Klesmøllfelle - 5 tips for riktig plassering

Klesmøllfelle plassering

Klesmøllfeller er en smart måte for å forebygge eller fjerne møll. En god feromonbasert felle lar deg fjerne klesmøll uten verken gift eller ubehagelig lukt. Men hvordan bruke og plasserer klesmøllfella for best resultat?

Egentlig er det larvene til møllen som skader klærne og tekstilene dine. Men for å stoppe et ondsinnet angrep, er det vanligvis ikke nok å finne larvene og bekjempe dem - det er også viktig å lokke frem møllen som ellers kan skjule og få angrepet til ta ny fart. Da er klesmøllfeller det rette verktøyet. De tiltrekker og fanger hannmøll og stopper dermed forplantningen.

 

Slik fungerer klesmøllfeller med feromon

Klesmøllfeller består vanligvis av en selvklebende overflate som er beregnet på å fange møll, sammen med et lokkemiddel som er designet for å tiltrekke møllen til limarket. Feromonlokkemiddel er den vanligste måten å tiltrekke seg klesmøll (andre insektfeller bruker ofte matbaserte lokkemidler, men er ikke like effektive mot møll).

Feromonene i seg selv er en eller flere naturlige stoffer (dufter) som tas fra insektet og deretter isoleres i laboratoriet. Duften kan for eksempel bestå av et stoff som hunnen skiller ut for å tiltrekke hanner på parringstidspunktet. Menn som tiltrekkes av den kunstige invitasjonen faller i fella. Dette hindrer effektivt reproduksjonssyklusen til møllen siden hannene fjernes.

 

5 tips til plassering av møllfella

Følgende fem ting er viktigst å ta hensyn til når du legger ut feller:

  1. Plasser klesmøllfella i midten av rommet eller skapet - da vil den ha et så bredt dekningsområde som mulig.
  2. Plasser fella i øyehøyde - en høyde på 180-200 cm er tilpasset møllens flyhøyde, noe som øker sjansene for fangst.
  3. Plasser i nærheten av klær/tekstiler som er angrepet eller risikerer å bli angrepet - dette er fordi møllen rett og slett mer sannsynlig befinner seg i nærheten av der de klekkes eller der de kan finne mat til larvene.
  4. Ikke plasser i sterk trekk - luftstrømmer kan gjøre det vanskelig for møllen å navigere til fellen.
  5. Ikke plasser i nærheten av vinduer, dører, ubeskyttede ventiler eller skorsteiner, noe som ellers kan føre til at fellen tiltrekker møll utenfra.

En enkel tommelfingerregel er at møllfella har et dekningsattraksjonsområde på ca. 5 m2 i radius. Dermed er risikoen lav for å tiltrekke klesmøll utenfor hjemmet til fella, gitt at den er plassert riktig, og heller at møllen tiltrekkes fra gjemmestedet og blir fanget.


 Bonustips: En vanlig feil mange gjør er å plassere for mange feller på ett sted. Det som da skjer er at møllen blir forvirret og synes det er vanskelig å finne fellene. Dårlige flyvere som de er, virrer de mest rundt uten å finne noe som helst. Anbefalingen er én felle for en liten plass (f.eks. garderobe eller 5 m2 lager), og maksimalt to feller i et større rom på 10-25 m2.


 

Rett tid for å bruke fellene

Eggene til møllen klekkes raskest ved varme temperaturer. Siden hjemmene våre er oppvarmet, betyr det dessverre at eggene klekkes ut året rundt. Så hvis du er angrepet av klesmøll, er det alltid rett tid å bruke en klesmøllfelle.

Imidlertid, hvis du ikke har et møllproblem, kan det allikevel være visse perioder av året hvor det er viktigere å bruke fellene som forebyggende beskyttelse. Tidlig vår, mars-april, er forebyggende beskyttelse spesielt viktig, da dette er tiden da voksne møll er mest aktive. Sommermånedene innebærer også en høy risiko for at møll flytter inn fra naturen når vi åpner vinduer og dører mer.

Et godt tillegg til klesmøllfeller for en god oppbevaring klær, er rødsedertreolje og rødsedertre til garderober, bad, tøyposer osv.

 

Hva betyr fangsten?

1-2 fangede møll på to uker kan være en tilfeldighet, dvs. at møllen tilfeldigvis kom inn, men ikke etablerer et angrep. Flere fangede møll i samme periode indikerer et pågående angrep. Hvis det er et pågående angrep, bør du begynne med å finne ut hvor, enten det er i plagg, en skuff eller garderobe. Etter det er det bare å begynne å kjempe mot møllen.

Se mer inngående om klesmøll, bekjempning og hvordan du slipper dem. Hvis du vil ha en klesmøllfelle, så har testet de vi anser som markedets beste møllfelle.

Relaterte produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top