myggfangere lokker til seg mygg ved hjelp av karbondioksidutskillelse som skal etterligne menneskers og dyrs utånding.
  2. De bruker også lokkemidler i form av f.eks. oktenol og melkesyre til å forsterke effekten.
  3. Også farge på fangeren samt varme eller lys fra maskinen lokker til seg mygg og leder dem til riktig sted for å bli sugd inn og fanget.
  4. Myggfangere har en eller annen form for vifte eller vakuumsug som gjør at myggen suges inn i en fangstbeholder.
  5. Når myggen er fanget tørker den raskt ut og dør.

 

Fordeler og ulemper med myggfanger

Vi har så upartisk som mulig (man kan jo faktisk kjøpe myggprodukter på Stick) gått gjennom fordeler og ulemper med nettopp myggfanger sammenlignet med diverse andre myggprodukter generelt:

 

Fordeler

  • Effektive og fanger mye mygg 
  • Dekker et stort område
  • Enkle å bruke og vedlikeholde
  • Viser omgivelsene at du tar et krafttak mot myggen
  • Reduserer bruken av myggmiddel og dermed kjemikalier på kroppen
  • *Hvis mange i området har myggfangere, kan det påvirke myggbestanden

Ulemper

  • Dyrt i innkjøp 
  • Dyr i drift (gass, lokkemiddelrefiller, strøm, rengjøringspatroner)
  • Krever vedlikehold og tilsyn
  • Kan inneholde lokkemiddel, og avgir karbondioksid som kan gi negativ miljøpåvirkning
  • *Tvilsomt om enkelte myggfangere påvirker myggbestanden nevneverdig

*Det er lett å bli imponert av en myggfanger som tar 5000 mygg og har en full fangstpose i løpet av én natt. Men er det 100 000 mygg på stedet, er det likevel bare snakk om 5 % som er fanget. Legg til at nye mygg klekkes daglig (for eksempel 5000 på en natt) eller blåser inn på stedet, så du bør tenke på hvor stor innvirkning én enkelt myggfanger egentlig har på den lokale myggbestanden generelt. Derfor anbefaler vi at naboer går sammen og anskaffer myggfangere. Da kan man sannsynligvis påvirke myggbestanden i hvert fall lokalt. Gjør man det alene, er det fare for at man blir skuffet over resultatet.

 

Tips når du bruker myggfanger

Du må ikke glemme at håndteringen er svært viktig for resultatet med myggfangeren. Selv med en veldig god og dyr myggfanger kan du mislykkes hvis du bare stiller den ut uten å:

  1. Begynne å bruke myggfangeren i tide for maksimal effekt på myggbestanden. Mygg som fanges tidlig gjør at færre mygg formerer seg, noe som gir en betydelig forskjell over tid.
  2. Prøv å få med naboer slik at også de bruker myggfangere – sammen har dere mye større sjanse til å påvirke myggbestanden.
  3. Plassering er viktig. Gå gjennom alt fra vind, høyde m.m. i henhold til produktets håndbok for å optimalisere plasseringen.
  4. Kjør maskinen den tiden på døgnet som myggen er aktiv (hovedsakelig ved daggry og skumring). Hvis du bruker timer for å ha maskinen avslått f.eks. om natten, må du være oppmerksom på at levende mygg kan fly ut av fangstbeholderen. Behold derfor maskinen på noen timer ekstra etter at myggen har gått og lagt seg for at fangede mygg skal rekke å tørke ut og dø.
  5. Følg vedlikeholds- og rengjøringsinstruksjonene for å unngå driftsproblemer og redusere risikoen for at maskinen svikter eller i verste fall går i stykker for tidlig.

 

Driftskostnader, forbruk, gass m.m.

Forbruksvarer varierer mellom ulike fabrikater av myggmaskiner, men generelt er det følgende ting du løpende må fylle på eller skifte ut: lokkemiddel (f.eks. grønn RA eller R-octenol), gass eller kullsyrepatron, lamper samt ev. rengjøringspatroner og klebepapir m.m.

Den største driftskostnaden når det gjelder gassdrevne myggfangere som Predator Dynamic og Mosquito Magnet står gassen for. De brenner av ca. 1 stk. P11-beholder per måned ved normal drift noen timer per døgn. AMT200 drives med kullsyrepatroner og bruker ca. 2 stk. SodaStream 425 g per måned – så ikke like dyrt / høyt forbruk.

Tips: For å spare penger bør du sjekke markedet nøye når det er på tide å kjøpe refiller til myggfangeren. Prisen kan variere betydelig mellom ulike forhandlere.

 

Den beste myggfangeren – sammenligning

Vi har undersøkt tre myggfangere av litt forskjellig karakter og sammenlignet disse her:

AMT200 + RapidAction

 

 

En prisgunstig myggfanger tilpasset for å beskytte en normal villatomt med seks kombinerte metoder: karbondioksid, melkesyre, oktanol, UV-lys, varme og farge.


Fakta
Skyddsyta1500 m2
Drift ca.*235 - 355** kr
Pris ca.1100-1800** kr

 

 

Rating 1-5 (5 bäst)
Effekt2 +(2**)          
Hantering4
Tålighet2
Driftkost.4
Total12-14**

Kommentar: Minst effektiv, men også i særklasse lavest driftskostnad og innkjøpspris.

Mosquito Magnet Pioneer

 

 

Dekker et areal på opptil 4000 m2 der den fanger og utrydder mygg. Myggfangeren er lydløs og luktfri og bruker flere metoder for å effektivt tiltrekke seg mygg.


Fakta
Skyddsyta4000 m2
Drift ca.*865 kr
Pris ca.7500 kr

 

 

Rating 1-5 (5 bäst)
Effekt4             
Hantering3
Tålighet3
Driftkost.2
Total12

Kommentar: Nødvendig rengjøring som gjør håndteringen vanskelig og øker driftskostnadene.​

Predator Dynamic

 

En teknisk avansert myggfanger tilpasset norske forhold og for å effektivt bryte ned myggbestanden på en stor overflate (bør imidlertid tas med en klype salt).


Fakta
Skyddsyta5000 m2
Drift ca.*900 kr
Pris ca.8500 kr

 

 

Rating 1-5 (5 bäst)
Effekt5             
Hantering4
Tålighet4
Driftkost.2
Total15

Kommentar: Meget effektiv og solid kvalitet. Mest effektiv i testen.

*Drift gjelder driftskostnad per måned inkl. lokkemiddel, gass eller kullsyre, ev. lampebytte, rengjøringspatroner, klebepapir m.m. Ikke inkludert innkjøpsprisen for produktet.

** Øvre område angitt hvis produktet brukes med CO2 Booster AMT.

 

Predator Dynamic er den myggfangeren som vinner vår gjennomgang og rangeres som best i test, tett etterfulgt av AMT200 på andreplass. Men … Predator Dynamic er også dyrest i både innkjøp og drift, med et prisbilde som rett og slett er for dyrt for mange. Derfor er konklusjonen egentlig at den beste myggfangeren for nettopp deg avhenger av dine unike behov og forutsetninger. 

Forhåpentligvis kan du ut fra sammenligningen vår skape deg et tydelig bilde av hvilken myggfanger som er best for deg, gitt størrelsen på myggproblemene og lommeboken. Hvis ingen føles riktig, passer kanskje et alternativt myggvern (nedenfor) bedre for deg?

 

Alternativ eller supplement til myggfanger

Uansett om du trenger et supplement til en myggmaskin for å få full kontroll på myggen, eller om du ikke er solgt på myggfangere og vil finne noe annet mot myggen, kan følgende produkter være verdt å se på:

  • Myggbeskyttelse (f.eks. mygglykt eller Thermacell) – svært effektivt lokalt og når du faktisk er ute og blir forstyrret av myggen.
  • Aquatain AMF – svært effektiv mot mygglarver, og svært prisgunstig måte å påvirke myggbestanden på hvis du har de rette forutsetningene.
  • Myggnett (myggnett dør eller vindu) – beskytter innsiden av hjemmet mot mygg på en billig og effektiv måte.
  • Myggmiddel (f.eks. Care Plus DEET) – praktisk og bærbar kroppsbeskyttelse mot mygg.

Vil du vite mer om mygg og hva du kan gjøre for å slippe dem, les vår komplette myggveiledning.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top